K Samsungu 959 NF:
přečetl jsem se recenzi na:
http://www.zive.cz/h/Testcentrum/Ar....AI=2078&CHID=3
a musím říci, že většinu nedostatků, které recenzenti na monitoru našli, lze dobře doladit - můj monitor byl "z továrny" dost špatně nastavený, ale po doladění naprosto v pohodě. Za pravdu jim můžu dát pouze ve dvou bodech:
1. Monitor má napevno zapojený kabel a nemá BNC vstupy, což zamrzí, ale připojený kabel je dle kvality obrazu dost kvalitní. Problém tedy může nastat, když se podaří poškodí. (Před rokem jsem na nějakých zahraničních stránkách našel info o tom, že se údajně vyrábí i verze s BNC vstupy, nevím ale byla-li to pravda a nepamatuju se kde to bylo)
2. S geometrií má můj kousek mírný "S" problém ve vodorovném směru u několika spodních řádků, ale většinou si toho člověk vůbec nevšimne a proti tomu, co jsem viděl u jiných monitorů, to není nic hrozného. Pokud by to bylo nějak výrazný, byl by to samozřejmě důvod k reklamaci.
Ostatní nedostatky zmíněné v recenzi můj monitor vůbec nemá, anebo se mi je podařilo odladit. Některé věci jsou naopak u mého monitoru velmi precizní: Stabilita a ostrost až do velmi vysokých rozlišení - nejen 1600x1200 při 85 Hz, ale i třeba 1920 x 1440 při 73 nebo 2048 x 1536 (tam to sice již nepřijemně bliká, ale ostrost je stále hodně dobrá). Výborná konzistence barev po celé ploše.
Autoři recenze odsoudili také funkci Highlight zone, mě ale přijde skvělá - možnost zvýraznit celou obrazovku při hrách nebo filmech je příjemná, obzvlášt když si ještě člověk pohraje s nastavením Highlight zóny, tak je výsledný obraz skvělý.
Dodám ještě, že i po roce intenzivního užívání (průměrně 8 h denně) jsou barvy stále stejně jasné, nezaznamenal jsem žádný náznak opotřebení. Monitor lze ovládat přes USB - softwarově - myší, má široké možnosti nastavení.
... toť má zkušenost - testoval jsem v Nokia testu a několika dalších testech monitorů. Recenzenti asi dostali špatný kus (nebo já dobrý) anebo mají orlovitější oči než já ... Koupi ať si každý rozhodne sám, před koupí je nejlepší si kupovaný exemplář otestovat!