mno je to paradox ale výmena procesoru priniesla ovocie na poli taktovania Mainboardu a ram
konečne som zohnal procesory Intel Pentium III-S "Tualatin" 1400 s multiplikátorom 10,5. Tento procesor má hraničnú frekvenciu fungovania na 155-160 Mhz FSB pričom jeho stabilita končí na 42-45 stupňoch v závislosti na frekvencii a napájaní.
Pretože moja cielová FSB bola 155Mhz tak som systém nastavil tak a procesor veselo beží na 1628Mhz. Meratelné zlepšenia výkonu - 3dmark 2001SE - v mieste framedropu na 24 je framedrop na 27. tj zlepšenie cca 12 percent podla očakávaní.
3dmark 2003. V mieste framedropu na 26 je framedrop na 31. tj zlepšenie 19 percent. toto číslo je trochu anomálne. ten výsledok je proste príliž dobrý
Vedlajšie dopady:
Doska nevedela pri staršom jadre v biose nastaviť správny multiplikátor, vždy naskočil nesprávny. Napriek faktu že PC fungovalo správne lebo procesor sa nenechal presvedčiť mohlo to spôsobovať negatívne javy pri chode PC ktoré by bežný smrtelník asi nezaregistroval. Možno ak by sme mali 20 osciloskopov a mesiac merali tak by sme našli rozdiel...
S novým procesorom doska multiplikátor nastaví správny a teda jej nastavenie nekoliduje s nastavením reálnym.
Reálne musím povedať že pri chode PC sa vyskytujú niektoré javy ktoré predtým neboli viditelné. nedá sa povedať že priamo pozitívne alebo negatívne - napríklad došlo v jednom videu k zobrazeniu konkrétneho framu ktorý s iným procesorom viditelný nebol (je to videoklip ktorý som videl asi 100 krát a nič také som si nevšimol)
Celkovo ale môžem povedať že systém ide výrazne lepšie, čo zodpovedá lepšiemu variantu CPU.