Rád by som sa týmto s Vami podelil o pár skúseností so stavbou bastlu pre chladenie HDD:
Keďže som mal pred súčasným wd6400aaks nejaký ten seagate 7200.11 ,ktorý dosť vibroval, špekuloval som nad obľúbeným "bastl" riešením, ktoré by vibrácie diskov ztlmilo, poskytovalo by pri rozumnom prietoku vzduchu odpovedajúce chladenie a dalo by sa s tým dobre manipulovať.
Rozhodol som sa, že disk umiestnim do pozície pre 5,25" mechaniky, a pre uchytenie disku použijem gumové pásiky. Celý výtvor je vidieť na priložených obrázkoch.
Inak obal je vyrobený zo starej CD-ROM-ky, Al profily=držiaky sú z nejakých starších el.zariadení uložených v rackoch - takže plnia podobnú funkciu ako predtýmGuma je "obyčajná", cca 2 mm hrubá, dlhá tak, aby som mohol zavesiť dva disky do dvoch 5,25" pozíc.
Celé som to vyrobil doma na kolene, čo sa náradia týka, tak som potreboval len karbobrúsku, vŕtačku, závitníky M3, 6ks krátkych skrutiek M3 s plochou hlavou a nejaký ten pilnik použitý pre povrchové úpravy rezov.
Pred samotným diskom nemám založený kryt, takže väčšina intake vzduchu preteká pozdĺž HDD, ktorého teplota pri bežnej izbovej teplote nepresiahne 35C. O hlučnosti disku (wd6400aaks) ako takéto sa moc hovoriť nedá, počujem ho len pri boote WIN, aj to len v prípade, že sa na to sústredím. Montáž a demontáž HDD je rýchla a bezproblémová. Verím, že by sa to dalo spracovať o niečo estetickejšie, no meniť to už asi nebudem - som s tým OK tak, ako to je.
Inak predošlé varianty obsahovali navyše pár AL profilov primontovaných po bokoch samotných HDD, ale od týchto som nakoniec upustil - vypadalo to ešte horšie a nechladilo to o moc lepšie![]()