Jenom pro info kdyby někdo váhal jako já..
Předinstalovaná verze winxp (konečně dobrý pocit z legalního os) je bída s nouzí, po povolení updatů, se eee stalo nepoužitelným, doba bootování byla nekonečná i když jsem žádný další soft než ten předinstalovaný nenainstaloval systém stále psal na disku c je málo místa.. ms works (800mb) se klasickým způsobem nedají odinstalovat atd. Na řadu přišly experimenty s různými os.
Win2000sp4 - paráda, problém byl rozchodit wifinu.. když jsem do 901 dal wifi ze 701 vše bylo ok - ale po cca 2 dnech kdy si s eee hrála celá naše family se i přes noda do os natahaly nejrůznější srágory - u mě win2000 neobstály testem domácích "klikačů"
WinVista STARTER - všechny ovladače co k eee byly pro xp na vistě starter šlapou, stabilita perfektní nod32+defender pokusné 2 dny domácího e-násilí os uchránily (spybot 0 problémů). ALE po vypnutí eee a jeho následném zapnutí nenaběhne lcd, řešením bylo připojit krátkodobě externí lcd kdy se obraz automaticky naklonoval na obě zařízení, změna ovladače intelácké grafiky k ničemu nevedla. Režim spánku fungoval 100%. u mě vista neuspěla kvůli problému s vypínáním.
Další pokusný os byl Windows Crystal XP 2007, což je ořezaná a ilegálně upravená corp verze xppro. Po povypínání zbytečných služeb, výměně ram z 1gb na 2gb, vypnutí swapování na disk, je malý eee901 nejrychleji bootující mašinka kterou jsem kdy měl - po zapnutí je do +-35 vteřin možno brouzdat na netu za použití wifi připojení. Bohužel tento os není 100% legální i když pro moje eee901 se jeví jako vynikající a v útrobách 4GB SSD zůstal uložen.
Další pokus byl s Windows Fundamentals for Legacy PCs - z nějakého záhadného důvodu se mi instalace opakovaně nedostala ani k zadání sn čísla - při pokusu o instalaci na klasický velký ntb šlo vše ok... škoda.
Pokus s linuxovými distribucemi jsem velmi rychle ukončil neboť při poskytnutí eee s ubuntueee systémem mé drahé pokusné polovičce mi byl během pár minut vrácen s poznámkou "co to tam je, to je nějaký de.ilní vrať tam vokýnka"
Resumé - malá hračka na cesty, na které si mohu:
přečíst poštu,
stáhnout z eztv.org pomocí utorrentu poslední díl big/beng/teorie v 720p a přehrát bez jediného zaškubnutí díky cccp balíčku kodeků,
povideofounovat s mojí drahou přes skype,
zapařit enemy territory (ano běží plynule),
po zasunutí usb dvb-t karty zjistit, že investice do tohoto kusu hw je díky absenci koukatelného obsahu na naši tv scéně hloupost,
při ztrátě orientace v naší husté síti dálnic za použití PC Navigatoru 6 a bluetooth GPS receiveru Leadtek najít správný směr.
K totální spokojenosti mi chybí pouze bluetoothová myš, kterou by člověk nabíjel 1x ročně