mno obecne povedané... ak nestačí procák tak to treba jeho výmenu. pri upgrade zo staršieho socketu to automaticky znamená mať úplne nový board, eventuelne ramky.
to značí že ak dám starému procáku brutálnu grafiku tak uvidím čo ten systém dokáže a dosiahne plného potenciálu. ak vidím že už nestačí procák tak viem že nestačí komp ako celok na požadované tasky. sú ale ludia ktorý kúpia slušný procesor, slušnú dosku, slušnú ramku a zaklincujú to niečim v štýle x1550... a očakávajú že budú hrať hry na full detailoch. pri prvom náznaku nedostatočnosti neriešia príčinu ale hned berú novší systém.
pokial viem že grafika je naddimenzovaná a výkon procesoru je už naplnený pre grafické funkcie tak viem že až nebude stačiť procák tak až vtedy má význam meniť celý systém.
čo sa týka prey, quake a podobných tak pri mojom počítači hry idú bezvadne. a upgrade tak starého systému nebol nutný. všetko čo bolo treba potiahnuť zvládla grafika.
v prípade môjho počítača (rok výroby 2001, grafika 2004) som sa výkonnostne dopracoval až k dnešným hrám, pričom väčšina užívatelov PIII to vzdala a bud prešli na athlony alebo v horšom prípade na p4 a spolu s výmenou procesora vymenili aj grafiku a zlepšenie výkonu vnímali ako celok, nie separátne.
pritom aj dnes mám problém naraziť na aplikáciu ktorá by kapacitu môjho procesoru naplnila nadmieru - obvykle skôr narážam na nízku priepustnosť RAM čo je tiež ťažšie riešitelné než upgrade grafiky.
celkovo ak viem že mi výkon stroja nespomalí grafická karta ale až procesor tak viem aj to kde je finálna hranica celej zostavy - z vlastnej skúsenosti môžem povedať aj to že hranica môjho systému s tualatinom a x850 je na hony vzdialená systémom s tualatinom a nvidiami ti 4400 (na základe výsledkov z 3dmark 2003)
Abit VH6-T mod "Immolator" * Intel Pentium III-S "Tualatin" 1.400@1,628Mhz * PQI SDR SDRAM PC133CL3 @ 155CL2 - 1,5 Gb * Asus Radeon x850XT 256mb * Pinnacle 300i * Creative SoundBlaster LIVE! * Adaptec 19160 * Intel PRO GT 10/1000 * Seagate Cheetah 15k 73GB * Windows 98SE
3Dmark 03 GF4TI neakceptuje, ta tam neprojde SM 2.0 testy, čili má nepoužitelný skóre i kdyby se snažila sebevíc. Zkus tam dát Geforce FX a dá slušný skóre ačkoliv v hrách je to krám, 3Dmark opravdu nelze brát váže. Mě zkrátka v polovině mých oblíbených her i Barton 3200+ zpomaloval GF4TI, takže tak no. Warhammer 40k, UT (všechny tři), HL2, L2, a tak různě. Jinak Quake, Prey, to je vše zrovna Doom3 engine, minimum geometrie, známé hranaté hlavy, atd, tam se CPU opravdu projevit nemůže.
Jinak jak tu mluvíme o prostupnosti RAM, ta je hold u P3 spjata s architekturou staré klasické FSB. Jinak prostunost ram když je špatná tak se ti v praxi projeví jak horší frekvence / hrubej výkon CPU. Nicméně pokud tu P3 taktneš a držíš ram synchro 1/1, tak to celkem jde. U P3 já vidim větší zádrhel ne v prostupnosti, ale kapacitě ram. Co tam můžeš dát.... starou BX desku, slot 1 + redukci. Faj, ale musíš použít 4x oboustranný 256mb moduly + mít Celerona s FSB 100, protože pro 133 deska nemá děličku AGP. Čili takovej Tualatin Celeron 1400 s FSB 100 čili Ramky taky jen 100... hmm... nic moc. Když má místo toho 10x145, tak je výkon o 35% větší.
Další možnost je tu I820 a RDRAM, ale tam je limit jen 512mb celkově, 768 u tříslotových verzí. Pak je tu I840, první dual-chanell RDRAM, přehnaný pro ten systém, většinou ve víceprocesorovejch P3 systémech, pojme až 2gb ram, pořízení takovýho základu ale vyjde ještě dnes víc jak základ fung novýho mainstream PC. Dále pak je tu I815 - k ničemu, jen 512mb. Nuo a poslední ...ehm VIA chipsety, aneb nekompatibilita s novými grafikami často, a horší výkon jak Intely.... zas tam jde narvat až 2gb, nebo 1,5 většinou. A u novějších her... no už tak z doby Doom 3 a dále k lepším detailům prostě člověk potřebuje aspoň ten 1gb.
Jinak upgrade z P3 na P4, tomu říkám upgrade do pekel vzhledem k výkonu a teplu P4 ve srovnání s P3. Že P3 má horší propustnost... nuo, no jo, ale dej tam quaud FSB + zvětši cache a máš pentium M, který už ve svý době vymetalo v hernim výkonu Athlona FX57 třeba, architektura furt stejná jak P3, pak tomu dej druhý jádro, a přejmenuj to na core, pak tomu dej 64bit instrukce a sdílenou cache a máš core 2 ... základ furt ten samej, P6 architektura co je tu už dob Pentia PRO, a zatim vede nade všim, díky bohu netburst skončil v propadlišti dějit a nic se z něj nepoužívá.
The best Unreal Tournament maniac.
mno ja vlastním dosku s Via chipsetom a kapacita ram je na maxime. tualatin-S 1.26ghz s 512kb cache. ramky sú 133mhz CL3. celý systém beží dokonale stabilne na 155mhz. grafika je ati x850xt. všetky dôvody prečo tieto grafiky na via chipsetoch nefungovali dobre sa mi podarilo dlhodobou analýzou nájsť, pomenovať a vhodnými nastaveniami a postupmi aj odstrániť.
pretože to kvantum pamäťových modulov má velku spotrebu tak ako som písal vo svojom topicu o tuleňoch tak to čo ma obmedzuje v taktovaní až na 162mhz (kde končí PCI zbernica a stabilta pci kariet a zároveň procesor) priepustnosť ram je ale 1200mb pri čítani a 250mb pri zápise.
obecne to je ten najvýraznejší systémový limit aký tu mám. predimenzovanie grafiky ale pridalo celému systému toľko výkonu o ktorom som ani nesníval. 3dmark 2003 je čisto orientačná záležitosť, ničmenej reálne dopady na hry boli velmi pozitívne. obecne totiž hry požadujú pentium 4 2ghz. tualatin S má na mojom takte výkon okolo 2.5ghz priemerného pentia 4
to číslo som si nevycucal z prstu.
1. niektoré testery výkonu cpu uvádzajú takzvaný rated výkon. Fakt že netburst je nanič bol všeobecne známy každému rozumnejšiemu užívatelovi. takže ked prebehol test môjho procesoru tak mi to krem iného vyhodilo aj to že procák má asi taký výkon.
2. obecne meriam herný výkon pomocou hodnoty v mflopoch. netburst v tomto ohlade úplne prepadol. 3ghz jadrá mali len o 10 percent lepší výkon než ja.
Abit VH6-T mod "Immolator" * Intel Pentium III-S "Tualatin" 1.400@1,628Mhz * PQI SDR SDRAM PC133CL3 @ 155CL2 - 1,5 Gb * Asus Radeon x850XT 256mb * Pinnacle 300i * Creative SoundBlaster LIVE! * Adaptec 19160 * Intel PRO GT 10/1000 * Seagate Cheetah 15k 73GB * Windows 98SE
Já ti věřim, sám tu mam Tualatina na 1,45ghz a taky ho přirovnávam k Netbrstu na 2,2 - 2.4ghz. Jediný co mi furt nejde do hlavy, je ta grafika. X850 do AGP.... máš tu s můstkem nebo tu nativně AGP? Protože ne tý Via (všechny VIA chipsety starší jak KT400) mi nechoděj prakticky žádný karty s můstkem, proto teď shánim ňákou slušnější NV40. (protože na NV40 si zatim zahraješ všechno, na Radeonu bohužel kvůli SM2.0 už ne, ale jinak je to rychlejší karta, hlavně lepší filtering textur.)
konkrétne mám model od asusu. pokial som správne vyrozumel s článkov ktoré boli o tej karte písané tak najprv bol PCI variant a dlho sa čakalo na agp mostík, takže predpokladám že je to premostené AGP.
tomu zodpovedajú aj frekvencie agp busu ktoré boli v poriadku aj nad 85mhz a grafika fungovala a vyššie velmi nešiel už proc, kdežto pravá AGP radeon9800 na 81,5 končila rozsypaným obrazom.
ešte sa trochu obzerám po mode z radeonu na fireGL ale neviem či by to bolo na niečo dobré.
Hmm, to jestli je tam most nebo ne se nedá poznat s názvu X800XT byly AGP i PCI-E a měly i různý jádra. Spíš ty můstky nedávaj vysoký AGP, ale nemusí to bejt pravidlo.
Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)