ahoj,
s LUXEONama mám sic malé zkušenosti, ale aspoň něco - na svou cenu co jsem kupoval v GME (je to nějaký ten rok zpátky - kolem 400kč/ks - myslím že 1 či 3W) - měl jsem tenkrát v plánu si vyrobit makro světlo- nakonec jsem všech 5 kousků ztratil, ale i tak ze zkušeností - poměrně dost hřály (není překvapení), výkon byl slušný, ovšem díky širokémů rozptylu si nemyslím že by byly dostatečné jako main světlo (teda aspoň pár kousků), netuším jaký bude rozdíl u 5W, ale na mé oči to fakt není
(místnost 4x4 metry - tak 6-7 žárovek 60W zdá se mi OK (resp. není, jsem citlivej na homogenitu
, proto se mi zdá docela dost věcí tmavých...)
Jinak asi bych vzal i něco jiného, protože nevím momentální poměr cena / lmn
Jinak asi důležitější než výrobce (pokud budou stejný/podobný poměr lm/W) bude důležitější si vybrat přesně podle návrhu místností.
Kámoš si nedávno dělal LED světlo do lampy = nemá ho jako main ale jako target, takže tam mohl v pohodě použížt nějaké 30° 5mm 60kmcd diody z ebaye (aspoň parametrama)- nestěžuje si a docela pěkná věc, bohužel díky rozptylu nevhodné na hlavní světlo... (ale i tak pěkné)
Shrnutí:
LUXEON (/ jiné velké W) :
+ výkon
+ rozptyl (°)
+ málo letování
+ homogenní barva
- méně vhodné pro target světla
- cena / lmn
klasické led diody
+ cena / lmn (u tohoto momentálně nevím, ale vycházejí docela pěkně z ebaye, ale realné vlastnosti bohužel teďka nezjistím)
+ target light typ
- nehomogenní světlo - kámoš se s tím setkal - některé diody jsou zabarvené více do modra, jiné do žluta ... docela nepříjemná vlastnost, ale pokud má zapnutý celý okruh, tak se do dost kompenzuje
- pájení
snad něco pomůže

Odpověď s citací