Já jsem měl požadavky nízké - šel jsem cestou lowendu, protože:
1. pouze jeden disk (nižší spotřeba a hlučnost); nedostupnost RAID neřeším, protože zálohuji. Na NASu mám filmy, muziku a celý foto archiv, kam kopíruji fotky z dalších dvou míst

2. možnost instalace linuxu - zrušil jsem svůj někdejší fileserver, na kterém mi běhaly např. torrenty a tak, nyní to můžu provozovat i na NASu

3. požadavek na nízké pořizovací náklady (nedospěl jsem ještě do stádia, kdy považuju za dobrou investici dát 10K jen do diskové stanice)

Takže, jedu na zařízení D-LINK DNS-313. Plní všechny požadavky, které jsem měl. Je velmi tichý, resp. částečně to možná řeší ten linux tam, který jsem si natweakoval, že mi to disk vypíná, reguluje větrák atd. Mám na tom plný Linux Debian a jsem velice spokojen, mj. např. stabilita je 100%. Společně se switchem, modemem a routerem to mám na staré 650VA UPSce a uptime mám od doby co jsem na to ten linux nainstaloval.

Moje požadavky jsou ale asi trošku dál od Tvých, takže jsem asi moc nepomohl
Jo, ještě bych doplnil, NAS má 1Gb síť, ale rychlost UP/DOWN se pohybuje cca. 4MB/s, což není slavné. Ale na způsob, jakým to používám, je to plně dostačující a v ničem mě to neomezuje (= filmy/muziku stahuju rovnou na to, fotky tam kopíruju jako online archiv vždy po zpracování na desktopu a odložení na záložní externí disk).