Prosim Vas jake PDA by jste mi doporucili na navigaci.
Mel jsem fujitsu siemens loox n500 a ten bohuzel odesel.
V PDA se vubec nevyznam a tak bych byl rad kdyby jste mi nejaky dobry model doporucili.
Pouzivam mapy IGO, TOMTOM.
Přidat mezi oblíbené
Prosim Vas jake PDA by jste mi doporucili na navigaci.
Mel jsem fujitsu siemens loox n500 a ten bohuzel odesel.
V PDA se vubec nevyznam a tak bych byl rad kdyby jste mi nejaky dobry model doporucili.
Pouzivam mapy IGO, TOMTOM.
Přidat mezi oblíbené
Zalezi na investici, co do toho chces vrazit a taky zda chces model s vysuvnou klavesnici nebo bez.
Jinak ja preferuju HTC diky velkemu vyberu kustomizovanych ROM, co se do nej daji dat, coz teda asi potrebovat nebudes, pokud ho chces jen na navigaci. Takze pokud mas na to mensi obnos, pak klidne starsi HTC TNT II (Kaiser) s klavesnici ci HTC Touch Cruise bez klavesnice, pokud neco novejsiho s VGA rozlisenim, pak klidne Touch Diamod, Touch Pro ci WVGA Touch HD.
Obecne pro navigacni softwary je dobry stroj s dobrym GPS chipem (to splnujou vsechny soucasny HTC s GPS chipem) a pak idealne co nejvic systemove pameti (ROM a RAM). K tomu slot na pametovou kartu (tam nevyhovuje Diamond s pouze vestavenou 4GB, coz neni sice limitujici, ale lepe se pracuje s pametovou kartou samostatne) a u HTC je rovnez idealni, ze jsou to dost oblibeny a kupovany zarizeni a ze tedy vetsina softwaru tretich stran je prvotne testovana a optimalizovana prave pro jejich modely, coz je dost vyhoda, jelikoz u ostatnich znacek je nutno vetsinou pouzivat v navigacich ruzne opravne patche, ci verze primo pro ten ci onen model.
Naposledy upravil tiktak; 16.01.2009 v 16:40.
Dell E6400 (P8400, 4GB RAM, 500GB 7.2k, NVidia Quadro NVS 160M, Wifi, BT, DVDRW, LED WXGA+)
Dell XPS 1330 Red (T7300, 2GB RAM, 160 GB 7.2k, NVidia GeForce 8400M GS, Wifi, BT, LED WXGA, DVDRW)
IBM T42 (Dothan M745, 1.5GB RAM, 160GB 5.4k, R9600, Wifi, BT, SXGA+, DVDRW)
Nikon D90 + MB-D80, Nikon18-200VR, Nikon 80-200/f2.8, Nikon SB-900, Lowepro, Tenba, Kata, ...
http://www.atty.cz/ - Pražský e-shop a prodejní kancelář e-cigaret
vem si s co nejvýkonějším procesorem, zbytek není k danému účelu podstatný... měl jsem mio a 701@624mhz a dodneška jsem neměl v ruce zařízení, které by tomtoma umělo provozovat rychleji, naivně jsem si myslel, že koupí origo zařízení TTGO920 si nějak pomůžu - opak je pravdou je to nechutně pomalý jako všechny jednoúčelový navigace...
Nerikam, ze rychly CPU je na skodu, ale u navigace jde skutecne vice o optimalizaci softwaru a primarne vice nez o rychlost CPU jde o dostatek volne systemove pameti. Specialne Igo 8 je ve starsich verzich na ni dost nenazrane a na nekterych PDA s malymi RAM neslo proste vubec spustit.
Vsechny mnou citovane modely jsou na IGO (ale myslim i na Tomtoma) testovane a beha to na nich bez problemu.
Tim padem je to fakt o penezich, pokud do toho muzes investovat cca. 8kkc, doporucil bych bezproblemoveho Kaisera nebo Cruise, klidne starsiho (furt to nekdo prodava, jelikoz si vsichni kupujou Touch HD, nebot jsou z nej urvani)
Pokud to mas skutecne jen na navigaci a na nic jineho, pak byt tebou zapremyslim na jednoucelovce, preci jen komfort ovladani, velikost displeje, funkce atd. je lepsi, na druhou stranu - PDAcko das do kapsy a jdes, zatimco schovavat do kapsy preci jen treba 2x vetsi PNAcko je problematicke. (taky to mam tak nastavene, proto pouzivam PDA)
Dell E6400 (P8400, 4GB RAM, 500GB 7.2k, NVidia Quadro NVS 160M, Wifi, BT, DVDRW, LED WXGA+)
Dell XPS 1330 Red (T7300, 2GB RAM, 160 GB 7.2k, NVidia GeForce 8400M GS, Wifi, BT, LED WXGA, DVDRW)
Nikon D90 + MB-D80, Nikon18-200VR, Nikon 80-200/f2.8, Nikon SB-900, Lowepro, Tenba, Kata, ...
Vlastním MIO A501 a používám navigaci Igo 8 a jsem celkem spokojen.Ač má pouze 200 MHz procesor a 64 M ramky,tak navigace běhá lépe než na kolegově E-TEN Glofiish se 400 MHz procesorem.Nové MIO mě stálo necelých 6000,-i s držákem do auta a 12V nabíječkou a oproti jednoucelovým navigacím má výhodu,že jako telefon ho mám stále u sebe a mohu kdykoli použít,speciál by asi ležel v šuplíku pouze pro plánované cesty,v autě bych si ho nedovolil nechat a sebou bych ho pořád nenosil.Testoval sem turistické mapy,i tam je použitelný,ale výdrž na baterie při navigaci jsou asi 3 hodiny,takže je to jen tak se mrknout,když člověk neví kudy kam.
Nevýhoda je display 2,7 palce,ale vzhledem k příležitostnému použití postačuje.Kdyby mě mělo ježdění živit,tak bych koupil něco s větším displayem.
Jinak doporučuju koupit navigaci postavenou na windows CE,dá se odemknout a používat i jiný navigační software,například TOM-TOMy pokud vím používají speciální software a odemknout nejdou.Třeba navigace MIO standartně používají MIOMAPY,ale dost lidí na ně nadává a odemyká je pro TOM-TOMa nebo IGO.
Bacha na akce v obchodních domech,kolega takhle koupil PRESTIGIO za pár korun,ale byli v něm 2 roky staré mapy bez možnosti upgradu,ješte že se dalo odemknout a pod "pirátskou vlajkou" použít jiný soft.
C2D 4600,2*Kingston HyperX 1GB PC3200,Leadtek 7600GT,UATA 120G SEAGATE Barracuda+SATA 250G SEAGATE Barracuda,ADMtek AN983 10/100 PCI,Asus P5PE-VM,GSA 4163B,GCC 4480B,19\"LCD LG-L194WT-SF
Dekuji za skvely popis.Clovek se v tom zacina lepe orientovat.Libi se mi model MIO A702
To:TIKTAK Prosim te muzu vedet jake mas ty HTC??Abych vedel po cem se podivat.
Jinak opravdu na PDA nic jineho nepobezi jen IGO a TOMTOM.
Nechce se mi jit do navigace primo co prodavaji vyrobci SW(TOMTOM IGO) PRotoze tam nejdou nahrat mapy konkurence.Z praxe se mi osvedcilo mapy prepinat.Na nektere trasy je lepsi igo a opacne
PS:Ktery model by jste brali MIO A702 nebo HTC Touch Diamond (WM6 CZ)
Diky
Naposledy upravil Jack68; 19.01.2009 v 08:30.
Lenovo X200 | Lenovo Ultrabase | Sennheiser HD 595 | Fujitsu Siemens P19-2 Black | Logitech Internet Navigation Keyboard | Logitech VX Revolution
a702 má velmi slabej procesor...200mhz je na navigační programy málo.
Ja bych naopak rekl, ze posledni chipy v HTC jsou na potreby navigace naprosto dostacujici, treba v mem Kaiserovi neni problem po zapnuti navigace (tim padem se zapne chip) mit polohu behem nekolika vterin, nejdelsi studeny start na volnem prostranstvi nebo v drzaku na prednim sklem jsou radove desitky sekund. PNA navigace jsou v rychlosti nalezeni polohy podle mne na tom stejne, taky vetsinou pouzivaji stejne chipy, pokud se jedna o pristroje na principu WinCE.
Tedy osobne rozhodne nejake velke rozdily kvality prijmu nepozoruju, samozrejme pokud vemu nejakou hodne dobrou a velkou PNA navigaci, je mozne ze citlivost ci rychlost zamereni" bude jeste vyssi, ale to bude spis moznosti vyrobce do velkeho zarizeni implantovat velkou antenu, coz samozrejme do relativne maleho PDA s vnitrni antenou nacpat nejde.
Nicmene treba konkretne muj Kaiser po zamreni polohy (deje se tak po "chyceni" signalu alepson 3 satelitu) pak "drzi stopu" skoro vsude mimo tunelu, (coz je logicke a v tunelu se holt nechyta nic, diky neprostupnosti signalu) a bezne pri jizde na volnem prostranstvi chyta minimalne 7-9 satelitu, pri ztizenych podminkach nekde v uzkych ulickach mestske aglomerace pak stale drzi alepson 4-5 satelitu, coz na bezchybne urceni polohy a tedy i navigaci naprosto a bohate dostacuje (presnost polohy se pohybuje stale v radech metru).
Naopak treba GPS v symbianove N95 je dost problematicke, signal i na volnem prostranstvi chyti nekdy za minutu, nekdy taky za 5 a vice, pro navigaci pak vetsinou signal dostacuje bezproblemove, ale HTC je proste o tridu lepsi. Rovnez Tomtom se v provedeni pro Symbian s vestavenym GPS myslim do dneska nedela, spusti se treba na tehle Nokii da, ale jen s externim GPS a nebo ve specialni patchnute verzi i pres interni GPS, ale musi se vzdy otravne spustit vrtualni port pro GPS, prave ten patch a nakonec Tomtom, takze to je dost otrava.
Takze citlivosti chipu v soucasnych HTC na navigaci bych se vubec nebal, ba naopak, jsou urcite dostacuji na autonavigaci, spousta lidi s tim dela geocaching, kde pak potrebuje relativni presnost na metry a taky si nestezuji.
Ted jsem schvalne vyndal Kisera na vnitrni parapet okna, behem minuty jsem mel pouzitelnej signal a ted mne drzi cca. 6 satelitu, coz pavazuju za hodnotu zhruba stejnou, jako jsem mel na tomhle miste s externim GPS I-tec 339, ve kterem byl SirfStarIII a tohle GPS bylo docela legendarni a skoro referencni. A v porovnani bych prave rekl, ze GPS v Kaiserovi je schopne chytit signal satelitu jeste rychleji, nez ten Itec a citlivost je stejna, takze urcite bez problemu.
S citlivosti tedy moc problemy nejsou, spis jsou obecne problemy, ze na ruznych kustomizovanych ROM, co se do kaisera a obecne do HTC zarizenich cpou, nekomu prave obcasne prinaseji problem s prvotnim zachyceni po studenem startu, treba ze to trva taky nekolik minut.
Mne osobne to vsak chodi, tak jak ma.
Touch Diamond je urcite kvalitni a designove moc povedeny pristroj, jeho bohuzel nejvetsi problem je ale prave v nemoznosti pouziti pametove karty, jelikoz na ni nema slot a clovek si musi vystacit s 4GB externi pameti napevno vestavene v pristroji. Na jeden, dva naviganci softwary to urcite staci (pokud tam nechce mit cloveknermomoci mapy celeho sveta) nicmene pokud nekdo pristroj zaroven pouziva jeste jako MP3 prehravac, ci si tam uklada nejaka jina objemnejsi data, pak je 4GB proste malo.
Proto bych doporucoval (a v podstate jen kvuli te nemoznosti vecpat tam pametovou kartu) neco jineho, jinak po strance funkcnosti na navigaci a jine veci je rovnez bezproblemovy.
NTB: FSC ESPRIMO Mobile V5505 | Genius SP-HF 2000X | Logitech MX518 Gaming-Grade Optical Mouse | Logitech UltraX | UPC 10M | Ferguson D-880HX | Xkrabice 360 Arcade, 20 GB HDD, 2x white wireless controller - Philips 32PFL7562D/10 via HDMI
tiktak: Díky za příspěvek, ale z velké části jsi zaměnil citlivost za rychlost zaměření (což jsou dvě dost rozdílné věci). Všechny GPS, které chytají signál rychle mají nějakým způsobem informace o polohách satelitů, na levných navigacích je snad lze přednahrát z počítače, a třeba GPS v nových Nokiích se označují jako A-GPS a fungují tak, že se vždycky krátce připojí k internetu, stáhnou informace o polohách satelitů a pak už velmi rychle polohu zaměří. Tedy rychlost zaměření nemusí nic vypovídat o citlivosti daného čipu.
Nicméně pokud říkáš, že citlivost GPS v HTCčkách ti nepřipadá horší než něco ve kterém byl SirfStarIII, tak to beru :).
No to je právě kvůli tomu, že v N95 ještě není A-GPS.
Lenovo X200 | Lenovo Ultrabase | Sennheiser HD 595 | Fujitsu Siemens P19-2 Black | Logitech Internet Navigation Keyboard | Logitech VX Revolution
V Nokii je rovnez A-GPS, ktere si stahuje data o polohach predem, stejne tak je i v HTC. (da se to samozrejme vypnout, jak u Nokie, tak u HTC). Nicmene rychlost could i warm startu je u HTC nesrovantelne vyssi, citlivost na signal pak samozrejme take. (vim o cem mluvim), pokud jses ptal na citlivost, ma myslim chip HTC deklarovanou uplne stejnou, jako u SIRFStarIII a to -159dBm. A jedna vec je taky citlivost chipu a druha vec, jak je realizovano spojeni chipu s antenou respektive velikost a kvalita anteny a tam je zase HTC (konkretne muj kaiser) proti treba Nokii o tridu vys. A to myslim srovnatelne s vetsinou beznych PNA navigaci (stejny chip, stejne velika antena, system WinĆE na ovladani chipu = plus minus stejen rychly start, stejne rychle nalezeni polohy a pak stejne dobre "drzeni" radove 6+ satelitu (spise obvykle 8-9).
HTC Touch HD CZ + 8GB asi jsem se rozhodl pro tento model.Mate nekdo s nim nejake zkusenostni.Jak bezi mapy IGO,TOMTOM. Zda neni problem s patchy(jak se tady rozebiralo)
Ma to OS Windows Mobile 6.1 tak predpokladam ze by problem nemel byt.
A karta 8GB si myslim ze je dostacujici(i pro oba SW)
CPU 528 MHz
Dekuji
HTC Touch 3700 tedy Diamond ma pokud se nepletu CPU clock 528MHz na chipovce Qualcomm MSM7201A, tak nevim, kde jsi nasel 200MHz.
Nicmene je to rovnez o rychlosti chipove sady a hlavne jak tady uz asi po 10te opakuju - o OPTIMALIZACI cele ROM a o optimalizaci navigacniho softwaru. Pokud obe tyhle polozky jsou dobre optimalizovane, nevidim problem bezproblemoveho provozu treba Igo 08 i na podobnem stroji s dostatkem systemove pameti i na 200MHz. U PDA je rovnez nejvetsi brzdou systemova pamet (jeji velikost) a hlavne optimalizace ROM bud od vyroby, nebo nejake kustomizovane verze. Nezridka v prvnich verzich ROM je zarizeni v ruznych systemovych benchmarcich treba i o 30-40 % pomalejsi, nez s novou, dtazenou ROM.
Vzhledem k tomu, ze ses rozhodl pro nejnabouchanejsi a soucasne nejnovejsi model HTC (tedy ta podminka 8kkc max, ti v tomhle pripade asi vypadne) tak neni co resit.
Nicmene pokud to chces vyuzit jen a pouze pro navigaci, je to az skoro skoda, tenhle pristroj ma potencial prakticky ve vsem co dela a umi a ne nadarmo je v soucasnosti oznacovan superlativy jako "Nejlepší mobil současnosti", protoze mu maloco z nabidky ceskeho trhu muze v soucasne dobe konkurovat.
Takze pokud jses rozhodl pro Touch HD, neni co resit
Jediny co je zase lehkej problem je pak rozliseni, jelikoz WVGA 800x480 dost navigacnich softu do PDA nepodporuje, takze bud se nespustej, nebo orezavaj na 640x480 atd. Nicmen Igo i Tomtom s tim myslim problem nemaj a IGO co vim, tak patch nebo skin v 800x480 ma urcite.
8GB je dostacuji, treba Igo v plne instalaci vsech 3D budov, bodu a hlavne map prakticky cele Evropy ma nejakych 1.6GB. Takze 8GB pohoda.
Naposledy upravil tiktak; 19.01.2009 v 12:16.
Dekuji Vam za rychlou reakci.Ja chtel puvodne jit do MIO ale nikde jsem skladem nenassel modely A701 nebo 702.(ty mi prisli cenove prijatelne)TAk jsem zacal brouzdat po HTC a tento model se mi zalibil.Mate pravdu cenu 8tisic to presahne.Jak pisete jestli to neni jen kvuli navigaci prilis penezTo jsou strasny rozhodovani
No jen na navigaci ti udela prakticky stejnou sluzbu Cruise nebo Kaiser (bez klavesnice, s klavesnici), pokud ozelis rozliseni displeje na QVGA, a cenovka bude radove polovicni, nicmene jsou to tvoje prachy a tvoje rozhodnuti
Pokud bych chtel novy PDA, jak na ruzne veci, tak na navigaci, sel bych cestou HD, pokud jen navigaci a PDA bych jinak vubec k nicemu nepouzil, bylo by mi lito penez za HD.
To je jako si koupit Maserati GT a jezdit s nim pak jen denne do prace v kolone![]()
Naproto nevyuzijes jeho potencial
![]()
TO:TIKTAK
TAk nakonec jsem se rozhodl prece jen pro HTC TOUCH HD.
CHtel jsem se zeptat mel jste moznost tento model vyzkouset.Rozhodl jsem se ze bych ho pouzival i jako telefon misto soucasne nokie N70.
V tom pripade gratulace, jelikoz nic moc lepsiho skutecne neni.
Jen pozor na pouzivani jako telefonu. respektive jako ciste telefon, pokud potrebujes vice volat, smskovat atd, je skutecne cokoliv jako klasicky telefon rychlejsi a na telefonovani lepe ovladatelne. Ikdyz je TouchFlo3D v tomhle modelu dotazene skoro do bezvedomi, tak stejne treba napsat zpravu sms je na kuprikladu N70, N95 daleko rychlejsi. Proto mam N95 na telefonovani a SMSkovani a Kaisera mam prevazne na navigaci, obcasne internet a dalsi, telefonuju z nej jen obcasne. A jako jen primarni telefon bych to skutecne nechtel, pokud bych z toho potreboval casto volat a smskovat.
Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)