jo, mohl jsem trošku rozvést to "že to mám nastaveny trochu jinak" - samozřejmě účty SYSTEM, SERVICE atd. k disku přístup mají, ono bez toho by to ani nenaběhlo korektně (vlastní zkušenost z doby, kdy jsem byl ještě naprostá lama a paprika, teď už jsem jenom lama ) - je potřeba se podívat do services.msc, pod jakým účtem se která služba spouští. na XP jsem to totiž udělal tak, jak na Win2000 - zvyk z toho, že systémovej účet je jenom SYSTEM a na účty LOCAL/NETWORK SERVICE jsem zapomněl a dělalo to paseku, nespouštěly se služby, "přístup odepřen"... ale nakonec jsem na to přišel

naopak na disk, kde jsou data zase zápis je potřeba, protože s daty pracuješ. je to složitá problematika a měnit oprávnění pokaždé, když kopíruješ/upravuješ novy fotky, prostě něco s tím děláš, je to strašná pakárna.

já vycházím z předpokladu (možná poněkud zvláštního ), že nějaký virus by šel v první řadě po systému (ošetřeno oprávněními) a takových těch "obecně používaných složkách", jako třeba Dokumenty uloženy v profilu, kdežto dat uložených v nějaké "obyčejné" složce nebo na jiném oddíle si ani nevšimne.

takže ošetřit složku s winama, program files, nedělat pod admin účtem (už z názvu vyplývá že se má používat na správu systému, ne na běžnou práci) a nepoužívat přednastaveny windowsácky složky.