Výsledky 1 až 24 z 24

Téma: Vodní chlazení pro amatéra

Smile Vodní chlazení pro amatéra

Zdravím,

potřeboval bych poradit nějaký vhodný chladič na můj Quad (4jádro) od intelu, (patice 775) momentálně na něm mám vzduchový co sem k tomu dostal ale teploty se pohybují na ošklivých 75 stupních na většině jader v klidovém stavu... hry ani radši nepouštím
    V PC mam srovnanou kabeláž a přídavné 2 systémové větráky ale očividně vzduch je na ten procesor málo...

Protože se ve vodě vůbec nevyznám byl bych rád kdyby ste mi doporučili nějaký set všech potřebných součástek v ceně max kolem 2500.-, aby to bylo co nejjednoduší na instalaci.. akorát mám trochu strach aby to třeba pak nezačalo téct a nezničilo mi to PC... je to reálná možost?

díky za případné rady

Standardní Re: Vodní chlazení pro amatéra

Ake mas presne 4 jadro (model), aku mas presne frekvenciu, ake mas presne napetie.
    Do 2,5k sa kvalitny vodnik kupit neda, ak to nechces ubastlit (Co asi nechces), takze v zavislsoti na tom, aku mas skrinu by som doporucil tieto dve varianty >
    http://www.alfacomp.cz/php/product.p...a&SearchType=1 alebo http://www.alfacomp.cz/php/product.p...a&SearchType=1
    Sound (Sennheiser HD 580 + Meier Corda Move) just great
    Workstation (Intel i5 4590 + Noctua DH14×Asus Z97-A×24GB DDR3×480GB Sanmsung 850 Pro + 1TB WD + 1TB WD + 1TB Samsung+×MSI N760 TF 2GD5/OC ×Enermax Pro82+ 425W×Antec Solo Modded×Dell UltraSharp U2713HM 27"×Logitech MX3200×Inspire T3030) not so silent anymore
    Photo (Sony A6000×32GB SD×stuff×Crumpler Long Schlong+Tenba D-15c×Velbon V2000×Lomo LC-A) creative
    Notebook (IBM ThinkPad T420s×nejaká i5×240GB Samsung 850Pro×8GB RAM×dve baterky×blabla) mobile
    Neděkujte, nenadávejte, pokud se vám něco líbí nebo nelíbí, používejte prosím reputaci (tj. ikonka s vahami pod avatarem), už můžete i "anonymně".

Skřín: http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=46331 - je osazena dvěma systémovými větráky

Procesor: http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=53690 - nic sem neměnil ani netaktoval

Jinak to první cos nalinkoval by mě skoro určitě zlomilo základovku vejpůl až bych to postavil na bok A nevím jestli se to vejde Ale potřebuju mít 100% jistotu že to ten procesor uchladí je to vážně topení...
    Naposledy upravil Mike13; 17.05.2008 v 16:06.

Tyhle levny uz zkompletovany sety vodniho chlazeni jsou spis takovou parodii urcenou pro laiky, do 2500,- jedine hledat po bazarech a bastlit.

Osobne bych taky volil neco z tech chladicu, co tu postoval MadCap. Ad gramaz - musis pocitat, ze je v ni obsazena i hmotnost ventilatoru. Samostatny pasiv neni tezsi nez srovnatelne vyrobky konkurence. Pokud sebou PC netahas po lankach, tak bych se o desku vubec nebal.
    Abit IP35PRO || C2D E8400 || Corsair Twin2X2048-6400C4 || Zotac 8800GTS 512 || Seasonic S12-650 || Raptor 300GB w SILENTMAXX silencer
    Eizo S1910 || TERRATEC Cinergy 2400i DT || Logitech diNovo Media Desktop w MX1000 || hp LaserJet 1015
    E-MU 1212M || Myryad MI120 || Adam HM1 || CORDA HEADFIVE #470 || Sennheiser HD-650
    Neumím mluvit vznešeně, ale problémy dvou malých lidí jsou v tomhle bláznivém světě jen hromádkou fazolí. ~Dr. G. House~

Hodně se mi líbí ten http://www.alfacomp.cz/php/product.p...a&SearchType=1 ale myslíte že by se mi do té case vešel? A taky moc nechápu to uchycení chladič co mám teď drží na těch 4ech umělohmotných nožičkách a ten z linku má jen 4 díry na spodku

Senior Member Avatar uživatele Peca-on-line
    Věk
    38
    Vliv
    312

Děkovat mi kromě karmy můžete také v BTC: 1JVRVYsWRYFb9AajzoHRVnmqjgpBjYmykr

Baleni obsahuje krome pasivu hromadku dalsich dilu, uchyceni viz treba tady

Citace Původně odeslal Mike13 Zobrazit příspěvek
    Hodně se mi líbí ten http://www.alfacomp.cz/php/product.p...a&SearchType=1 ale myslíte že by se mi do té case vešel? A taky moc nechápu to uchycení chladič co mám teď drží na těch 4ech umělohmotných nožičkách a ten z linku má jen 4 díry na spodku
    Abit IP35PRO || C2D E8400 || Corsair Twin2X2048-6400C4 || Zotac 8800GTS 512 || Seasonic S12-650 || Raptor 300GB w SILENTMAXX silencer
    Eizo S1910 || TERRATEC Cinergy 2400i DT || Logitech diNovo Media Desktop w MX1000 || hp LaserJet 1015
    E-MU 1212M || Myryad MI120 || Adam HM1 || CORDA HEADFIVE #470 || Sennheiser HD-650
    Neumím mluvit vznešeně, ale problémy dvou malých lidí jsou v tomhle bláznivém světě jen hromádkou fazolí. ~Dr. G. House~

Recenze ho vychvaluje až do nebe tak ho teda zkusím Hlavně se mi líbí že má uchycení kovovýmy šrouby a ne ty stupidní vyklavé nožičky
    Naposledy upravil Mike13; 17.05.2008 v 18:03.

btw, vysoka IDLE teplota suvisi s automatickym regulovanim vetraku
    Workstation (Intel i5 4590 + Noctua DH14×Asus Z97-A×24GB DDR3×480GB Sanmsung 850 Pro + 1TB WD + 1TB WD + 1TB Samsung+×MSI N760 TF 2GD5/OC ×Enermax Pro82+ 425W×Antec Solo Modded×Dell UltraSharp U2713HM 27"×Logitech MX3200×Inspire T3030) not so silent anymore
    Photo (Sony A6000×32GB SD×stuff×Crumpler Long Schlong+Tenba D-15c×Velbon V2000×Lomo LC-A) creative
    Notebook (IBM ThinkPad T420s×nejaká i5×240GB Samsung 850Pro×8GB RAM×dve baterky×blabla) mobile
    Neděkujte, nenadávejte, pokud se vám něco líbí nebo nelíbí, používejte prosím reputaci (tj. ikonka s vahami pod avatarem), už můžete i "anonymně".

zase ale pokud vodníka do 2,5 k, homemade bych se nebál produkty galaxi, pirse a jinych bych řekl že jsou hodně kvalitní ale zas při sestavování je třeba trochu o tom vědět ale samotný radiator v mem podani třeba z žigula toho uchladil dost na teploty kolem 20 st http://jerrome.webzdarma.cz/photos/photo_23.html

[COLOR=#FF0000] I3 12100f [/COLOLga 1700/2x 16gb / RX570 Sapphire / wd blue 500 & 1TB, Crucial BX200 - 240GB/Evga 750w semimod/ samsung dvd-rw/Spartan 3 LT fan 90@120 /BenQ VW2245Z/ Asus xonar ds sound/Win 10 Pro x64 / Net UPC a par větrniku Zalman z3 x201

Kolem 20 stupnov pri teplote v miestnosti okolo 5 stupnov

tak jo teploty kolem 20 upřesnuji přimo pro MC 25 prumět takže max 29 min 22 spokojen?

[COLOR=#FF0000] I3 12100f [/COLOLga 1700/2x 16gb / RX570 Sapphire / wd blue 500 & 1TB, Crucial BX200 - 240GB/Evga 750w semimod/ samsung dvd-rw/Spartan 3 LT fan 90@120 /BenQ VW2245Z/ Asus xonar ds sound/Win 10 Pro x64 / Net UPC a par větrniku Zalman z3 x201

V pondělí nebo úterý mi přijde ta Noctura tak vám pak řeknu jak si poradila s naplno zatíženým quadem

Citace Původně odeslal JERROME Zobrazit příspěvek
    tak jo teploty kolem 20 upřesnuji přimo pro MC 25 prumět takže max 29 min 22 spokojen?
    nie, pretoze aj to je blbost. Najlepsie a najvykonnejsie vodniky maju problemd osiahnut rozdiel medzi teplotou vody a jadra pod 10 stupnov a zaroven musis mat kurevsky dobry radiator a vykonny system aby si vodu ochladil aspon na teplotu vzduchu v miestnosti. Preto je je 29 aj 22 bullshit a zle meranie.

Senior Member Avatar uživatele Holda
    Věk
    40
    Vliv
    261

nebo jeste Scythe Zipang, dost testu ho stavi pred TR Ultra 120 eXtreme a cena neni tak extreme

Citace Původně odeslal Holda Zobrazit příspěvek
    nebo jeste Scythe Zipang, dost testu ho stavi pred TR Ultra 120 eXtreme a cena neni tak extreme
    nj ale kdybys cetl prispevky nahore, tak urcite vis, ze chladic uz koupil
    C2D 3,4 Ghz & HD 3870

Member Avatar uživatele vauxhall.uk
    Věk
    41
    Vliv
    260

Citace Původně odeslal MadCap Zobrazit příspěvek
    nie, pretoze aj to je blbost. Najlepsie a najvykonnejsie vodniky maju problemd osiahnut rozdiel medzi teplotou vody a jadra pod 10 stupnov a zaroven musis mat kurevsky dobry radiator a vykonny system aby si vodu ochladil aspon na teplotu vzduchu v miestnosti. Preto je je 29 aj 22 bullshit a zle meranie.
    Zas taková blbost to není. Nikde nevidím, o jaký procesor se jednalo a jestli jde o teplotu v IDLE nebo BURN. S chladičem s kadetta a PentiumDC mi vodník chladil procesor na rozdíl cca 10-12 stupňů v burnu a 4-5 stupňů v idle oproti teplotě v místnosti. Dost záleží na délce a typu hadic, výkonu čerpadla, průchodnisti chladiče a jeho snadného profuku, poloze systému (na zemi nebo na stole), co dalšího se chladí v okruhu a několika dalších faktorech. Jinak ta teplota vody se po pár hodinách docela zvedne, takže i v tomto tvrzení bych byl opatrnější.
    Ale vzhledem k tomu, že tam Jerrome má fotky vodníků se sA (předpokládám, že to měření náležely právě k této sestavě), ty teploty spíš nahrávají trochu nižší teplotě v místnosti, než je těch standartně braných 20 stupňů. Je pravda, že mám v místnosti cca 17-18 stupňů, což má také docela vliv. V momentě, kdy je tam v létě kolem 23-25 stupňů, jsou ty teploty úplně někde jinde a ten rozptyl je daleko markantnější.
    On a given day, a given circumstance, you think you have a limit. And you then go for this limit and you touch this limit, and you think, ‘Okay, this is the limit.’ As soon as you touch this limit, something happens and you suddenly can go a little bit further. With your mind power, your determination, your instinct, and the experience as well, you can fly very high.

Arrow Re: Vodní chlazení pro amatéra

K temhle nekonecnym dohadum. Lidi poridte si domu poradnou klimatizovanou pracovnu s napevno nastavenou teplotou, hlidejte si vlhkost vzduchu, kupte poradny meraky a stanovte si metodiku mereni. Kdyz nekdo udela takovy standart a bude se merit na jedne znacce nebo to bude odcertifikovano, tak se tady muzou lidi teoretici i praktici konecne prit ve faktech, respektive napostovat fotky, nebo videa jak system funguje v chodu. Videl jsem na vlastni oci dost ruznych extremu a pamatuji si ze i full coverem na grafiku, slusnym cerpadlem a radem na 2x120mm jsem mel na GPU k 70stupnum.

Chlazeni neni okrajova disciplina, ale jeji komplexnost je znacna a je potreba to zacit chapat jako vice veci dohromady, nez se soustredit na jednotlivosti.

Cekam na karmu minus
    "Work"Station: E8400||4GB RAM||WIN 7||ATI||Samsung 24"||X25 SSD

Standardní

Hmm no tak nevim pastu sem natřel namontoval nocturu a teploty sice klesly ale rozhodně ne tak jak bych si představoval teploty jader bez zatížení:

66
    66
    56
    46
    Co nechápu proč se teploty jednotlyvých jader tak liší

Nemůže coretemp ukazovat špatně? například speedfan mi ukazuje teploty o 5C nižší a když sem se podíval do BIOSu tak tam u u nápisu CPU tempature bylo 20C ... ale to je asi nesmysl.. nebo to bylo tim že bios žere procesor míň než winy no nevím, nezdá se mi to že když ty jádra jsou pár milimetrů od sebe že by tam mohl být rozdíl více jak 20C
    Naposledy upravil MadCap; 21.05.2008 v 08:46.

v BIOSe je zatazenie blizke full loadu a ked ti tam ukazuje 20 stupnov, je to tupa doska. Rozdiely medzi jadrami moze velmi lachko sposobovat aj minimalna odchylka v montazi IHS (ten plech co ich kryje ).
    BTW, nemas nahodou nastavenu automaticku regulaciu otacok vetraku? kolko otacok ti ta noctua toci pri idle pri tych teplotach co pises?
    P.S.> nabuduce svoje prispevky edituj, nepis dalsi

Věk
    41
    Vliv
    260

Hmm no tak nevim pastu sem natřel namontoval nocturu a teploty sice klesly ale rozhodně ne tak jak bych si představoval teploty jader bez zatížení:

66
    66
    56
    46
    Co nechápu proč se teploty jednotlyvých jader tak liší

Nemůže coretemp ukazovat špatně? například speedfan mi ukazuje teploty o 5C nižší a když sem se podíval do BIOSu tak tam u u nápisu CPU tempature bylo 20C ... ale to je asi nesmysl.. nebo to bylo tim že bios žere procesor míň než winy no nevím, nezdá se mi to že když ty jádra jsou pár milimetrů od sebe že by tam mohl být rozdíl více jak 20C
    Jen pro upřesnění, jakou pastu jsi na to použil a jakým způsobem jsi rozetřel? Může to být jen nerovnoměrně rozetřená pasta, či lehce nakřivo posazený chladič.
    On a given day, a given circumstance, you think you have a limit. And you then go for this limit and you touch this limit, and you think, ‘Okay, this is the limit.’ As soon as you touch this limit, something happens and you suddenly can go a little bit further. With your mind power, your determination, your instinct, and the experience as well, you can fly very high.

Pastu sem použil tu co sem dostal k tomu chladiči a rovnoměrně sem jí rozetřel po celé ploše kterou kryje chladící plocha noktury, pak sem zkoušel i chladič sundat a znovu nasadit a pořád stejné takže špatným dosednutím to nebude

Všechny tři větráky (noctura a 2 systémové) mají dle speedfanu kolem 1350RPM

Speedfan bez zatížení:

Naposledy upravil Mike13; 21.05.2008 v 12:39.

Věk
    41
    Vliv
    260

Pastu sem použil tu co sem dostal k tomu chladiči a rovnoměrně sem jí rozetřel po celé ploše kterou kryje chladící plocha noktury, pak sem zkoušel i chladič sundat a znovu nasadit a pořád stejné takže špatným dosednutím to nebude

Všechny tři větráky (noctura a 2 systémové) mají dle speedfanu kolem 1350RPM

Speedfan bez zatížení:
    Ty teploty se mi nějak nezdají. Termovodivka od Noctuy je jedna z lepších a jestli i po přesazení ukazuje stejné teploty, tak je něco špatně. Jakou máš desku a revizi biosu?

Senior Member Avatar uživatele Holda
    Věk
    40
    Vliv
    261

jak ho mas orientovany? Kterym smerem mas ten ohyb pipek?
    Protoze

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Podobná témata

1. Chlazení pasivní = chlazení kapalinové (vodní) - jde to elegantně??
    Založil DANNY v sekci fóra Chladiče a všechny druhy chlazení
    Odpovědí: 20
    Poslední příspěvek: 03.08.2006, 16:57
  2. Vodní chlazení - chladič CPU, GPU a CHIPSETU
    Založil Ezechiel v sekci fóra Chladiče a všechny druhy chlazení
    Odpovědí: 12
    Poslední příspěvek: 31.01.2005, 10:44
  3. Moje vodni chlazeni v1.
    Založil Prokop v sekci fóra Chladiče a všechny druhy chlazení
    Odpovědí: 40
    Poslední příspěvek: 06.06.2004, 02:10
  4. Vodní chlazení zdroje