Výsledky 1 až 18 z 18

Téma: ponechani napajeni notebooku v zasuvce

Standardní ponechani napajeni notebooku v zasuvce

ma na zivotnost a dobu vydrze baterie notebooku nejaky vliv to, zda notebook nechavam napajet ze site i po te co je uz dobit?

jinymi slovy: prispeje k zivotnosti a vydrzi baterie nejak organizovany zpusob nabijeni a pripojovani a odpojovani od elektricke site? ma nejaky dopad na totez pokud notebook budu nechavat treba nekolik dni plne nabity v el. a nepouzivat ho (hibernated)?

mozna infantilni otazka, nicmene mam novy notebook s vydrzi cca 5h na jedno nabiti a o tuto vydrz nechci prijit co mozna nejdele..

Senior Member Avatar uživatele Peca-on-line
    Věk
    38
    Vliv
    312

Standardní Re: ponechani napajeni notebooku v zasuvce

Neřeš to, nemá to smysl, maximálně pokud jedeš dlouho na zásuvku tak je dobrý třeba jednou za 14 dní to nechat vybít a zase nabít.
    Děkovat mi kromě karmy můžete také v BTC: 1JVRVYsWRYFb9AajzoHRVnmqjgpBjYmykr

Senior Member Avatar uživatele -=HaDeS=-
    Věk
    45
    Vliv
    292

Citace Původně odeslal Peca-on-line Zobrazit příspěvek
    Neřeš to, nemá to smysl, maximálně pokud jedeš dlouho na zásuvku tak je dobrý třeba jednou za 14 dní to nechat vybít a zase nabít.
    No ja som po roku prakticky na zasuvke nepozoroval degradaciu baterie.
    1)Damned CPU: 3930k@4.8Ghz HT ON; MoBo: Asus Rampage 4 Gene ; RAM: 16GB ; HDDs: Samsung PRO 256GB, VelociRaptor 300GB, WDC WD15EADS 1.5TB ; Graphic adapter: Asus GTX 580; Asus HD 5850
    2)Mobile Dell XPS 1730 CPU: T8300 ; RAM: 4GB ; HDDs: 2x 160GB Graphic adapter: 8800 GTX SLI

Slave 1: i7 920@3.9GHz Slave 2: i7 920@3.7GHz, Slave 3: AMD 1055T@4GHz Slave 4: AMD 1055T@3.9GHz Slave 5: i7 930@3.9GHz Slave 6: i7 930@3.9HGz Slave 7: i7 920@3.8HGz

Senior Member Avatar uživatele HollyG
    Věk
    39
    Vliv
    285

Zalezi jak se ten ntb chova k ty baterce, pokud nema nejakou ochranu proti neustalemu nabijeni/vybijeni na adapteru, tak klidne za pul roku toho ma baterka tak akorad...
    Lidi o mně říkají, že jsem flegmatik. Mně je to ale jedno!
    I'm not arrogant...I'm just better than you!

Me napr. odesla (nafoukla se takze mi jeste zpusobila skodu na plastech apod. ) baterka cca po 5-ti mesicich a to jsem se ridil pokyny v manualu (pokud byla k dispozici zasuvka tak jsem ji pouzil). Nikdy jsem ji extreme nevybijel ani neprebijel. Druha baterka drzi ok uz pres rok. Uvidime jak na tom bude Dell XPS 1330 po pul roce... Dospel jsem tedy k nazoru ze pokud nenarazis na nepovedenou varku tak by baterka mela vydrzet cca rok a pak bude kapacita klesat - jinak receno - nabeha urcity pocet cyklu a pak pujde pomalu do "kopru". U ty my spatny mi do posledni chvile ukazovala opotrebeni 1% a pak najednou 100% takze asi tak...
    X2 5000+ Black Edition @ 3.4GHz ■ Asus M3N-HT ■ Patriot LLK @ CL3 ■ Samsung F1 ■ 8800 GTS 320-bit ■ Enermax PRO82+ ■ Cavalier 3 ■ Eizo + Samsung
    UMPC @ 1.2GHz - 1.6GHz ■ Windows 7 + Origami ■ touchscreen ■ 721g ■
    Snow Leopard 10.6.6

Citace Původně odeslal .::Richmond::. Zobrazit příspěvek
    Me napr. odesla (nafoukla se takze mi jeste zpusobila skodu na plastech apod. ) baterka cca po 5-ti mesicich a to jsem se ridil pokyny v manualu (pokud byla k dispozici zasuvka tak jsem ji pouzil). Nikdy jsem ji extreme nevybijel ani neprebijel. Druha baterka drzi ok uz pres rok. Uvidime jak na tom bude Dell XPS 1330 po pul roce... Dospel jsem tedy k nazoru ze pokud nenarazis na nepovedenou varku tak by baterka mela vydrzet cca rok a pak bude kapacita klesat - jinak receno - nabeha urcity pocet cyklu a pak pujde pomalu do "kopru". U ty my spatny mi do posledni chvile ukazovala opotrebeni 1% a pak najednou 100% takze asi tak...
    Sodobe baterky od Dellu jsou bohuzel dost "odflaknute" a jejich poruchovost je dost vysoka. K tomu prispiva i dost podivny system mereni a vyhodnoceni jejich kapacity, kdy se dsot casto stava, ze baterie zkolabuje popsanym zpusobem, tedy ze par mesicu bezi jak ma a pak vyhlasi chybu a naproste opotrebeni, ikdyz v realu treba vydrzi jeste 2 hodiny prace.

Ale obecne je dle meho skutecne nejlepsi postup - pokud mozno zapojeny v siti furt a tak 2x za mesic nechat "chcipnout" alepson do tech 3% kdy je bezne u Win nastaveno jit do sleepu.
    Pokud ma notebook dobry management nabijeni a jeho kvalitni kontrolu, baterka muze drzet dlouho v kondici.
    Dell E6400 (P8400, 4GB RAM, 500GB 7.2k, NVidia Quadro NVS 160M, Wifi, BT, DVDRW, LED WXGA+)
    Dell XPS 1330 Red (T7300, 2GB RAM, 160 GB 7.2k, NVidia GeForce 8400M GS, Wifi, BT, LED WXGA, DVDRW)
    IBM T42 (Dothan M745, 1.5GB RAM, 160GB 5.4k, R9600, Wifi, BT, SXGA+, DVDRW)
    Nikon D90 + MB-D80, Nikon18-200VR, Nikon 80-200/f2.8, Nikon SB-900, Lowepro, Tenba, Kata, ...
    http://www.atty.cz/ - Pražský e-shop a prodejní kancelář e-cigaret

Naprosto stejny problem sem mel jak s Dellem, tak s IBM - baterka co mela kolem 75% puvodni kapacity ze dne na den chcipla. V dellovi byla mrtva, docista mrtva, IBM na tu baterii funguje, i kdyz hlasi ze ma 0%.

2tiktak: Proc si myslis, ze je vhodne baterii cas od casu takhle vybit? Li-on preci nesnaseji hluboke vybiti. Vim, ze baterie ma elektroniku, ktera ji chrani pred uplnym vybitim, ale i tak sem mel pocit, ze tohle baterce nesvedci.
    Audiotrak Prodigy HD2 (2xOPA2134PA + LT1364) => Little Dot I+ (WE408A + AD8022) => Sennheiser HD555@595
    Asus Xonar D1 => Technics SU-A800 => Tesla 2xARN6608 + ARV-104

Citace Původně odeslal Caleb Zobrazit příspěvek
    Naprosto stejny problem sem mel jak s Dellem, tak s IBM - baterka co mela kolem 75% puvodni kapacity ze dne na den chcipla. V dellovi byla mrtva, docista mrtva, IBM na tu baterii funguje, i kdyz hlasi ze ma 0%.

2tiktak: Proc si myslis, ze je vhodne baterii cas od casu takhle vybit? Li-on preci nesnaseji hluboke vybiti. Vim, ze baterie ma elektroniku, ktera ji chrani pred uplnym vybitim, ale i tak sem mel pocit, ze tohle baterce nesvedci.
    No prave ze do poklesu tech cca. 3% (pokud elektronika funguje a vyhodnocuje spravne) se nejedna o kriticke vybiti, kde by napeti jednotlivych clanku klesalo pod mez, ktera je pro Li-Ion poskozujici. A ackoliv nedochazi k nedokonalemu rozpadu krystalove mrizky jako u napr. NI-MH baterii, tak se to proste obecne doporucuje

Taky by mne zajimalo, pokud by se udelal test identickych notebooku s identickymi bateriemi, jeden by se pravidelne jednou za tyden vybijel, druhy furt v zasuvce - ktera baterie by dele vydrzela v kondici. Ale i vzhledem k velkemu rozptylu kvality soucasnych baterii (snizeni nakladu vyrobce, presun veskere vyroby na "ryzova pole" atd.) se i v ramci jedne serie muze jednat o naprosot rozdilne kousky. takze neporovnatelne.
    Dell E6400 (P8400, 4GB RAM, 500GB 7.2k, NVidia Quadro NVS 160M, Wifi, BT, DVDRW, LED WXGA+)
    Dell XPS 1330 Red (T7300, 2GB RAM, 160 GB 7.2k, NVidia GeForce 8400M GS, Wifi, BT, LED WXGA, DVDRW)
    Nikon D90 + MB-D80, Nikon18-200VR, Nikon 80-200/f2.8, Nikon SB-900, Lowepro, Tenba, Kata, ...

Nafoukla se mi v UMPC, svuj managment nemela takze jsem musel spolehat na monitoring opotrebeni v jinych aplikacich (HWiNFO, Notebook Hardware Control apod...), do sleepu jsem mel nastaveno 3% (= cca 15min prace nebo cely den ve sleepu, pri 1% pak ulozil data na disk a presel do hibernace). Je sice pravda ze baterku zahrival NB ale nikdy nebyla teplejsi nez treba v tom Dellu. Blby je ze jak se nafoukla tak mi popraskal plast kolem a vythrhnul se zavit takze se mi cely UMPC rozevrelo
    Docela by me zajimalo jak moc opotrebovava baterku pomaly vybijeni (rekneme treba tyden sleepu)? Je to setrnejsi jako pri nabijeni v zapnutem stavu nebo je to presne naopak?
    X2 5000+ Black Edition @ 3.4GHz ■ Asus M3N-HT ■ Patriot LLK @ CL3 ■ Samsung F1 ■ 8800 GTS 320-bit ■ Enermax PRO82+ ■ Cavalier 3 ■ Eizo + Samsung
    UMPC @ 1.2GHz - 1.6GHz ■ Windows 7 + Origami ■ touchscreen ■ 721g ■
    Snow Leopard 10.6.6

Senior Member Avatar uživatele Peca-on-line
    Věk
    38
    Vliv
    312

Citace Původně odeslal tiktak Zobrazit příspěvek
    Taky by mne zajimalo, pokud by se udelal test identickych notebooku s identickymi bateriemi, jeden by se pravidelne jednou za tyden vybijel, druhy furt v zasuvce - ktera baterie by dele vydrzela v kondici.
    Naposledy, když jsem tohle sledoval tak jsem měl větší úbytek kapacity za 2 měsíce na zásuvce než za 4 měsíce školy, kdy udělám v průměru 2 cykly za den.
    Děkovat mi kromě karmy můžete také v BTC: 1JVRVYsWRYFb9AajzoHRVnmqjgpBjYmykr

Citace Původně odeslal Peca-on-line Zobrazit příspěvek
    Naposledy, když jsem tohle sledoval tak jsem měl větší úbytek kapacity za 2 měsíce na zásuvce než za 4 měsíce školy, kdy udělám v průměru 2 cykly za den.
    Jo, nerikam, ze to neni mozne, hodne prave asi zalezi na konkretnim modelu notebooku a kvalite baterie, respektive jeji vyhodnocovaci elektroniky, pokud je nabijeni kvalitne rizeno (tedy spravne vypnuto, kdyz uz to baterie nepotrebuje, pak by v tom nemel byt problem, at uz se notebook dost casto nabiji, nebo je prakticky furt v siti. Je samozrejme obecne zname, ze Li-Ion baterie by mela za normalniho stavu "odchazet" postupne tak, ze se pomalu snizuje jeji kapacita, dana opakovanymi nabijecimi cykly, kterych je "uplnych" (tedy od plneho nabiti po plne vybiti do hranicni meze) treba 1000, a ze by to tedy melo fungovat tak, ze pokud baterii budes vybijet jen do pulky kapacity, pak vydrzi tim padem cyklu podstatne vice, radove tedy treba dvojnasobek. To je teorie, osobne si myslim, ze fakt zalezi na jednotlivem kusu baterie a jednotlivem notebooku, jak dobrou mam vyhodnocovaci logiku, kdy pri nabijeni ci vybijeni s baterii pracuje.
    Jak jsem se sam presvedcil, ohledne baterii sice plati teoreticke fyzikalni pravidla, ale praxe muze byt odlisna - mel jsem v ruce notebooky, co dostavaly ohledne nabijeni maximalni "coud", byli vybijeny a nabijeny x krat denne od ruznych urovni vybiti a jejich baterka i po x letech v klidu davala treba 3 hodiny prace a vykazovala v monitorovacich softech jen par procentni opotrebeni a taky jsem mel v ruce notebooky, kdy se majitel o baterii staral primo prikladne a stejne sla do kytek za par mesicu, ci ztratila klidne 80% sve puvodni kapacity. Takze me to presvedcilo o tom, ze ohledne baterii neni nic dogma a beru je tedy jako spotrebku, kdyz se pose*e v zarucni dobe, pak ji reklamuju, kdyz po dobe delsi, holt je nutne koupit novou, pokud chci stale notebook pouzivat casto jen na baterii.

Moderátor mince Avatar uživatele peta303
    Věk
    42
    Vliv
    307

tati pouzival mou (tedy tehdy jeho) D600 (dodana konec listopadu 2003) denne k pracovnim ucelum a jeste jako ctyrapulleta drzela i s GPRS PCMCIA modulem cca 2 hodiny, pak ji ctvrt roku mel jen na zasuvce a notebook jsem loni v zari prebral s vydrzi cca 10-15 minut. Ja ji davam zabrat (prace ve vlaku cestou do prace i ve skole a uz se blizim 50 minutam pusteneho DVD nebo kancelariny, nicmene vydrzi klesat do 70 % (driv to bylo 85) a pak jde na kritickou uroven... Skoda, ze to je 48 Wh varianta, 53ky drzi lepe (vyzkouseno na 2+2 ks).
    Naposledy upravil peta303; 28.01.2009 v 20:42.

panove, diky vsem za odpovedi, citim se informacne saturovan a myslim, ze baterku necham zit svym vlastnim zivotem

Citace Původně odeslal moris Zobrazit příspěvek
    panove, diky vsem za odpovedi, citim se informacne saturovan a myslim, ze baterku necham zit svym vlastnim zivotem
    Rozumný přístup.
    Je to spotřebák, něco vydrží, ale všechno ne. To jestli bys takovým nebo makovým přístupem prodloužil životnost baterky je v domácích podmínkách blbě měřitelné a nemá to imho smysl řešit.
    Neděkujte, nenadávejte, pokud se vám něco líbí nebo nelíbí, používejte prosím reputaci (tj. ikonka s vahami pod avatarem)... a v případě kritiky nezapomeňte napsat důvod, abych se mohl poučit a polepšit

Member Avatar uživatele otas
    Věk
    38
    Vliv
    280

Me nx6110 je za ty 3 roky co ho mam 90% casu na zasuvce a baterka je prakticky v stejne kondici jako kdyz byla nova (porad 2h wordu s jasem na minimum a 3h wordu s jasem na max).
    HP nx6110 Celeron M 1.4GHz 512MB 40GB DVD-RW WiFi BlueTooh - po smrti :-(
    Nyni SL510 :-/

Mam pocit ze nove NTB se nechovaji jako UPS, ktera taha z baterky kterou dobiji. NTB pri dosazeni 100% kapacity jsou prepnute pouze na El. sit. Tim padem pokud jede NTB jen na zasuvku baterka nemuze prijit k uhone ne?
    MB:GIGABYTE UD3R, CPU:C2D E8400, RAM 2x 2048 MB A-DATA EE, GK: ASUS Matrix 4850, ZK: SB Audigy + CR Inspire 5300, HDD: Hitachi 250Gb + 500Gb + 640Gb, DVD Pioneer 106, CD-RW Teac 552E, Liteon 1693s, Monitor: Samsung 970p
    NTB: HP nc 6320

Senior Member Avatar uživatele HollyG
    Věk
    39
    Vliv
    285

To je sice pravda, nicmene je tu jeste efekt samovybijeni, kde elektronika, pokud to nemaji osetrene, usoudi, ze je baterka uz zase trochu vybita a zacne nabijet a tak porad dokola.
    Lidi o mně říkají, že jsem flegmatik. Mně je to ale jedno!
    I'm not arrogant...I'm just better than you!

Senior Member Avatar uživatele jago
    Vliv
    279

K tomu vybijeni jsem cetl zajimavy clanek. Jednalo se teda o baterie na druzicich dobijene solarne. A tam prave zduraznovali, ze jejich vysoka zivotnost je dana take tim, ze se baterie vybiji na cca 90% jeji kapacity a pak zase nabiji. Ale u NTB je to spis nez o chovani k baterce o tom na jaky kus narazis.
    CPU-Intel 2160@3000MHz[300*8]voltage=1,39V ,CHladič-Scythe Ninja plus ,Deska-Gigabite P35-DS3L, Paměti-Transcend Overcl. kit 2x1GB 800MHz@900MHz v dual chanel,voltage 2VGrafika-Gigabyte X1650XT@m-1550 c-640 cooling pasive Monitor-Samsung 710T Disk- 2x Hitachi 7K250 160GBSATA ,Zvuk-SB Audigy,naLogitech 5300,Myš a Klávesnice-Logitech LX-500,Case-Chieftec LBX-01-B-B-SL,Zdroj-Enermax 400W Liberty @Debian(XFCE).
    NTB-DELL XPS 1330, RAM-4GB,C2D@2GHz,GK-8400GS copper mode @Ubuntu(XFCE)

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Podobná témata

1. Televize, satelit na notebooku v kamionu - poradte jak
    Založil Firuz v sekci fóra Ostatní hardware
    Odpovědí: 6
    Poslední příspěvek: 19.07.2009, 15:41
  2. Napajení notebooku v aute???
    Založil hermanson v sekci fóra Notebooky
    Odpovědí: 20
    Poslední příspěvek: 09.04.2008, 09:04
  3. Napájení a nabíjení notebooku v autě
    Založil CZ-DarkAngel v sekci fóra Elektronika a bastlení
    Odpovědí: 3
    Poslední příspěvek: 11.01.2008, 18:31
  4. Jak z PCI 2.1 udelat PCI 2.2 ? (USB 2.0 radic)
    Založil Anunnaki v sekci fóra Elektronika a bastlení
    Odpovědí: 14
    Poslední příspěvek: 12.09.2007, 22:10
  5. Hlasité ventilátory na notebooku Asus M6Va > řešení!
    Založil bird birdovicz v sekci fóra Chladiče a všechny druhy chlazení
    Odpovědí: 5
    Poslední příspěvek: 04.12.2005, 23:50

Pravidla přispívání