to Pret: ak by tá doska mala starší socket tak by tam tualatin vôbec nenabehol. to mám odskúšané. ak nabieha aspoň tak ako nabieha tak znamená že socket je OK.

to Waliz:
zdroj 250watt je kriticky slabá záležitosť. teoreticky by mal postačiť pre tualatin s integrovanou grafikou a ramkami a nejakým tým harddiskom ale som si takmer istý tým že napájanie je tam tak strašné zlé že by to mohlo spôsobovať problémy.

Dosky z tej éry takmer všetky obsahovali zlé napájacie kondenzátory takže je veľmi dobre možné že napájanie je tak veľmi degradované že to spôsobuje tak vážne problémy. Pokiaľ to tvoj bios umožňuje odsleduj si aká je stabilita napätí na všetkých možných vetvách, hlavne na tej u procesoru. Tualatin má rozhodne menšiu spotrebu než coppermine, ale môže byť aj viac citlivý na prípadné výkyvy - a to sa môže meniť kus od kusu.

a za dalšie - to že k problému došlo po výmene procesoru nemusí nutne znamenať že je problém v procesore. stačí ak si vymenil popritom aj harddisk a nieje tam kvalitný kábel a podobne. Problém ktorý ale popisuješ s procesorom súvisieť môže, ale pre všetky prípady si skontroluj konfiguráciu IDE zariadení.

rozhodne je nutná reinštalácia systému.

dalšia vec - aké dosahuješ s tým procesorom teploty? jeho normálne pracovné teploty by mali byť do 40 stupňov.

dalšia vec - pamäte. Nikdy nieje dobré kombinovať rôzne ramky a používať ich v jednom boarde. Napriek tomu že Intel sa chváli tým že jeho boardy zvládnu X druhov ramiek tak musím povedať že je to blbosť. vždy systém chytila pod krk tá najhoršia pamäť a silnejšie nenechala pracovať naplno.

Odporučil by som ti tam preventívne nechať len tie ramky ktoré sú identické. ja používam 3 rovnaké PQI ramky a dosahujem na nich skvelé výsledky (meraný výkon môjho stroja podla pár testov zodpovedá Pentiu 4 2,43Ghz a to ako tam bežia veci mi to len potvrdzuje, nehľadiac na to či mám SDR alebo DDR).

skús pár vecí a povedz ako to dopadlo...