Prirozene, mel jsem to rozvest.
Drivery Creative Sound Blaster X-Fi series Driver 2.18.0004 jsou reakci na Daniela Kawakami, poprve obsahuji digit.podpis ctac32k.sys "orphan digital key", ktery WIN XP nerozezna a hlasi jako chybny, ale ha20x2k.sys je O.K.
Nainstalovat pro WIN XP lze, pro Vistu je stejny soubor prirozene podepsan spravne. Digital key totiz dovoli spustit instalator jen na opravnenem systemu s hardware od Creative. A pozna prirozene i Auzentech (a opacne Auzen pozna Creative - oba se odmitnou nainstalovat).
Ony totiz drivery obsahuji zakladni soucasti Ac3 a DTS dekodovani, pro encoding potrebuji jeste soubor s DDL zavadecem.
Drive stacilo v nouzovem rezimu povolit start instalatoru, dnes jen suse oznami, ze uvedena funkce neni podporovana.
Pro zprovozneni DDL a DTS connect pod WIN XP i Vistou je nutny key unlock, ktery si majitele Titania verzi najdou na obalu CD. Pro majitele VSECH starsich verzi X-Fi lze nove stahnout DDL instalator proti platbe kolem 5 USD. Prideleny key unlock se zapisuje do databaze Creative na spec.strance aktivace. Key je ovsem platny stale pri jakekoli aktualizaci.
To u Daniela_K neslo, protoze nove instalatory kompletne vymazaly zaznamy v Registrch a smazaly encDDL.dll s *.ocx a *.ax soubory kodeku.
Ja jsem si key unlock za 6.62 USD Total koupil. Za tu necelou stovku to za vyzkouseni stoji. Od Daniela mi nefungovaly spravne emulace MIDI, coz je pro me dost zasadni vec. Posledni verze od Creative (ted uz s DDL) je na Creative neuveritelne stabilni a jen potvrzuje, co vsechno se da softwarove zk.., zmrsit.
Uzivatele driveru od Daniela_K byli nuceni pouzivat verzi bez jakekoliv aktualizace.
Vzhledem k tomu, ze drivery obsahuji rovnez podporu pro HDMI, da se cekat ze Creative ve svem tazeni chvalabohu nepolevi. Ocekava se rovnez podpora pro Visty bez Alchemy aplikace (na Developer strankach je k temer kazde nove i starsi hre navod pro nastaveni Alchemy, vcetne uprav konfig.D3D EAX souboru i pro WIN XP).
"Softwarovy chip" X-Fi po uspechu ASUSu vystartoval mnohem drive, je k tomu pekne povidani na http://www.creative.com/oem/products/modules.asp . Se zpravou o financnim zdravi Creative je to velmi poucne cteni.
Tezko lze docenit, co ten brazilsky Daniel pro nas udelal.
P.S. Ac3 a DTS, vc DTS Neo:6 a DPL IIx prirozene karty (nektere) umi uz v zakladu. Tady mi slo spise od DDL a DTS connect. DTS connect a DTS Neo:6 Auzentech funkcni jeste nema a pouze pro Vistu.