Výsledky 1 až 7 z 7

Téma: 4GB odysea...

Standardní 4GB odysea...

Po svych nedavnych nemilych zkusenostech jsem se rozhodl napsat zajimave pojednani o me ceste za vysnenymi 4GB operacni pameti v prostredi windows...

UPOZORNENI: Nasledujici systemy, ktere jsem pouzil byly naprosto legalni (jedna z vyhod byt studentem a mit studentske ser. cisla primo od MS).

Vychozi stav: x86Windows XP SP2... po nekolika letech na tomto systemu naprosta odladenost, nehynouci stabilita, proste vse co si clovek preje, az na to, ze blby Microsoft to neum/nechce udelat aby v nich jelo plnych 4GB a vice pameti (ja mam osobne 3,65GB). Vzhledem k me praci s videem a 3D jsem se rozhodl prejit na 64bit system.

Stav 1. - Vista x64 - co si budeme povidat tenhle vyblitek zabral toli kpameti, ze ve vysledku, jsem mel min k dispozici, nez s XP x86... => out....

Stav 2. - Windows XP x64 - tyto windows jsou skvele, stejne jako jejich x86 verze, cestina, ktera se tam musi doinstalovat sice neni kompletni, ale na otcovu zakladni praci to bohate postacuje. Jenze po tydenim pouzivani jsem pri praci narazil na problem, programy, se kterymi pracuji nahle padali a to tak, ze vzdy a po 20s prace, dokonce se mi obcas zasekaval winamp... => out

Stav 3. - Windows server 2003 - Jediny x64 system (asi jeste jeho 2008 verze), ktery zvladne az 32GB pameti. S timto systemem jsem se hodne nasmal. Samozrejme, ze jsem ho se snazil predelat pro desktopove pouziti, chybela mi tam ale moznost rychleho prepinani uzivatelu i to lze vyresit tweakem, ktery rekne systemu aby se choval jako XP a rychly pristup zacne fungovat, jenze v tomto rezimu system nacetl jen 3,65GB RAM, kdyz jsem zrusil switch useru tak jsem mel zpatky 4GB!!! To si snad MS dela prdel s prominutim. No tak jsem si rekl, ze ozelim prepinani useru, ale me programy taky padaly (nejnovejsi demoverze padaly taky)... => out

Konecny stav - Windows XP x86 SP3... vse funguje jak ma => no comment MS sux...

P.S. ve vsech pripadech pouzity nejnovejsi ovladace pro danou platformu a pokud mozno nejnovejsi verze software.
    [Project Morpheus] Intel Core2Duo E8200@3,9GHz, 4096MB DDR2, P35-DS3P, Radeon HD2600Pro 512MB, 1,5TB+0,75TB+2TB, Toshiba DVD-Rom 16x,48x, LG DVD-smazirna, BenQ LCD 22", HP Deskjet 959c, LaserMouse 6000, AC 550W
    [NTB] Corei5 2,6GHz, 6GB DDR3, nVidia Quattro 512MB, 250GB+300GB, LCD 14,1", 720p projector

Standardní Re: 4GB odysea...

takze ty mas 4GB na XP SP3 a mas 2x2GB ram?ak ano tak tie 2 ramky mas v duale?
    Naposledy upravil karols; 24.06.2008 v 14:56.

Senior Member Avatar uživatele Peca-on-line
    Věk
    38
    Vliv
    312

Kdyby jsi dal Vistě x64 šanci, mohl jsi to mít bezproblémové. Že žere paměť? No ano, konečně MS pochopil, že není cílem mít 90% kapacity paměti volný a swapovat. Používám Vistu už víc než rok (dříve x32, teď už skoro půl roku x64) a zkušenost taková, že management paměti je rozhodně lepší než u XP (chvilku jsem měl i XP x64). Když při malý zátěži otevřeš správce úloh, tak to sice vypadá hrozivě, že systém zabírá skoro celou ram, ale většina toho jsou různý cache, preloady a podobně, který se snažej urychlovat běh všeho možnýho. Když spustíš něco co potřebuje hodně ram, tak se tyhle doplňkový věci vyhážou a paměť je normálně přidělená programu.

Jen tak pro ilustraci: Mám 3GB ram, po startu to ukazuje zabráno okolo 1GB. Když jsem tuhle pařil nějakou gamesu a mrknul do správce, tak u hry bylo 1,5GB a celkově zabráno 2,1GB.
    Děkovat mi kromě karmy můžete také v BTC: 1JVRVYsWRYFb9AajzoHRVnmqjgpBjYmykr

Terorista karabínový mince Avatar uživatele PiT
    Vliv
    300

Peca-on-line:

Nie, M$ ani tentokrat nepochopil, ako by sa malo s RAM pracovat. Uz som to tu niekde pisal, ale doteraz (do XP vratane) mal politiku "RAM nie je nikdy dost, preto uvolnujme vsetko co ide (do swapu)", co ma za nasledok typicky ak ma clovek napr 2GB RAM a swap skusi dat na 128-512MB, ze mu Windoze hlasia co chvila, ze maju malo virtualnej pamate, pritom RAMky maju vzdy 1.2-1.5GB volnej .

S Vistou ma politiku "RAM mame velaaa, tak tam naladujme vsetko, co ide, ved predsa uz tuto aplikaciu uzivatel spustil 2x a tuto 3x v zivote, tak ju bude urcite potrebovat mozno uz na toto spustenie", co ma za nasledok, ze po mesiaci-dvoch pouzivania PC s Vistami, vdaka superfetch (jeho nasledne odstavenie nepomoze) disky hrabu po starte systemu este minimalne 5min a ked sa spusti nejaka ina pamatovo narocna aplikacia, tak to vsetko vyhadzuju pripadne odswapovavaju.

Preco to do boha nemoze nechat normalne (ako to ma napr. Unix/Linux) ? Tzn. do RAM naladujem len to, co po spusteni potrebujem a udrziavam to tam aj po vypnuti pokial nepotrebuje nejaka aplikacia viac pamate a swap len v pripade nevyhnutneho (aka plna RAM a pad aplikacie/systemu)
    Naposledy upravil PiT; 25.06.2008 v 10:20.
    And down we go again, under the relentless wawes, into the arms of calm breakers, into bayou of forgotten dreams
    Like sand slipping through my fingers, nothing ever lasts, ever will

Thumbs up Re: 4GB odysea...

Citace Původně odeslal Špeta Marek Zobrazit příspěvek
    ....

Stav 3. - Windows server 2003 - Jediny x64 system (asi jeste jeho 2008 verze), ktery zvladne az 32GB pameti. S timto systemem jsem se hodne nasmal. Samozrejme, ze jsem ho se snazil predelat pro desktopove pouziti, chybela mi tam ale moznost rychleho prepinani uzivatelu i to lze vyresit tweakem, ktery rekne systemu aby se choval jako XP a rychly pristup zacne fungovat, jenze v tomto rezimu system nacetl jen 3,65GB RAM, kdyz jsem zrusil switch useru tak jsem mel zpatky 4GB!!! To si snad MS dela prdel s prominutim. No tak jsem si rekl, ze ozelim prepinani useru, ale me programy taky padaly (nejnovejsi demoverze padaly taky)... => out
    při mojm upravování Win2003 na workstation (nLitem, pak ještě pomocí jedné utilitky - download na http://www.kood.org/win-2003-optimize-tool-v146/ ), jsem taky řešil problém nemožnosti zapnutí fast user switchingu.

ani za pomoci výše zmíněné utility mi to nastavit nešlo, tak jsem to nakonec vyřešil povolením serveru vzdálené plochy (ve firewallu si nastav přístup k TCP portu 3389 jenom z localhostu, já to mám i z LAN) a následným přihlášením se na localhost v připojení ke vzdálené ploše. funguje uspokojivě až na o něco málo horší odezvu při práci a 65536 barev (v nějaké konzoli se to myslim dá nastavit, ale nevim)

každopádně Win2k3 jsou podle mýho druhy nejlepší (rozumněj nejstabilnější a nejrychlejší) winy, hned po Win2000SP4.
    "Internet je místo, kde většina žen jsou ve skutečnosti chlapi, chlapi jsou chlapi a většina dětí jsou agenti FBI." | "Kdo chce kam, pomozme mu tam." | "Neexistují velké problémy, ale malá kladiva."

Citace Původně odeslal Špeta Marek Zobrazit příspěvek
    Konecny stav - Windows XP x86 SP3... vse funguje jak ma => no comment MS sux...
    Moh bys to trochu rozvest? Ty vidis v 32bit systemu 4GB pameti? To bych rad vedel, jak jsi toho dosahl, preci jen to omezeni musi byt stale stejne at tam je SP3 ci nikoli.

Fanless Experiment || Gigabyte Z77-DS3H | Intel i5-3570K | Thermalright HR-02 | 16G DDR3 | Sapphire HD 7750 Ultimate | Crucial M4 256GB | Seasonic X-400FL | Fractal Define R4
    Dell D430 || i945G | C2D 1.2G ULV | 2G DDR2 533 | GMA950 | 12" 1280x800 | 80G 4k2 | 802.3ab | 802.11g | 802.15.1 | HSDPA | Windows 7 x64
    Storage || i965G | E2200 | 4G DDR2 | RAID5 6x Samsung HD154UI 1.5TB - ~7TiB | 802.3ab ...powered by Ubuntu Server x64
    Accessories || E-MU Tracker Pre USB 2.0 | Meier Corda Headsix | Sony MDR-CD470 | Pioneer A-204R | Tesla ARS 9218 32 | LG 32LD350

"Music is essentially useless, as life is." George Santayana

Citace Původně odeslal monsoon Zobrazit příspěvek
    Moh bys to trochu rozvest? Ty vidis v 32bit systemu 4GB pameti? To bych rad vedel, jak jsi toho dosahl, preci jen to omezeni musi byt stale stejne at tam je SP3 ci nikoli.
    To neni na rozvedeni, proste jsem stahl ocas a vratil jsem se k puvodnimu stavu kdy mi vse fungovalo (ale tentokrat jsem nahral primo SP3). Za mateni ctenare se omlouvam (nejsi jediny), ale myslel jsem, ze ti, no commentem to pujde pochopit...
    [Project Morpheus] Intel Core2Duo E8200@3,9GHz, 4096MB DDR2, P35-DS3P, Radeon HD2600Pro 512MB, 1,5TB+0,75TB+2TB, Toshiba DVD-Rom 16x,48x, LG DVD-smazirna, BenQ LCD 22", HP Deskjet 959c, LaserMouse 6000, AC 550W
    [NTB] Corei5 2,6GHz, 6GB DDR3, nVidia Quattro 512MB, 250GB+300GB, LCD 14,1", 720p projector

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Podobná témata

1. 4GB paměti ve WinXP -> 3,5GB RAM+512MB RAMdisk (swap) - jde to?
    Založil JejKey v sekci fóra Ostatní operační systémy
    Odpovědí: 122
    Poslední příspěvek: 13.09.2011, 17:03
  2. 4GB mp3 prehravac
    Založil JonnZ v sekci fóra Nákupní poradna
    Odpovědí: 16
    Poslední příspěvek: 04.05.2009, 16:55
  3. Ztráta 4GB na hdd
    Založil jenicek321 v sekci fóra Pevné disky a řadiče
    Odpovědí: 3
    Poslední příspěvek: 26.03.2008, 20:36
  4. problem s 4GB SD kartou od A-Data