mno obecne povedané... ak nestačí procák tak to treba jeho výmenu. pri upgrade zo staršieho socketu to automaticky znamená mať úplne nový board, eventuelne ramky.

to značí že ak dám starému procáku brutálnu grafiku tak uvidím čo ten systém dokáže a dosiahne plného potenciálu. ak vidím že už nestačí procák tak viem že nestačí komp ako celok na požadované tasky. sú ale ludia ktorý kúpia slušný procesor, slušnú dosku, slušnú ramku a zaklincujú to niečim v štýle x1550... a očakávajú že budú hrať hry na full detailoch. pri prvom náznaku nedostatočnosti neriešia príčinu ale hned berú novší systém.

pokial viem že grafika je naddimenzovaná a výkon procesoru je už naplnený pre grafické funkcie tak viem že až nebude stačiť procák tak až vtedy má význam meniť celý systém.

čo sa týka prey, quake a podobných tak pri mojom počítači hry idú bezvadne. a upgrade tak starého systému nebol nutný. všetko čo bolo treba potiahnuť zvládla grafika.

v prípade môjho počítača (rok výroby 2001, grafika 2004) som sa výkonnostne dopracoval až k dnešným hrám, pričom väčšina užívatelov PIII to vzdala a bud prešli na athlony alebo v horšom prípade na p4 a spolu s výmenou procesora vymenili aj grafiku a zlepšenie výkonu vnímali ako celok, nie separátne.

pritom aj dnes mám problém naraziť na aplikáciu ktorá by kapacitu môjho procesoru naplnila nadmieru - obvykle skôr narážam na nízku priepustnosť RAM čo je tiež ťažšie riešitelné než upgrade grafiky.

celkovo ak viem že mi výkon stroja nespomalí grafická karta ale až procesor tak viem aj to kde je finálna hranica celej zostavy - z vlastnej skúsenosti môžem povedať aj to že hranica môjho systému s tualatinom a x850 je na hony vzdialená systémom s tualatinom a nvidiami ti 4400 (na základe výsledkov z 3dmark 2003)