Výsledky 1 až 14 z 14

Téma: Delta Electronics DPS-700MB A (700W)

Threaded View

Předcházející příspěvek Předcházející příspěvek   Další příspěvek Další příspěvek
    Member
    Vliv
    279

Standardní Re: Delta Electronics DPS-700MB A (700W)

Jo má ho doma, už delší dobu, ale nějak nebyl čas se v něm vrtat.

Takže nějaký postřehy:
    - kondenzátory kvalitní - sekundár je zvučných značek (nichicon, chemi-con i rubycon - ano všechno v tomto jednom zdroji) a primár jsou dva AISHI 330uf 450V (značku AISHI neznám, ale na internetu jsem zjistil že "not bad"). Jinak co se týče hodnot, tak na sekundáru mě zaujala filtrace +12V (je společná pro všechny 4 větve) složená z kondenátorů 1*3300uF, 2*2200uF a 2*470uF všechno spojeno natvrdo paralelně, nevím co je k tomu vedlo (jestli to byl systém "sem se ještě dva malé kondíky vejdou tak je tam narvem?")
    - zdroj frčí na spínací frekvenci cca 85 kHz, což je slušné, na sekundáru je ještě zapojena z výkonových součástek u všech větví nějaká dodatečná stabilizace (ale to už jde za hranice mých znalostí)
    - hodnoty výstupního napětí jsou slušné měřil jsem to pouze symbolicky zatížený a bylo to tak přesný, že nemá cenu to číselně psát, zvlnění už bylo horší 12V +- 200mV byly to vyloženě špičky (ne sinus). Ale to bylo spíš tím, že jsem zdroj měřil prakticky bez zátěže (nejsem laboratoř ), což není normální a ani výrobcem dovolený stav
    - +12V větve jsou opravdu 4 ks - každá má snímání proudu a tento je skutečně vyhodnocován, aspoň to tak vypadá zapojený
    - chladiče velikostně ujdou přeci jen je zdroj trochu delší než normální
    - usměrňovací diody jsem zkoumal akorát právě pro +12V větev, na ostatní nebylo vidět. Podle datasheetu jde o součástku na diodu kvalitní jak to jen šlo (opravdu tam není TO220, ale mnohem větší pouzdro)...ale jak jsem zjistil v mém zdroji se právě tento chladič se všemi součástkami vyndával někdy ven (je vidět ruční pájení, funkčně OK, pouze trošku upatlaná od cínu i okolní rozlitá měď). Tato dvojdioda je dimenzována na trvalou zátěž pouze 40A (na štítku se píše pro +12V dohromady 50A), takže nevím co si o tomhle myslet...
    - filtrační cívka na +12V je vinutá dokonce trojitě to je super, ale ty drátky co vystupují z této větve u hlavního trafa mě moc nepřesvědčily, trafo bude díky tomu při větší zátěži strašně topit, záleží na jakou teplotu má dimenzovanou izolaci, pokud na vysokou nebude to vadit

Konstrukčně je velice slušný:
    - síťový filtr jak kráva
    - aktivní PFC
    - primární usměrňovač má vlastní chladič
    - pracovní frakvence cca 85 kHz
    - řídící obvod je na primáru, ze sekundáru dostává info přes několik optočlenů
    - +5V standby, má taky zpětnou vazbu přes optočlen
    - věci co by se neměli hýbat jsou přelepený tavnou pistolí
    - celkově schéma není odfláknuté (vykradené) i obvod řízení aktivního PFC (který je úplně samostatný) má zapojené snímání proudového omezení a přitom se na to mohli klidně vykašlat
    - otáčky větráku jsou jako obvykle řízené podle teploty sekundárního chladiče

Mínusy:
    - usměrňovací dioda na +12V poddimenzovaná (ale jak jsem psal výše někdo se v tom už vrtal)
    - hlavní trafo asi bude docela topit
    - větrák točí pomalu, aerodynamický hluk zanedbatelný, ale cvakají mu docela hlasitě cívky,

Jako konečnej verdikt bych řekl, že za málo peněz je to hodně muziky, pouze nedoporučuji z +12V větví odebírat více než 500W . Už jak jsem psal prve zdroj nepůsobí jinak ošizeně, spíše naopak.
    Ale samořejmě bohužel vždycky je tu možnost, že z těch pár set součástek je jedna prťavá poddimenzovaná a za půl roku to udělá bum

Doplnění délek kabelů:
    - ATX 24 pin má délku pouhých 28 cm, to je opravdu hodně krátký!!!
    - 12V 4 pin pro CPU má délku 38cm
    - 8 pin a 6 pin pro grafárnu mají 45 cm
    - MOLEX a SATA jsou na dvou svazkách mají konektory v různých vzdálenostech (určitě se vhodná najde) a délka je téměř 1m!
    Naposledy upravil vendiik; 02.05.2009 v 11:29. Důvod: Doplění délky kabelů.
    AMD XP 2700+@3100+ (2,2G=11*200 1,65V, odemceny) - watercooled, Eheim 1046, ASRock K7S8XE+ (Sis 748 + 964), A-DATA 512MB+1024MB (DDR400), Gigabyte 7600GS , Samsung Spinpoint 2504C 250GB, Lite-on DVD-RW 1633S, ASUS DVD-RW 2014L1T, Fortron FSP400 12cm fan, Kouwell 2*LPT, AVerMedia A16D Analog+DVB-T

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Pravidla přispívání