Takže ještě jednou díky všem přispívajícím. Pro mě již thread účel splnil a jsem rád, že jsem si v tom udělal trochu jasno a procvičil ohmův zákon.
Myslím, že by zde ještě neměl chybět odkaz na anglickou wikipedii, kde se tím jeden artikl také zabývá:
http://en.wikipedia.org/wiki/Current_limiting
Mimochodem jsem nabité znalosti rovnou mohl ověřit: Při mé snaze nabíjet tu nokii jsem vygoogloval, že je třeba dát do série odpor (dokonce psali, že prý právě kvůli "proudovému omezení", což se mi nezdá, odpor v serii přece snížuje napětí). Je to snad kvůli diagnostice toho regulačního obvodu v telefonu před zahájením nabíjení, to je ale vedlejší - funguje to. Měl jsem po ruce 10ohm rezistor, a bylo tak krásně vidět, jak si telefon opravdu bere jenom tolik proudu, aby nabíjecí napětí nepadlo pod asi 4,4V (baterka má 3.7V). Ze zdroje šlo 6V, takže tam lezlo asi 160mA. To je celkem málo, tak si ještě seženu menší rezistor a uvidíme.![]()
Až mi zase stoupne sebevědomí, tak se začnu vyptávat jak přesně fungují spínané zdroje a regulované nabíjecí obvody.
EDIT: leo, nějak mi nejde ti přidat karmu, tak později.![]()