Telekonvertory se v kvalitě velmi liší, existují 1.4x, které nemají na kresbu nebo aberaci žádný viditelný vliv (nějaké zhoršení je tam vždycky, ale okem nemusí být vůbec znatelné). U 2.0x TC je situace značně odlišná a omezení (ztráty v kvalitě) jsou z principu mnohem větší.
Obecně je imho největším potenciálním problémem u telekonvertorů možná ztráta přenosu kontrastu. Specificky potom fakt, že mimo toho, že prodlužuje ohnisko, funguje TC reálně tak, že zvýrazňuje optické vady objektivu. Tedy pokud je použitý objektiv v něčem slabší, TC to obvykle umocní.
Kvalitní 1.4x konvertory jsou imho velmi dobře použitelné, u 2x je potřeba dát pozor - osobně jsem přesvědčený, že k tomu, aby výstup za něco stál je potřeba co nejkvalitnější konvertor (to platí vždy), ale v případě TC 2x nestačí použít "kvalitní" objektiv, imho je potřeba high-end. Proto pokud někdo nevlastní skutečně špičkový světelný objektiv, nedoporučuji o TC 2x ani moc uvažovat (alespoň pokud člověka zajímá kvalita výstupu).
Co se týče "operativnosti", tak jistě je TC lehčí a menší než objektiv, na druhou stranu přehodit objektiv za objektiv je, pokud jde o čas, mnohem rychlejší operace než přidávání TC do sestavy (to je zkrátka víc úkonů).
Používám jak 1.4x, tak 2.0x konvertory. 1.4x na cokoliv - na prodloužení ohnisek telat, pro větší flexibilitu lehké "cestovní" sestavy s jedním univerzálním objektivem, pro větší zvětšení na makro, pro větší flexibilitu ohnisek pevných objektivů, atd. TC 2x používám jako "zálohu" k 35-100, pokud si s sebou neberu delší objektiv - když je nejhůř, udělá mi z 70-200/2.0 eq. 140-400/4.0 eq. v pořád schopné kvalitě. Mimo toho jsem ho použil jen pro max. zvětšení s makro objektivem (ale to prakticky nefotím) a pro max. ohnisko u teleobjektivu (ale tak dlouhé prakticky nepotřebuju). Moje zkušenosti ale nemusí být relevantní, protože mám všechna běžně potřebná ohniska pokrytá objektivy. Každopádně TC je obecně užitečná věc a mít alespoň jeden se většině lidí oplatí.
Ke konkrétním konvertorům nic neřeknu - některé sice znám, ale neporovnával jsem je (různá porovnání se ale najít dají, zas tak málo toho o TC napsáno nebylo).