Trochu me prekvapuje, ze na OC4u je tak male procento netopyru
Ja pracuji na kompu zasadne v totalne zatemnene mistnosti a i v praci si uz zvykli, ze prvni tyden v nove kancelari jsem zalepil okna nekolika kartony (zaluzie nestacily).
Mozna mam divny oci, ale usporka u me nema sanci - to svetlo mi "taha oci" a proste mi vadi. Nehlede na to, ze napr. pro urcite ucely, jako napr. editace fotografii je naprosto nevhodna kvuli nespojitemu spektru.
S LEDkama jsem trochu experimentoval, zatim mam nekolik bastlu ve tvaru vrabciho hnizda jako proudove zdroje na vykonove LED, ale funkcni. Koupil jsem nekolik levnych 1W LED v GME na pokusy a napr. na vecerni osvetleni pokoje mi staci jedna LED s prehledem. Neda se u toho sice cist, ale diky 120° osvetleni je videt v celem pokoji a nerusi to u sledovani TV (chtelo by to ale aspon 2 kvuli soumernosti). S oblibou pouzivam i jednu zelenou LED do koupelny na relaxaci ve vane. Do chodby/WC bych to instaloval hned, ale v panelaku se mi s tim uz vrtat nechce. Na YouTube jse dost materialu, kde si s tim nadsenci osvetluji cele pokoje pres MCU s rizenim libovolne barvy a podobnych blbinek. Pokud se LEDka da na rozumny chladic (rozumej treba z chipsetu/staryho CPU, cokoliv ze supliku bastlire), tak je i po nekolika hodinach sotva vlazna a bezpecna i pro maly deti.
Jinak existuje uz dost vyrobcu, kteri garantuji presnou barevnou teplotu a dalsi parametry, ale zatim vse je nutno objednavat pres net, u nas se nic takoveho koupit neda. To co prodava GM je spis na hrani a v nasem bananistanu me to ani neprekvapuje.
Na netu se daji najit i kompletni kancelarska svetla jako nahrazky trubicovych stropnich teles s pouzitim LED.
LED "zarovky" do normalnich patic doporucuju nekupovat, pokud se nechcete radne znechutit. Vykon je mizerny a poruchovost velika (tchan ma obchod se svitidly, mel jsem moznost si nekolik typu odzkouset a nedivim se mu, ze uz to nechce brat), IMHO je to cesta jak se vyrobci zbavuji zasob starych a nekvalitnich LEDek.