Citace Původně odeslal meteor Zobrazit příspěvek
Pánbůh zaplať za toto téma!

Měl bych ke vzoru kupní smlouvy pár dotazů.
O víkendu jedu na Slovensko koupit zrcadlovku plus příslušenství a zajímá mě:
1) lze uzavřít kupní smlouvu podle ČESKÉHO občanského zákoníku se Slovákem, když místem předání bude Bratislava? Stačí to dát do textu / hlavičky smlouvy?
2) ohledně záruky: zrcadlovka i příslušenství bylo prodávajícím pořízeno ve Španělsku v lednu 2008, bohužel při stěhování ztratil veškeré doklady (jeho vyjádření - takže záruka v podstatě není) => jakou záruku (dobu trvání záruky) si lze dojednat? Takovou, která nám oběma bude vyhovovat?
3) jak je to se zárukou na skryté vady? Je to to samé, co záruka v bodě 2)?

Díky za reakce, pokud možno Rikšovi

PS: kdyby se našel nějaký ochotný zrcadlovek znalý obyvatel Bratislavy či okolí (jsem motorizovaný, takže odvoz - dovoz zajištěn), který by mi "helpnul" s předáním (neměl jsem zrcadlovku v ruce několik let a digitální už vůbec ne), mohli bychom se domluvit na nějaké odměně (přeci jen pak následně řešit nějaké mé přehlédnutí i přes uzavřenou kupní smlouvu se mi nechce).
viz jezevec:

1) ano, staci do smouvy napsat, ze se ridi ceskym pravem;
2) u vad je zapotrebi rozlisit na dve kategorie:
(a) vady, ktere existuji uz pri predani veci (at zjevne nebo skryte); ty jsou pokryty (pokud nejsou prodavany "tak, jak stoji a lezi") obecnou odpovednosti prodavajiciho za vady, ktera je dana ze zakona. prava z techto vad, i kdyz se projevi az po predani, se muzes domoct behem 6 mesicu od predani. problemem tady je, ze bys musel vzdy prokazat, ze vady existovaly jiz pri predani;
(b) vady, ktere neexistuji pri predani veci, ale vzniknou po predani; ty jsou kryty zarucni odpovednosti, ktera defaultne ze zakona nevyplyva, takze je zapotrebi si ji dojednat. tady mas volne pole pusobnosti co do delky a co do principu odstraneni vad. doporucil bych, aby tam zaznelo, ze primarne je prodavajici povinen vadu odstranit do X dnu, co ho upozornis, a ze pokud tak neucini, muzes od smlouvy odstoupit. zahrn do smlouvy rovnez idealne dorucovani e-mailem+nasledne doporucenym dopisem;