Ok, díky všem za příspěvky. Vlastně jste všichni kromě jiného rozebrali do víc podrobností to, co jsem popsal v mém předchozím příspěvku.
Co mi tam stále hapruje je to "omezení proudu".
Leo: ok, a pokud omezení proudu ten zdroj má, tak to znamená, že se prostě při vyšším příkonu připojeného spotřebiče sám bezpečně vypne nebo něco jiného?
Co se týče napájecího obvodu notebooku, nezajímá mě co pouští do baterky, spíše jak se chová jako spotřebič. Je jasné, že když jim nestačí výkon zdroje, tak jsou schopni ho "odpojit" úplně (nekonečný odpor).
Jezevec: Právě to tebou popisované "regulování" proudu ze strany spotřebiče (nabíječky) mě zajímá - To se děje tak, že si regulační obvod určí "pod jaké napětí nepůjde" a vyvažuje to zvyšováním svého odporu (snížení příkonu)? Tzn. nedopustí přetížení zdroje?
---
Jinak multimetr mám, a velmi kvalitní. Ono, já (až na některé tragické propasti ve znalostech) o eletrice trochu přehled mám, páč sem ji studoval.![]()
Marty možná ví.
Už je to ale dáááávno. Podle toho to taky vypadá, aktuálně se mi z té UPS ani nedaří nabíjet nokie a to sem sakra myslel, že 5V jim musí v pohodě stačit.
Jinak možná vás bude zajímat, o jaké UPS to tu celou dobu mluvím:
http://www.tekkeon.com/site/products-mypall-specs.php (ta silnější) - chytrá věcička!
Je jasné, že ten original. zdroj je dimenzován, aby ustál jak plnou zátež UPSky, tak současné dobíjení. Při samotném dobíjení a pokud by dobíjela lineárně (jako že jistě ne), se nabíjí 4h - což dle její kapacity vychází asi na příkon 12W, což je pochopitelně výrazně nižší hodnota, než 19V/3A.. Přesně jsem to zatím něměřil, blbě se k tomu dostává, když nemám alternativní kabel na kterém to lze multimetrem lehce změřit.
Ještě k tomu solárnímu panelu. Asi je pravda, že když se k tomu připojí něco s velkým příkonem, tak se taky může zničit. Já jsem ho tahal před lety na jedné "expedici" a nabíjel s ním mobil a GPS. Ani jedno nemá žádné výkonové nároky a ještě to obsahuje chytré nabíjecí obvody, takže když prostě zašlo slunce, tak napětí padlo na hubu a telefon dobíjení přerušil (pro opakovaný start nabíjení bylo nutné solár k telefonu "reconnectnout"). Nicnéně určitě zde platilo, že při menším slunci se nabíjelo pomaleji a naopak. Solár byl ale 12V (max 5W) a dobíjel jsem přes pulsní autonabíječku, která do toho taky jistě dost "kecala"..