Citace Původně odeslal bukva Zobrazit příspěvek
Na to můžu jen říct (a některé to bude bolet) - většina grafiků nemá kalibrovaný monitor (ale nijak to nesnižuje kvalitu jejich práce).
Anebo jednou kalibrovaný, takže po pár měsících už je to k ničemu.

To jsou krutá fakta, která se málokdy přiznávají.

Pookud vím, největší problémy s widegamut monitory mělo právě Eizo (značka vítězů).
Ano, lenze maju sRGB monitor, takze maju odchylky maximalne par percent oproti ofsetu.

Sam robim grafiku a dlho som pracoval s sRGB 21" trinitronom, ktory mal vstavanu kalibraciu. A ten Dell 2408wfp som kupoval s tym, ze konecne pouzitelny LCD za lacny peniaz. Ake bolo moje prekvapenie, ked som zistil, ze Windows standardne iny farebny priestor ako sRGB nepodporuje a natahuje gamut sRGB na velkost gamutu monitora. Ak mas zariadenie, co zobrazuje cca sRGB, nemusis riesit, odchylky su par percent. Lenze konkretne 2408wfp dokaze zobrazit o 18% kriklavejsiu zelenu a o 30% kriklavejsiu cervenu. Hadaj co to spravi s obrazom - napoviem Ti pouzitelnu farbu ma u mna momentalne akurat Photoshop, Illustrator, Canon Zoombrowser EX, Canon DPP a Firefox s Color Management pluginom. Zvysok (vratane plochy) je abnormalne kriklavy.

Mam teda v zasade dve moznosti. Prejst na Mac OS (ktory profily vie) alebo zohnat monitor s HW kalibraciou, pretoze profil nacitas priamo do monitora a v OS a programoch sa o to nemusis starat.