Výsledky 1 až 13 z 13

Téma: Oc tualatinu...

Standardní Oc tualatinu...

narazil som na dosť podivné chovanie môjho súčastného CPU.

Pokiaľ beží test záťaže ako Prime95 s druhým torture testom tak voltáž vykazovaná systémom je 1.67-1.68v. Pokiaľ tento program nebeží tak vykazovaná voltáž je 1.68-1.69v.

další vedlajší efekt je ten že záťažový test ktorý obvykle ako prvý reagoval na nedostatky pri OC procesoru nevykazuje žiadne výpočtové chyby, ale všetky bežné aplikácie padajú.

Procesor je Intel Pentium III-S "Tualatin" 1400 s 512kb cache.

Úpravy na procesore:
    - doleštenie HS silichromom a neskôr ošetrenie antikoroznym sprejom (dosť to zvýšilo lesk)
    - natlačenie silikonovej pasty do HS cez otvor
    - použitie antikorózneho spreju na nožičky procesora (až potom som začal dosahovať napätie 1.69v)

Chladenie
    - vzdušné
    - vetrák thermaltake 8cm s otáčkami 1500-5000rpm
    - hliníkovo-medený pasív klasického tvaru s leštenou medenou základňou. medenú základňu som tiež ošetril antikoroznym sprejom - farba sa zmenila z červenej medenej na svetloružovú.
    - pasta arctic silver 5

teploty: 31-36 stupňov podla záťaže
    Frekvencia cpu: 1660 Mhz
    Napätie dle biosu: 1.650v
    FSB Frekvencia: 158 Mhz

môžem ešte urobiť mod biosu ktorý umožní nastaviť aj vyššie voltáže pre CPU, avšak je to dosiahnuté tým že vymením "tualatinový" bios za taký ktorý pozná len Coppermine procesory.

aká je vlastne hranica napätia pre 0.13 mikronov nad ktorou začína možnosť sudden death? niečo okolo 1.8v?
    Abit VH6-T mod "Immolator" * Intel Pentium III-S "Tualatin" 1.400@1,628Mhz * PQI SDR SDRAM PC133CL3 @ 155CL2 - 1,5 Gb * Asus Radeon x850XT 256mb * Pinnacle 300i * Creative SoundBlaster LIVE! * Adaptec 19160 * Intel PRO GT 10/1000 * Seagate Cheetah 15k 73GB * Windows 98SE

Senior Member Avatar uživatele DOC_ZENITH
    Vliv
    268

Standardní Re: Oc tualatinu...

Mě přežil i 2,4v. To chování co popisuješ, mi ale vůbec nepřijde jako limit OC CPU. Prime95 ti zatíží CPU, a taky se na něm může projevit nestabilita RAM. Ale neotestuje ti stabilitu chipsetu, tím myslím jednotlivých komponent, na jaké frekvenci ti asi teď běží PCI, AGP. Komunikace mezi SB/NB.

Můj názor je, že ti to nedává deska.

Jediná deska na který jsem vytáhle obrovsky FSB byla s Intel 820 a Rdram, jinak těch 158 je zázrak že to vůbec postne. Vzhledem k frekvenci AGP již většina grafik troskotá kolem 150, také IDE řadič, atd.
    The best Unreal Tournament maniac.

Senior Member Avatar uživatele -=HaDeS=-
    Věk
    45
    Vliv
    292

1.65 sa mi zda uz sakra moc, ja som prevadzkoval coppermina na 1.8 z coho PiTovi vlasy dupkom vstavali.

1.55 je tusim tak tak akurat na dlhodobre na prebvadzkovanie tualov

dalsia vec je ze nechapem naco si natlacil pod HS pastu, jadro pod 2mm pasty zo vsetkych stran je pekne tepelne "izolovane"

edit ale tiez sa prikladam k postu vyssie 158MHz je uz set sakra vysoke pre agp / pci/ide

mozno ti to znesie cpu, mozno aj ram, ale uz agp/pci/ide budu vypovedat poslusnost.
    Naposledy upravil -=HaDeS=-; 06.12.2008 v 12:39.
    1)Damned CPU: 3930k@4.8Ghz HT ON; MoBo: Asus Rampage 4 Gene ; RAM: 16GB ; HDDs: Samsung PRO 256GB, VelociRaptor 300GB, WDC WD15EADS 1.5TB ; Graphic adapter: Asus GTX 580; Asus HD 5850
    2)Mobile Dell XPS 1730 CPU: T8300 ; RAM: 4GB ; HDDs: 2x 160GB Graphic adapter: 8800 GTX SLI

Slave 1: i7 920@3.9GHz Slave 2: i7 920@3.7GHz, Slave 3: AMD 1055T@4GHz Slave 4: AMD 1055T@3.9GHz Slave 5: i7 930@3.9GHz Slave 6: i7 930@3.9HGz Slave 7: i7 920@3.8HGz

Terorista karabínový mince Avatar uživatele PiT
    Vliv
    300

PiT provozoval dlhodobo na 1.7V, pricom rval do Vtt namiesto 1.25V rovnych 1.5V... Ale 1.8V bolo tusim oznacovane v tej dobe za prierazne napatie.

PiTovi vstavali vlasy dupkom, ked do toho pustal pri prvych pokusoch Carlos 2.3V

A DOC_ZENITH uz je ina kategoria

Btw, ta silikonova pasta do HS ... je na co dobra? Ved ta diera je tam na vyrovnavanie tlakov pri rozdielnych teplotach...

Skusal si inak koncit lapovanie nejakou 800-1000 a nechat povrch taky "poskriabany" s tym, ze ho iba dobre ocistis od bordelu, co tam ostal po lapovani?
    And down we go again, under the relentless wawes, into the arms of calm breakers, into bayou of forgotten dreams
    Like sand slipping through my fingers, nothing ever lasts, ever will

doska je moja srdcovka Abit Vh6-T

jediné čo má táto doska zlé sú ultralacné kondenzátory. inak mám pasívy aj na mosfetoch a všetkom čo na dotyk vyrobilo viac tepla než je ľudská teplota.

S predchádzajúcim procesorom 1.260Ghz Pentium III-S som sa dostával na FSBčka ako 165-166. AGPčko nekončilo kvôli čipsetu, ale kvôli grafike. okolo 82mhz na AGP končila stabilita grafiky - proste sa rozbili písmenká...

preto som neskôr miesto R9800 pro zohnal x850XT. táto kartička je už primárne navrhnutá na PCI-E a na AGP verziu sa dlho čakalo, lebo v ATI vyvíjali premosťovací čip. Výsledok? karta teoreticky zvládne AGP frekvencie cez 90 - viac menej by mala zvládať frekvencie aké sú typické pre PCI-E.

Osadenie chladičmi na doske:

Northbridge - dlhšiu dobu tam bola pasta Arctic silver 5. pretože obsahuje dosť riedku zložku a NB boardu ešte má keramický kryt tak keramika na tom čipe začala pastu nasávať do seba. northbridge je teraz celkom hnedý od pasty a impregnácia pastou sa evidentne podpisuje na skvelom prenose tepla od čipu Je tam nasadený heatpipe chladič celomedenej konštrukcie

Southbridge - je tam nalepený menší hliníkový pasív. lepidlo je kvalitné arctic silver, ale je tiež len na keramike.

čipy ako Clockgenerator a regulátory voltáže pre RAM, AGP, PCI komponenty, a tiež každý jeden mosfet dostali svoj diel hlinníku a lepidla...

Prítomnosť alebo absencia PCI kariet na doske, vrátane onboard i offboard nevplýva na taktovateľnosť v tomto prípade - je to otestované.

prečo pasta pod heatspreader?
    1. dierka na HS bola i tak vždy zakrytá chladičom, vrátane stock chladiča od intelu. pri pokrytí inteláckou smažka pastou je akékoľvek vyrovnávanie tlaku číra fikcia
    2. pod heatspreaderom je síce trochu intel silikonovej pasty, ale je tam okolo vzduchová bublina. Vzduch je pritom tepelný izolant. prítomnosť pasty výrazne zlepšila prenos tepla v kvadrante okolo miesta kde sa podarilo ju dostať.

okrem toho trochu dúfam že chemické prísady v novej paste môžu vylepšiť vlastnosti starého silikonu a trochu ho obnoviť...

3. už mám overené že táto metoda spolu s antikoroznym sprejom na nožičkách CPU zlepšila FSB o jeden Mhz.

OC Vlastnosti tohoto CPU:
    a) do frekvencie 150mhz netreba ani pridať napätie. celkom cool
    b) na každý další Mhz treba dať občas viac než 0,025v na to aby systém vôbec bootol.
    c) otvoril som okno, počítač, venťas roztočil na 5000rpm a teplotu CPU zrazil na 20 stupňov. vo výsledku som sa dopracoval k fsb 162mhz čo je FSB ktoré bolo stabilné i predtým na staršom CPU, ale za vyšších teplôt.

Ramky - v pohode zvládajú aj 166 Mhz FSB.

pretože som skúsil naozaj veľa s touto doskou tak viem že to JE cpu, ale štýl akým k tomu dochádza je naozaj zvláštny. obecne som očakával presný opak - najprv zlyhá test ako Prime95 ktorý je citlivý a až potom zlyhajú aplikácie.

možnosti sú:
    - peltier - ideálne s vodníkom - a dostať pracovnú teplotu stabilne na 20 stupňov alebo tak dole ako sa dá.
    - voltmod... pri vzdušnom chladení ktoré predpokladá určité rozdiely vzduchu a telesa chladiča by sa teploty dali rozhodne zrážať dole solídne.
    - nové teleso chladiča - mno... hmm niečo ako:
    http://www.youtube.com/watch?v=dSnWvOx-nuQ

thermalright slk-800.

- homemade chladič - napadli ma aj efektívnejšie riešenia, ale zahrňujú okrem iného striebro a to je drahéééé takže niečo v štýle celomedené telo, pieskované (drsné) lamely, leštená základňa. pri základni chladiča a heatspreaderi preferujem hladký povrch kvôli čo najlepšiemu kontaktu, pri lamelách preferujem drsný povrch kvôli čo najväčšej ploche.

peltier tu už mám... pár rokov som ho nechal naložený v paste Arctic silver 5 takže všetky keramické povrchy na ňom by už mali za ten čas byť čo najviac impregnované pastou... prenos tepla tam bude tým pádom lepší.

strieborný chladič ako taký by inak mohol byť najlepším riešením, za predpokladu že okrem lepšieho prenosu tepla než má meď by ešte bol ľahší, ale tým si niesom istý. limit socketu 370 na váhu je dosť prísny a riskantný - nechcem strhnúť z dosky celý socket.

jednoznačne som presvedčený že je to procákom...
    Abit VH6-T mod "Immolator" * Intel Pentium III-S "Tualatin" 1.400@1,628Mhz * PQI SDR SDRAM PC133CL3 @ 155CL2 - 1,5 Gb * Asus Radeon x850XT 256mb * Pinnacle 300i * Creative SoundBlaster LIVE! * Adaptec 19160 * Intel PRO GT 10/1000 * Seagate Cheetah 15k 73GB * Windows 98SE

Senior Member Avatar uživatele -=HaDeS=-
    Věk
    45
    Vliv
    292

uz je to nejaky ten rocik co som taktoval a taktoval tualatina, ale PCI a nasledne IDE bolo 1/3 ci 1/2 z FSB (na bx 133) a mna nepustilo prave toto dalej.
    Ku podivu oxygen sa slusne vyrovnal s 147 MHZ FSB ( tusim 2/3 delicka pre AGP) ale chcipalo mi to na diskoch.

Stale by som tipoval ze to bude vysokymi frekvenciami na PCI (kedze si AGP, RAM vylucil)
    1)Damned CPU: 3930k@4.8Ghz HT ON; MoBo: Asus Rampage 4 Gene ; RAM: 16GB ; HDDs: Samsung PRO 256GB, VelociRaptor 300GB, WDC WD15EADS 1.5TB ; Graphic adapter: Asus GTX 580; Asus HD 5850
    2)Mobile Dell XPS 1730 CPU: T8300 ; RAM: 4GB ; HDDs: 2x 160GB Graphic adapter: 8800 GTX SLI

Slave 1: i7 920@3.9GHz Slave 2: i7 920@3.7GHz, Slave 3: AMD 1055T@4GHz Slave 4: AMD 1055T@3.9GHz Slave 5: i7 930@3.9GHz Slave 6: i7 930@3.9HGz Slave 7: i7 920@3.8HGz

táto doska je poslednou mne známou revíziou VH6tky a poslednou doskou ktorá využíva čipset Via Apollo Pro 133T. tj AGP 4x, socket 370 a SDRam a podpora štandardu PCI 2.1

PCIčko tam pracuje na frekvencii 33Mhz (by default). to ale neznamená že tam nemôžem vraziť karty kompatibilné aj s vyššiou verziou PCI ktorjá pracuje na frekvencii 66mhz. takéto PCI karty znesú dosť. nemusia ani na tej frekvencii pracovať stačí ak podporujú PCI štandard 2.1 a podla možnosti sú to kvalitné veci... asi som mal fakt velké šťastie.

je fakt že napríklad IDE diskový radič pechuje diskom dosť veľa, ale zvládajú to, už aj preto že môj hlavný disk je SCSIčkový

ak by to boli PCIčka tak by sa to prejavovalo u druhého procesoru ale faktom je že u frekvencií okolo 169 mhz fsb som už bol bez zvuku a občas zamrzol aj SCSI radič počas bootovania

narazil som ešte na jeden velmi podivný fakt. pokial nastavím ventilátor ktorý chladí CPU na maximum tak napätie na procesore stúpne o 0.01v. ak ho stíšim na minimum tak klesne o túto hodnotu... zdroj je kvalitný, a takéto chovanie ma dosť zarazilo - okrem iného som čakal skôr opak

Senior Member Avatar uživatele Prokop
    Vliv
    294

Achjo zlaté časy s tímhle Tualem
    1,9V dlouhodobě na ST6. 1,2 na 1,5 něco, Kingmaxy už pak nesnesly vyšší fsb..

Po nějaké době co jede na default u sestry v kompu, jsem musel zvyšovat napětí, že by STDS?
    .

mno hoši a holky... po pár mesiacoch čo môj PC bol v triede Pentia III najvýkonnejší na svete som našiel začiatkom roku 2009 konečne niekoho kto sa do toho oprel a poriadne. Rekord som držal vo výsledkoch testu 3dmark 2003. so svojou zostavou som dosiahol 11000 bodov.

Immolator (k dnešnému dňu)
    Intel Pentium III 1400 pretakt bol stabilný až na 163mhz FSB.
    ATi Radeon x850xt AGP, 256mb Vram
    doska ABIT VH6-T s pár úpravami - hlavne nadštandardným chladením

človek čo môj rekord prekonal dosiahol 17000 bodov.

Popis jeho zostavy:
    2x Intel Pentium III 1400 bez OC
    3 gb RAM. typ neuvedený
    Ati Radeon HD 38x0 s 1gb Vram
    Doska SuperMicro P3TDDE. doska zvládne 4gb ram a 2x tualatina...
    čipset VIA Apollo Pro 266T Chipset... to jest zvládne aj DDR pamäte.

človek dosiahol tento výsledok bez OC !!!

Misia: tromfnúť jeho rekord

Pár praktických poznatkov:
    - 3d Mark 2003 je Singlethreaded aplikácia. to jest dual processing mohol mať na test len ten dopad že znížil nároky na jeden z procesorov.
    - DDR technologia v tejto dobe nemala reálne dopady na výkon. dôvodom bol mimo iné aj typ socketu ktorý prepustil pri 133Mhz FSB približne tolko dát ako SDRamky. inými slovami ak ste aj mali DDRky tak CPU z toho nijak nemohlo benefitovať. pri Dual Procesoroch a AGP8x sa však už DDR prejaviť mohli pozitívne, avšak nie v takej miere ako dnes.
    - V testoch Ragtroll a CPU testoch mám približne o 20 percent lepšie výsledky, rovnako v CPU markoch. to podporuje tvrdenie že 3d mark je singlethreaded a tiež že OC môjho stroja dá na singlethreade viac výkonu ktorý sa pre takú aplikáciu využije nehladiac na spotrebu procesov na pozadí...
    - jednoznačná a kritická výhoda tohoto človeka je aplikovanie jednej z najnovších grafík, ktorej výkon je približne dvojnásobný než u mňa.

takže v tomto zmysle sa obraciam na vás so žiadosťou o akúkoľvek pomoc

edit:
    http://www.sws-distribution.sk/?cls=stoitem&stiid=93306

uvítal by som aj názory na to čo by takáto grafika spravila s celkovým výkonom PC. napríklad multimediálnym pretože ho používam miesto televízora a dvd prehrávača... zaujímajú ma aj HD formáty videa.
    Naposledy upravil Mir; 07.01.2009 v 22:24.

Senior Member Avatar uživatele Prokop
    Vliv
    294

Fandím Ti!

Být tebou, zkusil bych si tu 3850 půjčit někde na otestování, pokud bys ji byl schopen po dobu toho 3D Marku nějak slušně přetočit/uchladit, tak bys ten jeho rekord měl překonat.
    .

inak dosť ma zaráža fakt že väčšina tých najlepších výsledkov v kategórii ktorú sledujem dosiahli SDR pamäte a VIA čipsety.

ak by ste do futuremarku hodili hladať výsledky 3dmark2003 a k tomu Pentium III do 2Ghz (pri vyšších frekvenciách tam vyhladávač nacpe aj Core2) s ľubovolnou grafikou tak je dosť zaujímavé čítať čo všetko tam nájdete za komponenty.

Senior Member mince Avatar uživatele UFo
    Vliv
    286

Prosím tě jaký antikorozní sprej používáš?
    Nemám s tímto žádné zkušenosti, ale mám momentálně problém s kontakty. Deska Asrock K7NF2-RAID těsně po záruce. Mám problém s kontakty v DIMM slotech. Deska zřejmě byla špatně skladována, jinak si to nedovedu představit, loni po cca 1roku provozu jsem comp čistil a přecházel jsem z 512MB na 2x512MB, nepovedl se mi rozjet dual (v DIMM slotu č.3 nejela žádná z ramek) a s DIMM slotem 2 jsem měl dost problémů. Několikrát jsem to čistil, pouze mechanicky od prachu, nakonec se to rozjelo. Teď si nadávám že jsem tu desku nevyreklamoval, potřeboval jsem tenkrát PC a od té doby mi to jelo. Momentálně po rozebrání a vyčištění compu minulý týden už se mi RAMky ve slotech 1 a 2 nechytají. Takže uvažuji co s tím, dneska to zkusím ještě jednou pořádně vyčistit, ale napadá mě že by to možná chtělo něco agresívnějšího jako ten antikorozák. Jen se trochu bojím abych případně nepoleptal desku.
    Durex Applebred 1400 | Asrock K7NF2-RAID | 2x 512MB DDR 400 PQI | Inno3D gf4mx440 | WD 3200YS + 60GB Baracuda V | DVD-RW NEC 3551A | Seasonic S12-430W | M-Audio DX4 + Koss Porta Pro | Hyundai Q790 Silver | Logitech Office Internet Keyboard + MS Wireless Intelli Mouse Explorer 2.0A

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Podobná témata

1. spotreba 8800GTS 512Mb - merané multi-metrom
    Založil shotocan v sekci fóra Ostatní hardware
    Odpovědí: 7
    Poslední příspěvek: 26.03.2008, 23:19
  2. Sata disk závislý na Slave Pata
    Založil Camillek v sekci fóra Pevné disky a řadiče
    Odpovědí: 7
    Poslední příspěvek: 03.02.2006, 12:41
  3. OC P4D 820 + deska GB 8i945G-MF
    Založil Tom.TNT v sekci fóra Intel procesory
    Odpovědí: 1
    Poslední příspěvek: 09.09.2005, 15:58
  4. Tualatin: 1.0 nebo 1.4 GHz (ktery je lepsi na OC?)
    Založil hadr v sekci fóra Intel procesory
    Odpovědí: 38
    Poslední příspěvek: 15.02.2004, 15:02
  5. OC Acer TravelMate 6XX
    Založil juzko v sekci fóra Intel procesory
    Odpovědí: 6
    Poslední příspěvek: 16.12.2002, 20:08

Pravidla přispívání