Výsledky 1 až 5 z 5

Téma: Stav disku

Standardní Stav disku

Asi mi pomalu odchází disk, ale chtěl bych si to ještě potvrdit. Jedná se o cca rok starej Raptor 740ADFD.
    Údaje ze Smartu jsou následující:

Reallocated Sector Count 4 - cca před týdnem tam byla 2 a na ostatních 2 discích je 0 (a to je jeden z nich 5 let starej).
    Reallocation Event Count 1 - ta se tam objevila teď současně s tou 4 výše, do tý doby byla 0
    Ale naproti tomu Raw Read Error Rate pořád 0

Tak nevím, možná Everest trochu kecá, ale každopádně chování systému by taky odpovídalo odcházejícímu disku - toto se děje nahodile tak zhruba poslední 2 měsíce.
    - sem tam modrá smrt - a to jen když pracuje disk
    - přestává fungovat některej software a to i čerstvě instalovanej - jednou spustím, po restartu už ne.
    - občas se PC vůbec nespustí s tím že nemá boot sektor (nebo nějaká podobná hláška), prostě nevidí disk ani v Biosu, po dalším restartu se obyčejně zase chytne. Zatím.
    - Když jsem zmiňovanej disk měl jako nesystémovej, tak čas od času prostě zmizel ze systému.
    Přisuzoval jsem to nejdřív vadnýmu SATA kabelu, ale ten jsem vyměnil a žádná změna.
    Přeinstalace systému nevím jestli pomůže, je to poměrně čerstvá instalace (cca 1,5 měsíce).

No, udělám si image, ať mám klid a dokud to ještě běží, ale můj hlavní dotaz je ten, jestli mám šanci uspět s reklamací, když jim předložím tohle?
    Intel Core 2 Duo E6750 @ ?? GHz, ASUS Rampage Formula, 4x1GB Kingston HyperX DDR2, WD Raptor 740 ADFD, Seagate Barracuda 7200.10 320GB, GAINWARD Bliss 8800GT Golden Sample, SB Audigy2 ZS Platinum + DTT 2200, Plextor PX-130A, SAMSUNG SH-203D, DELL P1130 21", Razer DeathAdder.

Moderátor mince Avatar uživatele peta303
    Věk
    42
    Vliv
    307

Standardní Re: Stav disku

To může úplně klidně dělat zdroj nebo konektor napájecího kabelu...

Co říká ten SMART - jednou došlo k realokování zmíněných čtyř sektorů, což může být jak defektem na disku, tak i problémy, které mohly způsobit výše zmíněné možnosti.

Otázkou je, co je tam zdroj, jak je kvalitní, v jakém je stavu a zda je dostačující...

Poslední otázkou je, zda je tam nenulová hodnota u pending sector count?

Na reklamaci to není (možná zatím, možná vůbec).

Ani realokované sektory nemusí být velkou překážkou, tátovi před asi dvěma lety spal notebook se skoro novým 80 GB Scorpiem, realokovalo se 38 sektoů, teď když jsem disk dával dál, bylo to pořád stejné a za ten disk dám ruku do ohně, protože jsem ho používal celý a jakožto v pracovním stroji, dostával hodně zabrat - nikdy jediný problém.
    Naposledy upravil peta303; 26.12.2008 v 14:57.

Pending Sector Count je taky 0.

Mě trápí spíš to, že ta hodnota Realocated Sectors narůstá, i když zatím jen pomalu. Tohle může ovlivnit takový věci jako napájení? Jasně, může to být třeba konektor, napájecí kabel zkusím jinej, SATA je už měněnej. Nebo nějakej studeňák na PCB disku, tam by to pak bylo jasný.

Zdroj je 430W Tagan, ten by snad stačit měl, napětí drží přesně i při zátěži, navíc to co popisuju se stává u nevytíženýho PC.

Ještě jedna věc - někdy po tom co se disk "ztratí" pak při následným restartu vyhodí hlášku "Bios chesksum error", ale ne pokaždý, to se stalo za ty 2 měsíce tak 2x. Ale jinak všechno běží úplně bezchybně, tak nevím, jestli je nabořenej Bios, to by podle mě vůbec nenaběh. Ale je fakt že jsem flashoval novou verzi Biosu, můžu ještě otestovat starší, jen tak pro klid.
    Intel Core 2 Duo E6750 @ ?? GHz, ASUS Rampage Formula, 4x1GB Kingston HyperX DDR2, WD Raptor 740 ADFD, Seagate Barracuda 7200.10 320GB, GAINWARD Bliss 8800GT Golden Sample, SB Audigy2 ZS Platinum + DTT 2200, Plextor PX-130A, SAMSUNG SH-203D, DELL P1130 21", Razer DeathAdder.

Moderátor mince Avatar uživatele peta303
    Věk
    42
    Vliv
    307

Tak pokud to hází BIOS checksum eror, bude nějaká bota přímo v PC a disk se na ní spíš veze (jsou na něm vidět následky).

Zatím ten disk realokoval jednou jedinkrát (a to 4 sektory najednou). Z toho bych si těžkou hlavu nedělal. Pokud by realokoval poněkolikáté a těch sektorů přibývalo, to bych se bál a disk reklamoval, ale tohle absolutně nic neznamená. Horší jsou pending sektory. Teď bych hledal, co je hnědého v PC (a kde bude dost pravděpodobně vězet i ta příčina mizení disku a realokovaných sektorů).
    Naposledy upravil peta303; 26.12.2008 v 23:03.

No napadá mě fakt jen ten Bios a nebo nějakej kontakt, případně studeňák. Tak nasadím starší verzi Biosu a uvidíme. Žádný další razantní změny jsem za tu dobu na PC nedělal, kromě naprosto běžný instalace a odinstalace SW.

Stejně asi časem koupím VelociRaptora
    Naposledy upravil Paolo.n; 26.12.2008 v 23:48.

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Podobná témata

1. Stav disku Samsung 320GB
    Založil Senky v sekci fóra Pevné disky a řadiče
    Odpovědí: 21
    Poslední příspěvek: 29.11.2008, 22:47
  2. RAID, 2x500 - jaky zvolit?
    Založil butcherson v sekci fóra Pevné disky a řadiče
    Odpovědí: 80
    Poslední příspěvek: 20.10.2008, 09:12
  3. Office 2007 Word nouzový stav - reinstal málo místa na disku F!?
    Založil Gizmo_CZ v sekci fóra Programy a problémy s nimi
    Odpovědí: 6
    Poslední příspěvek: 17.03.2007, 10:00
  4. Odpovědí: 0
    Poslední příspěvek: 16.01.2006, 20:16
  5. Slackware - neupgradujte glibc, ked je malo miesta na disku
    Založil Rainbow v sekci fóra Operační systémy na bázi Unixu
    Odpovědí: 2
    Poslední příspěvek: 15.01.2004, 20:01

Pravidla přispívání