Ja ti môžem popísať moje skúsenosti. Dávno som fotil s D70 a pravidelne som narazil na problém že ISO 1600 nestačilo a blesk nerád používam keď napr. chcem zachytiť atmosféru nejakého miesta. Rozhodol som sa riešiť to trocha radikálne, menil som za D700. Týmto som problém s nedostatkom svetla takmer úplne vyriešil. Fotím na Auto ISO do hodnoty 6400. So šumom do tejto hodnoty naozaj žiaden problém a mám tam ešte rezervu do ISO25600. Fotku kde by som mal neostrosť kvôli krátkemu času by som už teraz musel naozaj hľadať. Takže keď potrebuješ ďalšie EV, tak ti tot FF telo doporučujem, hlavne preto lebo je moderné a 5D na vysokom ISO prevalcuje. Žiaľ nie je to až tak jednoduché s cenou a so sklom. Samotné telo nie je najlacnejšie a naozaj kvalitné sklá sú drahé, a tým myslím hlavne tie s možnosťou zmeny ohniskovej vzdialenosti. Napr. Nikkor 24-70/2.8 je o 20 tisíc drahší ako ekvivalent od Canonu. Aj keď Nikkor je v tomto prípade úplne nové sklo je to naozaj kvalitný objektív, ten cenový rozdiel je už obrovský, na druhej strane tu máš možnosť kúpiť (ak máš naň prachy) snať najostrejší existujúci širokáč a zoom v jednom, Nikkor 14-24/2.8. Keď nemáš prachy ale vystačíš si s pevným sklom, tak máš na výber 35/2, 50/1.4 a 85/1.8 za dobrú cenu, všetky tie sklá sú kvailtné. Horšie to je pod 35mm, tam je kvailta tých skiel dosť diskutabilná, konkrétne 28/2.8, 24/2.8 a 20/2.8. Ak chceš zoom, tak okrem 24-70/2.8, 28-70/2.8 a 20-35/2.8 nie je nič čo by stálo za reč, všetky ostatné sklá sú staršej konštrukcie robené ešte pre kinofilm.
A ešte jedna vec na ktorú ťa chcem upozorniť. S FF už asi nebudeš fotiť na plnú dieru. Tá hľbka ostrosti už je tak malá, že budeš musieť cloniť. Ja mám tiež rád malú HO, ale pre mňa ideálna v poslednej dobe sa mi najviac osvedčuje F2.8.
Ešte pre tvoje info: aktuálne fotim s 35/2, 50/1.4 a 80-200/2.8, a najviac používam 35-ku. V prípade že som potreboval ísť viac do široka, tak som to riešil nasadením 18-70/3.5-4.5 (uź som ju predal) na D700. Vtedy foťák fotí DX cropom, takže cca. na 5 megapixlov (nemusím orezávať, foťák rozozná objektív). Kvalita je vynikajúca, len rozlíšenie je menšie, ale oproti 6 megapixlovej D70 je obrazová kvalita stále o dve triedy vyššie.
Dlhšie ohnisko doporučujem riešiť bazárovou 80-200/2.8-kou, prípadne novým Tamronom 70-200/2.8. V oboch prípadoch je cena niekde okolo 21.000 Sk alebo nižšie.