U Olyho E420 je totiz na pulce webshopu napsano v parametrech, ze stabilizaci ma jako jeho dospelejsi bratrik E520, idkyz tomu tak neni.
Jinak ja resil nakup pred nedavnem, pozeptal jsem se na nazor mistnich "guru" fotografu a znalcu a dostal jsem radu, ze
a) je fakt nejlepsi si vzhledem k financim vybrat soucasne favority nakupu a jit si je nekam osahat, nebot jejich drzeni, manipulace a ovladani je dost zasadni zalezitost.
b) doporuceni a rozmysleni, zda chci system dal "budovat" dalsimi (pomerne nakladnymi) objektivy a ostatni technikou a nebo zda mi bude postacovat nejaky setak ci za nejakou dobu treba druhy specifiky sklo a tim koncim.
c) ze vystupy soucasnych fotaku tehle tridy jsou pomerne srovnatelne a ze tedy jde spis o specifikum pouzivani - takze slapnout vylozene do h...a nakupem treba 450D, E520tky, D90tky, A200 a dalsich dobre hodnocenych fotaku prakticky nelze,
d) ze kvalitu fotky pri slusnem tele dela predevsim objektiv a umeni/znalost fotografa (s cimz bez vyhrady souhlasim)
ja to vyresil D90tkou a takovym uni +- zacatecnicky rozumnym 18-200 Nikonem a jsem spokojeny, nicmene uz jsem ve fazi, kdy budu kupovat pevnou 50tku a do budoucna bych rad objektivy vyssiho levelu od Nikonu s konstatni svetelnosti v celem rozsahu, nebot kvality vystupu a svetelnosti neni nikdy dost
A taky bych doporucil - pokud chces objektiv s ohniskem kolem 200, tak aby mel stabilizaci, nebo aby bylo stabilizovane telo. Ta 18-200 ma VRII, kdy dokazu "drzet" i na 200mm radove o 3,4 stupne delsi casy a to na clone 5.6 na konci rozsahu a i tak v zamracenejsim pocasi ci podveceru uz musim jit na casy blbe z ruky udrzitelne i se stabilizaci. Takze i tohle chce promyslet, co od toho ocekavas, zda chces dale investovat atd.
A Tamron je v tehle rade dost o "kusu", jeden objektiv stejneho typu muze bejt velmi dobrej vzhledem k cene a vykonu, druhej kus je skoro nepouzitelnej na cokoliv. Coz je o stesti pri nakupu nebo o predchozim vyzkouseni. Neco myslenek z vlastni, ikdyz kratke praxe, neco peclivym nekolikatydenim studovanim webu o fotografii a technice pred realnym nakupem...![]()