Ty problémy s červenou atd. mě ani tak nepálí (jestli 1% fotek ovlivní do takové míry, že se to nedá při konverzi z RAW nějak vyřešit, tak je to moc), ale zatím se mi nepodařilo přijít na to, jak se používá plný manuál (naštěstí ho nepotřebuju, protože s M42 fotím na prioritu času a se 17-70 na prioritu clony) a nebo proč když chci přepnout vyvážení bílé z jasného počasí na automatiku, se musím proklikat všemi ostatními typy vyvážení bílé, než se tam dostanu - totéž ISO - pokud mám nastaveno 200 a chci 100, musím projít 400, 800, 1600, 50 a až pak 100. Stále doufám, že přijdu na nějaký trojhmat, který se lze i vracet, ale v návodu jsem na to nenarazil...
Každopádně pokud SD15 krom modré oblohy (očekává se, že barevně na tom bude jako DP1) vyřeší ještě alespoň jeden z problémů (červenou, zelené odlesky, šum, více "friendly" ovládání) a bude kompaktibilní s SD14 (baterie, grip...), tak do ní asi půjdu. Na foveon se zvyká ku*evsky rychle.
Teď mě ještě napadá, že jsem v seznamu nezmínil podivné měření expozice s manuálními skly. Měří mimo (přeexpozice o 3 a více EV), ale pokud nastavím kompenzaci na -2EV a fotím s prioritou času, dá se podle dopočtené clony dobře odhadnout, jaký čas je třeba nastavit. (prostě je třeba nastavit takový čas, aby se zobrazovala clona f/2.2 nebo f/2.5 a funguje to. U světlých skel na plnou díru i méně, při zaclonění nad f/8 i více). Asi to zní šíleně, ale v mnoha případech se tím trefím přesněji, než co zvládne funkční automatika s AF sklem.