Výsledky 1 až 11 z 11

Téma: Roztriedenie a sprava hudby

Threaded View

Předcházející příspěvek Předcházející příspěvek   Další příspěvek Další příspěvek

Standardní Re: Roztriedenie a sprava hudby

Citace Původně odeslal SonnY Zobrazit příspěvek
    iv: davno sa mi stalo, ze som si s programom tag&rename poskodil celu zbierku a to tak, ze vela suborov mi premenoval na -.mp3, alebo azov.mp3(bez prveho az tretieho pismena) a podobne.
    Nevím, jestli mi něco neuniklo, ale já jsem nikde nezmiňoval program tag&rename. Mimochodem, taky jsem s ním udělal špatnou zkušenost.

Ale zpět k tématu: Z toho, co jsem já napsal, jsi ty na nic nereagoval a furt se motáš kolem hashe. Zkusím ti tedy proti tvé vůli napsat, jak bych postupoval já.

Předpokládám, že soubory mají tagy, eventuelně alespoň názvy, ze kterých lze něco vyčíst, např. artist a title. Jako pomocníka bych zvolil Mp3tag, v něm nastavil zobrazení všech sloupců, podle kterých by se daly soubory jakkoliv identifikovat, případně si další vlastní sloupce přidat. Pak nejprve na vzorku třeba stovky souborů svých a stovky souborů z "nové" sbírky hledat a srovnávat, jak jsou otagovány a podle toho zvolit, podle kterých polí by přicházelo v úvahu srovnávání. Posléze podle zjištěných indicií u všech nových souborů doupravovat tagy, čímž vznikne solidní základ na prvotní roztřídění, např. podle interpretů, podle kvality a jánevímcoještě by tam bylo (neposlals žádný vzorek, střílím). To lze udělat přímo z Mp3tagu, nebo se dá využít ten Id3ToFolder, prostě tím rozdělím soubory do adresářů, třeba typu artist/album/, artist/year, genre/year, prostě možností je nepočítaně. Určitě by bylo vhodné to třídit tak, aby to bylo podobné systému, jaký máš ve své aktuální sbírce.

Výšeuvedeným postupem pak relativně snadno vyloučíš adresáře a soubory, které zcela určitě ve své sbírce nemáš, ty už dále nemusíš kontrolovat, zůstanou ty, které mají něco společného. Tu bych zase asi využil Mp3tag, načetl staré i nové soubory a pomocí filtrů zobrazoval co je relevantní a přímo v okně pak seřazením podle vhodného sloupce srovnával, u stejných nebo velmi podobných názvů může být kritériem třeba velikost souboru nebo kvalita (horší okamžitě mazat).

Mimochodem, když přidávám nové soubory do své sbírky a ty nejsou plně otagovány, nenechávám významné tagy prázdné, ale něčím je vyplním, třeby tag year vyplním YYYY, tag track TTTTT, tag comment CCCCCC a podobně, při srovnávání původních a nových souborů třeba v tom Mp3tagu je pak hned na první pohled patrné, co je původní a co nové. Taky tím předejdu tomu, že by se třeba soubory při automatickém přejmenovávání pojmenovaly špatně, třeba jen tečka a přípona, což by se mohlo stát při přejmenovávání podle tagů, které by byly prázdné.
    Soubory s nižší kvalitou mažu hned v úvodu, ostatní pak srovnávám podrobněji. Nakonec ty provizorně vyplněné tagy zase odstraním.

Rámcově jsem popsal jak se na to dá jít.
    Naposledy upravil iv93611; 02.09.2008 v 21:04.
    Malým dětem a blbcům počítače do rukou nepatří. ®

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Podobná témata

1. 3800+ ako sa vam sprava pri XP?
    Založil Saiyan v sekci fóra AMD procesory
    Odpovědí: 7
    Poslední příspěvek: 02.10.2006, 16:50
  2. Program na tvorbu hudby
    Založil Matio v sekci fóra Programy a problémy s nimi
    Odpovědí: 13
    Poslední příspěvek: 24.12.2005, 14:28
  3. Kvalita hudby u Cr. Audigy 2 NX USB
    Založil aminak v sekci fóra Zvuk
    Odpovědí: 0