jezevec mne to vysvetlovať nemusíš. ja som sa asi pol roka zaoberal profesionálnym programovaním AI a moje predpoklady niesú predpoklady, ale prax, rovnako testy s taktovaním a následným meraním FPS v hrách so staršou a novšou grafikou.

ak hladáš svet ktorý by naozaj žil tak potrebuješ hru Oblivion. v nej - hlavne v mestách - máš dostatok NPC ktoré vykonávajú desiatky rôznych akcií (mimo viditelné pole). Aj pri tak starom procesore ako je tualatin som mal značné zlepšenie pri výkonnejšej grafike. Rovnako pri tak starej hre ako je GTA3 som mal značné zlepšenie chodu celého enginu pri takomto drastickom zlepšení výkonu GPU.

to že CPU robí aj nejaké výpočty s ktorými neskôr pracuje vektorová grafika respektíve GPU nieje podla mna predpoklad ale holý fakt. pokial je grafická karta ukončí všetky výpočty skôr než procesor tak môže prijať a spracovať dalšiu sadu dát do vektorov - tj data sa ani netrašnú ani nebude eventuelné zdržanie kvôli grafike.

zdržiavanie grafikou sa prejavuje podobne ako zdržiavanie proceosrom ale málo kto si to dnes už uvedomuje - hlavne ludia na forach ako je toto obecný pohlad je totiž mať všetko najsilnejšie z jedného časového obdobia pričom sa nehladí na to či je možné výkon nejak regulovať k iným pozitívnejším výsledkom.

skúsil som k tomuto procesoru viac grafík (od TNT2 cez Geforce MX440 , radeon 9800 a x850) a čím silnejšia grafika tam bola tým viac bodov bolo v 3d marku získaných.

Pre 3dmark 2001 som narazil na hranicu 12000 bodov už pri radeone 9800. to znamená že tam bolo zrejmé že viac je pri teste využívané CPU než grafika, zato pri GPU based grafických záležitostiach 3dmarku 2003 sa mi podarilo dosiahnuť až tak vysoké hodnoty práve pri výpočtoch vyložene shadrového charakteru a práve v hrách ktoré shadre bohate využívajú som našiel najlepšie uplatnenie tejto grafiky, prípadne prebytok GPU výkonu môžem bez akéhokolvek problému využiť na 6x AA bez vplyvu na minimum framerate...

a nieje to diskusia v štýle "myslím si". ja som to naozaj skúsil a fungujem tak.

ak si pozrieš výsledky 3dmarkov na orbe pre 3dmark2001 a 2003 a zadáš jediné kritérium - Pentium III do 2ghz tak tam uvidíš asi takéto výsledky:

3dmark2001
1,4ghz pentium-S a r9700 = 14000 3dmarkov
1,2ghz pentium-S a r9800 = 12000 3dmarkov

3dmark2003
1,2ghz pentium-s a tona iných nových grafík = 10000 3dmarkov.

ak si určíš pentium III a k tomu r9800 tak nájdeš výsledky okolo 6000 3d markov ale viac nie.

to je cca 40 percent výkonu navyše v jednom teoretickom (a pravdupovediac nepresnom) teste. Faktom je ale aj to že tie výsledky sa neskôr odrazili v behu aplikácií - hlavne teda hier.

ono nieje to predpoklad že cpu výkon môže byť znížený grafikou v špecifických taskoch. je to realita, ale zároveň je pravda aj to že výkon procesoru môže nechať grafiku nedostatočne vyťaženú - ničmenej tento grafický výkon viem dalej distribuovať...