Výsledky 1 až 13 z 13

Téma: Zapojení LED -co a jak??

Hybrid View

Předcházející příspěvek Předcházející příspěvek   Další příspěvek Další příspěvek

Standardní Re: Zapojení LED -co a jak??

Když to máš zapojené na zdroj konstatního proudu (to je ten tvůj, stejně jako další, co se prodávají k napájení výkonových diod), tak regulovat jas nejde niják.
    - Funkce: Zdroj funguje na principu, že na výstup dává takové napětí, aby byl proud 700mA (funguje jen v rozsahu napětí 15-36V). Takže ty když dáš teoreticky do série s diodama potenciometr, tak ze sice zvětší odpor, proud by klesl (při použití zdroje napětí to tak funguje), ale tady ten proudový zdroj napětí zase zvýší tak, aby tam pořád teklo těch 700mA. Takže to bude svítit pořád stejně. Proto taky svítí diody stejně ať tam jsou 4, nebo 8.

Regulovat jas by šel, ale u těchle výkonových LED je to složitější.
    Nejlepší je to regulovatelným zdrojem proudu (naprosto ideální možnost), např s tou LM317. Pro takové velké proudy (700ma) je potřeba ale výkonový potenciometr (alespoň 2W), ne klasiku, co jsi odkazoval. A k tomu bude potřeba dost malá hodnota (1~10 Ohm).
    Zase další věc, pokuď by jsi chtěl zároveň přepínat mezi 4-ma a 8-mi diodama a k tomu regulovat jejich jas, tak chudák LM317 bude muset vyzářit do tepla třeba 15V při 0.7A, to dělá 10W tepla a to je už fest. Kdyby jsi měl regulovat trvale "pouze" všech 8, tak by to nebylo tak dramatické. Napájecí napětí by se zvolilo jen o trochu větší, než je potřeba pro diody a na LM317 by se sráželo jen malé napětí, malé tepelné ztráty.

Ten zdroj, co jsi odkazoval, pracuje, jako spínaný zdroj, ten má daleko větší efektivitu "přeměny energie", ať budeš diody vypínat, zapínat, topit by moc neměl.
    Kdežto zdroj s LM317 je lineární zdroj, tam jde všechna energie navíc do tepla => špatná efektivita.
    Naposledy upravil Firuz; 21.12.2008 v 18:49.
    . . . if you dont live for something you will die for nothing
    Q9300 + Ninja | EP35-DS4 | 8GB | HD4670 + AC S1 | 640 AAKS, 320GB YS, 1.5TB EVDS | SH-S203B | Corsair VX450 | HP ZR24w
    M-Audio Revolution 5.1 | Marantz PM4001 | EPOS ELS-3 | Sennheiser HD555->595
    C7D | 17-40, 50/1.4, 100/2.8, 70-300 | 430 EX II

OK, ztlumování vynechám, trochu jsem hrabošil počítal atd... zdroj by tedy zůstal takový jaký jsem uváděl výše, LEDky bych hodil tyto, dál je tu takovej menší háček, ten zdroj začíná na 15V, ale ta dioda ma 3,55V x 4 = 14,2V a to už asi není optimální že? takže jich budu muset dát asi minimum 5..

Dále ještě u toho zdroje uváděj že 8 diod max., ale k tomu ještě uváděj že počet diod je závyslej na jejich voltáži, což by ale znamenalo že těch diod co teď uvádim bych tam mohl dát třeba 10, protože 3,55x10=35,5 že.. takže názory

Co vím, tak u LED diod to napětí nebývá u všech diod daného typu úplně 100% stejné (taky i proto je lepší napájejet zdrojem proudu, a ne napětím), mohlo by se nepatrně lišit, tak bych se raději vyhl těm kombinacem na hranici kolem 15V a 36V.
    Třeba horní hranice je pro 10ks 3,6V, a to by 3,55V dioda mohla mít (pokud do ní zdroj pustí udávaný proud).
    Osobně bych tam zapojil 5-9diod, což se bez obav vejde do rozsahu zdroje
    . . . if you dont live for something you will die for nothing
    Q9300 + Ninja | EP35-DS4 | 8GB | HD4670 + AC S1 | 640 AAKS, 320GB YS, 1.5TB EVDS | SH-S203B | Corsair VX450 | HP ZR24w
    M-Audio Revolution 5.1 | Marantz PM4001 | EPOS ELS-3 | Sennheiser HD555->595
    C7D | 17-40, 50/1.4, 100/2.8, 70-300 | 430 EX II

Snad ti v tom neudelam jeste vetsi bordel, ale pokud by jsi chtel vykonejssi LED a netrvas na tom obchode co ukazujes, tak bych ti doporucil zkusit DX.
    Napr. http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.2394 da pri 700mA okolo 170 lumenu a rozhodne to neni jeji maximum . Takze pripadny upgrade treba na 1000mA by nebyl potom problem vymeny vsech diod.

Potom mas taky moznost vice-cipovych diod (MCE, p7) ale tim uz ti to radsi nebudu komplikovat.

Co tim vlastne chces osvetlovat? Pokoj?
    IBM FrankenPad X200 s deskou X201
    i5 2.66GHz |8GB DDR3|180GB Intel 330 SSD|12.1" 1280x800|2x 9cell|[/B]Intel UltimateN 6300
    LiNe6 Spider II + Sony MDR-CD750 + Ibanez RG321MH

http://dixxblog.net84.net/

Omlouvám se za delší "ticho", mam toho nějak moc...

2 Dix: Jo je to krásná dioda, ale já potřebuju aby to pouštělo teple bílý světlo, to co ukazuješ pouští jenom obyč bílou (teda podle doho PDFka co tam maj) a to je pak takový zářivkový světlo což mi zrovna moc nesedí
    Jinak je to na osvětlení místnosti - prozatím jen chodby, abych zjistil jak to bude vypadat. Časem to možná roztahám dál. Na tom shopu co uvádim netrvám, ale je to asi jedinnej shop na kterým maj takovej zdroj kterej mi celkem vyhovuje. Když se to oplatí tak bych to časem mohl natahat po celym bytě, ale to je zase otázka peněz, kdybych někde sehnal vhodnou alternativu toho zdroje tak by to bylo dobrý, ale jinak nějakých 370,- Kč za takovej zdroj si myslim že ještě jde, navíc o to pro mě jednodušší že ho píchnu na 220 a z druhý stranu naflákám diody a konec, žádný další plácání s rezistorama atd... Né že bych nebyl schopnej postavit nějakej jinej zdroj, ale prostě se mi nechce i když, můžete mi do toho ještě trochu pokecat, určitě by se našlo levnější řešení, ale takový aby to zase nežralo a netopilo do prázdna. Tento zdroj je právě taková jedna možnost která nepapá na prázdno...

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Podobná témata

1. Zapojení svítivých LED
    Založil Johny_g v sekci fóra Elektronika a bastlení
    Odpovědí: 69
    Poslední příspěvek: 16.06.2016, 08:20
  2. LED Bulbs s Luxeon 3W nebo 5W
    Založil Martin3 v sekci fóra Elektronika a bastlení
    Odpovědí: 12
    Poslední příspěvek: 24.06.2008, 16:22
  3. zapojení led diod
    Založil CHMEL16 v sekci fóra Elektronika a bastlení
    Odpovědí: 2