Snažím se najít video přehrávač pro Windows i pro Linux, který by splňoval následující jednoduché podmínky:
- obraz musí jít oddělit od ovládání, abych mohl mít ovládání a nastavení na monitoru a samotný video obraz na druhém monitoru (případně televizi)
- titulky musí jít posunout pod obraz videa, pokud mám televizi klasického rozlišení (ne širokoúhlou) a pouštím širokoúhlý film, titulky musí být v černém poli pod filmem, je zbytečné, aby film překrývaly, když je dole dost místa
- titulky musí být žluté a podklad transparentní
A teď co jsem zkoušel:
DirectVobSub neumí dát titulky pod obraz videa.
MV2Player - dlouho sem používal ve Win XP, bohužel ve Win Vista už neumí transparentní titulky, což sice při umístění titulků do černého pole pod filmem nevadí, ale občas i tak překrývá kousíček filmu a u starších filmů 4:3 formátu to samozřejmě vadí
BSPlayer - byl by dobrý, bohužel neumí dát titulky pod obraz videa
VLC Player - v tomto přehrávači se dá udělat všechno co potřebuju (včetně oddělení obrazu videa od ovládání - v nastavení Embedeed něco...), bohužel k mému velkému zklamání jsem zaznamenal, že u některých filmů se rozchází titulky s obrazem, přestože ve všech ostatních přehrávačích je to OK, korigovat ručně to nehodlám, tento bug musí opravit vývojáři VLC
Media Player Classic - nepřišel jsem na to, jak oddělit obraz od videa, titulky sám o sobě také neumí
KM Player - nepřišel jsem na to, jak oddělit obraz od videa
MPlayer for Windows - nefunguje s Windows Aero, při pokusu o spuštění jakéhokoliv filmu zčerná obrazovka a pak se aplikace zase horkotěžko vykreslují zpátky, žádný film mi to nepřehraje. I když to rozfunguju, nedokážu dát titulky pod film do černého pole. Totéž platí o Linuxové verzi.
Winamp - teď si nejsem jistý, něco mi tam nešlo, asi mi tam nefungovaly titulky, každopádně Winampem pouštím pouze hudbu, ale nebráním se videu, pokud to půjde nastavit
Windows Media Player - tak tohle je úplně mimo, bez komentáře
Existují vůbec ještě nějaké další přehrávače, které bych mohl zkusit?
Pokud víte, že jsou některé uváděné informace nesprávné, prosím o korekci- u některých programů by stačilo vyřešit jen jeden problém a mám to, možná, že jsem někde něco přehlédl.