Výsledky 1 až 11 z 11

Téma: Stativ do 3000,- Kč

Senior Member Avatar uživatele Holda
    Věk
    40
    Vliv
    261

Standardní Stativ do 3000,- Kč

Ahoj, už jsem nějak rezignoval na svojí Hamu star 63. Co mě nejvíc štve, je velká minimální výška a měkčí hlava. Nechci ale zase nic extra luxusního, protože to podle mě nevyužiju. Hlavní použití by bylo na makro - takže čím nižší minimální výška, tím lépe. Horizontální montáž středové tyče asi není potřeba, nějak jsem nikdy neměl potřebu této možnosti.
    Maximální výška také není nijak důležitá, spíš ať je ten stativ trošku pevný, to se týká hlavně hlavy, jestli kulová, nebo páková nehraje taktéž roli
    Ocenil bych ale možnost nasazení hrotů místo gumy a vodováhu.
    Měl by unést 450D s gripem a nasazeným Tamronem 90/2.8
    Díky moc za rady
    Pokud tu už takové téma je, tak se omlouvám, ale našel jsem jen témata pro výběr pomalu jednou tak drahých stativů.

Standardní Re: Stativ do 3000,- Kč

Ahoj. Koukam, ze prispevky se nijak nehrnou, tak aspon pridam svoji zkusenost.

Asi pred rokem jsem poridil stativ Velbon Sherpa 600. Precetl jsem tehdy taky spoustu recenzi a tenhle stativ jsem zvolil jako kompromis mezi nabizenymi funkcemi a cenou. Bohuzel nemam zkusenosti s kvalitnejsimi stativy, pouze s levnejsim velbone cx-440.

Co na tomhle stativu povazuju za klady:
    - robustnost stativu - nikdy jsem nemel pocit, ze by jakakoliv soucast na stativu byla nejak osizena, vsechno mi pripada tak akorat pevne, tvrde, odolne
    - pomerne kvalitni hlava - nemuzu porovnavat se spickovymi hlavami od Velbonu nebo ostatnich vyrobcu, ale vzhledem k cene vcetne stativu mi prijde perfektni. Ovladani jednou packou mi prijde jako mnohem univerzalnejsi a rychlejsi, nez dvema packami. Tahle hlava ma navic dve urovne utazeni, coz pri castecnem dotazeni umoznuje horizontalni otaceni pri zafixovane vertikalni ose (panorama)
    - samostatne polohovatelne nohy (bez napojeni na stredovou tyc)
    - rychloupinaci desticka - jednim cvaknutim sundat fotak, strcit do brasny, popojit par metru a zas ho okamzite nandat, mi prijde uz jako nutnost
    - stredova tyc jde otocit hlavou dolu, pripadne rozpulit, pricemz nohy stativu jdou roztahnou do hodne velke sirky. Ja to pri svem foceni sice moc neocenim, ale pro foceni makra to muze byt hodne dulezite hledisko
    - pouzdro v cene (je to sice polozka za par korun, ale aspon je o starost min)

Co tenhle stativ nema a vubec mi to nevadi:
    - hacek na stredove tyci pro zaveseni zateze - kdyz uz jsem potreboval vetsi stabilitu, povesil jsem batoh na poutko kolem stredove tyce (mezi hlavu a objimku stativu) a svuj ucel to splnilo taky. Zatezovadla typu plachetky zavesene mezi nohami stativu by fungovala urcite taky. Domaci kutil by nasrouboval hacek do spodni krytky stredove tyce a byl by urcite taky spokojeny. Takovehle umele zatizeni je sice fajn. Na druhou stranu, kdyz to clovek prezene (zavesi zatez tak kilo dve pres maximalni nosnost), zacnou se prohybat nohy a stativ uz vyditelne trpi.
    - vodovaha - panoramata jsem zatim fotil jen od oka. Pokud bych touzil po vodovaze, podival bych se vodovaze do sanek blesku, ktera se da objednat z Hong Kongu za necele tri dolary i s postovnym (http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.2341)
    - klicka pro posuv stredove tyce - tuhle vec jsem vzdycky vnimal jako zbytecnou prekazku v prirozenem a rychlem nastaveni vysky podle moji potreby.
    - hroty na nohach - tuhle vymozenost bohuzel nemuzu posoudit treba pri pouziti na skale, ale na bezne zemi, podlaze nebo asfaltu se mi zatim nestalo, ze by mi stativ podklouzl. Kdyby se tak stalo, resil bych to pravdepodobne nejakym DIY udelatkem pretahlym pres gumove spunty.

Zapory:
    - puvodne jsem myslel, ze bych stativ bral s sebou do prirody pridelany na krosne. Vaha neco pres 2kg sice neni moc, ale pri uvahach, jestli na zadech tahat o dve kila vic nebo min v naproste vetsine pripadu vitezi volnost pohybu. V prirode si pomaham vsim, co je po ruce, a stativ zustava doma vetsinou pro domaci, mestske a primestske pouziti
    - naprosta stabilita - casto pouzivam kombinaci Nikonu D70s (0.6kg) a nikkoru 80-200 (1.3kg). Ackoliv je udavana maximalni nosnosti 4kg, pripada mi, ze pro absolutni stabilitu jsou 2kg (alespon v prostredi, kde fotim - napr. divadla s dlouhymi casy kolem 1/15s a ohniskem 200mm) uz na hranici unostnosti a mirne rozechveni po sklopeni zrcatka je znat. Predpokladam, ze pro Canon 450D + Tamron 90 by to ale problem byt nemel.
    - penove obaly hornich casti nohou - po tom, co jsem pri foceni v zime uz kolikrat radsi neudelal dalsi snimek, abych kvuli tomu nemusel sahat na ledovy stativ, jsem dosel k tomu, ze tyhle penove obaly nejsou uplna zbytecnost. Ovsem necenil bych si je na vic jak dve tri stovky, protoze za tu cenu si uz clovek hrave najde nejakou alternativni nahradu na stativ dodavany bez nich.

Jak bych se rozhodoval ted:
    Mnohem vic bych premyslel nad tim, jak budu stativ pouzivat a misto kompromisu bych volil stativ urceny pro konkretni situace. Z toho by mi vysla nutnost poridit stativy dva - maly, lehky, levny stativ na cesty (i za cenu male maximalni vysky a nedokonale zato lehke hlavy) a velky, tezky stativ (klidne stare drevene monstrum), na foceni studioveho typu, Ktery bez ohledu na vahu prenesu nebo prevezu misto a tam chci mit zarucenou naprostou pevnou, at uz na stativ nasadim cokoliv.

Ackoliv jsem napsal spoustu k textu, zjistuju, ze k poradne recenzi nebo odbornym radam ma tenhle prispevek daleko. Ale treba ti pomuze si trochu ujasnit, jak se dal rozhodovat.

Mam-li tedy hodnotit primo stativ Velbon 600 r, pak ho muzu jen doporucit. Ve sve kategorii stativu a vzhledem k cene je podle me vynikajici. Pokud bych chtel vetsi mobilitu, popr. vyuziti vic pro studiove ucely, volil bych uplne jinou kategorii stativu bez ohledu na vyrobce.

Poradnou recenzi lze najit napr. na http://www.fotoradce.cz/velbon-sherpa-600r-recenze.php
    Naposledy upravil cibik; 17.03.2009 v 22:26.

Lightbulb Re: Stativ do 3000,- Kč

edit
    Naposledy upravil haraburdista; 20.05.2010 v 22:51.

cibik: to je přesně ono, pak jednou potkáš lepší stativ a neudržíš se a tak dál. Hlavně ty preference se postupem času taky mění a to nejen na konto používané techniky. Jinak ve spoustě věcí, které pro tebe důležité jsou a nejsou, bychom se snadno shodli .

Tu problematiku docela dobře popsal T. Hogan: http://www.bythom.com/support.htm . Ale není to taky univerzálně aplikovatelné (ani ta praxe obecně), protože prostě někdo si koupí stativ za 2K a bude s ním spokojený, dokud se mu nerozsype a pak si ho koupí znovu.

Kdybych měl říct, proč tady není moc postů, tak imho proto, že "do 3K" není úplně jednoduchá cenová kategorie - na solidní stativ je to málo, na něco, co poletí za pár měsíců možná oknem zase docela dost peněz ...
    [PC] i7-3770K @4.5 GHz w/Noctua NH-D14 SE2011 | 32 GB Patriot G2 | Asus P8Z77-V Deluxe | Crucial M4 256 GB | 2x WD20EZRX RAID1 | BD-RE LG GBW-H20L | Sapphire HD7750 Ultimate | Enermax Revolution87+ 550W | Antec Solo II | Asus Xonar Phoebus + AKG K271 MkII | NEC PA231W + SVII + Spyder3EE
    [Photo] Nikon D700 + MB-D10 | AF-S 16-35/4G VR | AF-S 24-120/4G VR | AF-S 50/1.4G | AF-S 60/2.8G | AF-S 85/1.8G | AF-S 70-200/2.8G VRII | TC-17E II | SB-900 | Transcend cards | Heliopan + Formatt filters | Gitzo support | Kata + Tamrac bags
    You're guaranteed to miss 100% of the shots you don't take. (Wayne Gretzky)

Kamarád si pořídil z DealerExtreme asi za 1500,- stativ Fancier FT-6662A, zkus se na něh omrknout.
    http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.11419

- Tady je ke stativům Fancier nějáká diskuze: http://pentaxfriends.eu/modules.php?...f4a1f38f#18155
    - A malé kamarádovo review: http://zleba.blogspot.com/2009/01/fancier-ft-6662a.html

Za tu cenu vypadá moc moc dobře.
    . . . if you dont live for something you will die for nothing
    Q9300 + Ninja | EP35-DS4 | 8GB | HD4670 + AC S1 | 640 AAKS, 320GB YS, 1.5TB EVDS | SH-S203B | Corsair VX450 | HP ZR24w
    M-Audio Revolution 5.1 | Marantz PM4001 | EPOS ELS-3 | Sennheiser HD555->595
    C7D | 17-40, 50/1.4, 100/2.8, 70-300 | 430 EX II

Senior Member Avatar uživatele Holda
    Věk
    40
    Vliv
    261

Díky za rady, ale zítra beru od Jana Vanguarda, který mi snad bude vyhovovat. O tom z DX vím, ale vzhledem k tomu, jaká kvalita věcí mi zněj chodí se bojím.
    Každopádně tím tu diskuzi tady nechci ukoncovat, nekomu by se to mohlo hodit

Citace Původně odeslal Firuz Zobrazit příspěvek
    Za tu cenu vypadá moc moc dobře.
    Nevím, jestli to chceš slyšet, ale za tu cenu vypadá jako za tu cenu ... Kdo si tímhle chce projít, ten si tím projde, ale jsou to imho (v ruce jsem to neměl, ale podobné ano) vyhozené peníze a viz výše - šetření, které se prodražuje. Pro představu kombinace těchhle parametrů (výška/váha/nosnost) vyjde u slušných značek úplně jinak a moc takových sestav na trhu dohromady ani není, např. od Gitza jsou papírovým ekvivalentem tohohle GT1541 nebo GT2530 nohy s GH1780QR hlavou, což jsou sestavy bratru za 17000 ...

Konstruktivně - pokud si to někdo pořídíte, tak opatrně. Vše si napřed odzkoušejte, v terénu doporučuji málo zatěžovat (sice to nebude moc stabilní, ale lepší, než rozsekat foťák), nevysouvat úplně segmenty nohou (takhle tenké stěny budou praskat, zámky budou taky o hubu), opatrně dotáhnout středový sloupek v nejnižší poloze (viz ten závit - dost možné, že při tvrdém utahování praskne základna) a nejlépe nevytahovat a pak to co se týče nohou snad půjde. Hlavu doporučuji okamžitě vyhodit (nebo schovat pro dalšího při přeprodeji), takovéhle jsem v ruce měl a to je o foťák. Postačí jí vyměnit třeba za nejnižší normální Cullmann Magnesit 10Nm: http://www.fotoskoda.cz/eobchod/p103...-magnesit-10nm , která je úplně jinde (QR platforma se dá dokoupit). Jinak já tyhle srandy popraskané viděl a až když člověk vidí ten materiál, tak zjistí, která bije.

V těchhle případech fakt nejde o to, jak je něco pevné, ale o to, abyste nesbírali foťák ze země po kouskách.
    [PC] i7-3770K @4.5 GHz w/Noctua NH-D14 SE2011 | 32 GB Patriot G2 | Asus P8Z77-V Deluxe | Crucial M4 256 GB | 2x WD20EZRX RAID1 | BD-RE LG GBW-H20L | Sapphire HD7750 Ultimate | Enermax Revolution87+ 550W | Antec Solo II | Asus Xonar Phoebus + AKG K271 MkII | NEC PA231W + SVII + Spyder3EE
    [Photo] Nikon D700 + MB-D10 | AF-S 16-35/4G VR | AF-S 24-120/4G VR | AF-S 50/1.4G | AF-S 60/2.8G | AF-S 85/1.8G | AF-S 70-200/2.8G VRII | TC-17E II | SB-900 | Transcend cards | Heliopan + Formatt filters | Gitzo support | Kata + Tamrac bags

K tomu Fancieru:
    Fakt je, že jsem ho na vlastní oči neviděl, ani jsem se o stativ víc nezajímal, nepročítal diskuze... Nejdřív jsem tomu, že by mohl být dobrý, věřit nechtěl, ale kamarád co si ho pořídil s ním byl spokojený. Co říkal, tak konstrukce vypadá pevná (srovnával asi se dvěma stativama možná za 2-3x vyšší cenu)... Tak jsem si řekl, že snad to neošidili a mohla by to být dobrá koupě (ty fičurky, nejsou vůbec špatné).

Každopádně popsal jsi to z dobrého úhlu, máš určitě pravdu. Fakt je, že bych se asi bál, přece jenom nemám k levným výrobkům z Číny moc důvěru a riskovat pár techniky rozhodně nechci. Teď si říkám, že jsem neměl tak jednoznačně doporučovat, ale je na každém, ať si zváží to riziko

Já jsem pořídil někdy před dvěma roky Velbona Sherpu 600R, a zatím slouží docela dobře. Co mi na něm vadí, je asi jen váha (2kg), hodila by se vodováha. Poslední dobou jsem si ale všiml, že pokud otočím pant(s destičkou) do svislé polohy pro focení na výšku, tak se mi foťák (i přesto, že je šroub dost dotáhlý) pomalu stáčí kolem osy šroubu objektivem k zemi. Po delším focení si všimnu, že je např. o 10° pootočený. To tam nemusím mít ani tele, ale třeba jen Sigmu 17-70. Co s tím? Přejet korem jemným šmirglem?
    . . . if you dont live for something you will die for nothing
    Q9300 + Ninja | EP35-DS4 | 8GB | HD4670 + AC S1 | 640 AAKS, 320GB YS, 1.5TB EVDS | SH-S203B | Corsair VX450 | HP ZR24w
    M-Audio Revolution 5.1 | Marantz PM4001 | EPOS ELS-3 | Sennheiser HD555->595
    C7D | 17-40, 50/1.4, 100/2.8, 70-300 | 430 EX II

Tzn. že nedrží na QR destičce, tak? Těžko říct, zbrousit můžeš zkusit, pokud nezabere, tak přelepit jiným materiálem, nebo se podívat, jestli nemají lepší destičku na stejnou platformu, nebo vrátit (pokud je to skutečně utažené dost). Dobrá ukázka, co všechno se dá udělat špatně (přitom korek je na tohle asi nejlepší materiál a Velbon je tuším největší výrobce stativů na světě). Možná zabere nejlíp, pokud do té plochy korku vybrousíš/vyřízneš několik širších drážek.

Zdravím, podobnou otázku taky už nějakou dobu řeším. Počítám, že si nový stativ koupím až tak začátkem léta, ale už teď raději hledám a pročítám recenze a diskuze. Původně jsem si taky určil strop kolem 3k, ale poté jsem zjistil, že je to skoro nemožné pořídit vysoký a stabilní stativ za ty prachy. Takže jsem se rozhodl, že ještě něco připlatím (pochopitelně co nejméně).

Co očekávám:
    - hlavně výšku - mám cca. 190cm a strašně mě štve se u focení ohýbat (bolí záda). Takže potřebuju stativ, který bude tak vysoký, že spolu s hlavou a tělem bude hledáček minimálně ve výšce cca. 186cm. Pokud to bude víc, nevadí, alespoň budu mít rezervu.
    - pochopitelně stabilita (aby to udrželo i L-ková telátka na delší ohniska a časy bez rozklepání)
    - zatížení aby uneslo mou fotovýbavu (viz. podpis) v různých kombinacích + rezerva pro případný upgrade
    - vodováha - na stativu určitě, nejlépe i na hlavě (v místě nad kloubem pochopitelně)
    - váha. Pochopitelně bych nejradši, aby nevážil skoro nic, ale rozhodně je důležitější stabilita a výška, než váha.

Zatím jsem po pročtení všeho možného vymyslel následující kombinaci:
    Stativ Manfrotto 055XPROB PRO + kulová hlava Manfrotto MIDI 488RC4

Největší nevýhodu spatřuji v ceně. Co by mohla být alternativa (co se parametrů týká) za slušnější peníze? Díky za rady...
    FOTO:Canon EOS 40D; 17-40/F4 L; 70-200/F4 L; Tokina 11-16/F2.8; 420EX; Olympus C-765UZ; Canon IXUS 70; stativ Manfrotto 055XPROB+498RC4
    PC1:Intel i5-2500K@4500MHz|Noctua NH-D14|Asus SABERTOOTH P67|Kingston HyperX Genesis Grey 8GB (2x4GB) DDR3 1600|MSI Radeon HD7850 OC|HDD Seagate 7200.12 - 1TB|Samsung F1 640GB|Hitachi 500GB|DVD-RW Samsung SH-S203P|Thermaltake Dream Tower Soprano|Corsair HX750|DELL U2412M|Genius SW-5.1 Home Theater|Win7x64 Ult.|Razer Copperhead Tempest Blue (fw 6.17i) + Razer RV-1001 eXactMat|Microsoft Natural Ergonomic Keyboard 4000 CZ|
    PC2:
    C2D E7600|Scythe Katana|Gigabyte G41MT-D3V|RAM 4GB DDR3|HDD Samsung SP2004C 200 GB|integ. graf. Intel GMA X4500|integ. zvuk. Realtek ALC889|Fortron FSP350-60THN-P 350W|LCD LG L2000CP-SF (S-IPS)|Win7x64 Ult.
    PC3: NTB IBM T60
    Win7x64 Ult.
    Další: NETGEAR ReadyNas Duo v2;NETGEAR WNR3500LC;HTC Desire HD CM7.1;Panasonic NV-GS140

Poradil bych ti, ať v klidu počkáš, podle toho, co vím, tak by do léta měla být v ČR konečně dostupná snad kompletní řada Giottosu - ve stejné cenové hladině lepší stativy než Manfrotta a taky s lepší výbavou (a mj. s plným příslušenstvím ve standardu, což cenu dostává mnohem níž), to samé platí i u hlav. Řešení plně volného excentru Giottosů je oproti XPROBům taky dost jinde.

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Podobná témata

1. Občanský zákoník? -prodejci na to neslyší !!!!!!!!!!!!!!!!
    Založil Ištván v sekci fóra Reklamace a §
    Odpovědí: 24
    Poslední příspěvek: 23.06.2010, 00:40
  2. Co si myslíte o těchto sestavách
    Založil MMMMM v sekci fóra Nákupní poradna
    Odpovědí: 23
    Poslední příspěvek: 30.08.2007, 18:14
  3. Jakou Grafiku do 3000 Kč
    Založil Tuky v sekci fóra NVIDIA grafické karty
    Odpovědí: 7
    Poslední příspěvek: 10.08.2004, 09:54

Pravidla přispívání