Když už tady vzplanula taková hořečná diskuze, divím se, že nikdo nezmínil to, že každá revize procesoru trochu jinak "topí". Měl jsem dvě 2160-tky ... ta první se horko těžko dostala na 3,2GHz, zato bylo jedno, jestli jede pod vodou nebo pod boxem. Rozdíl frekvence byl cca 150MHz. Kdežto můj druhej kousek topil jak kamna. Zato se dostal na 3,75GHz pod vodou a na cca 3,3GHz pod boxem. Efektivní rozdíl těchto dvou frekvencí byl cca 500 bodů v 3d05 a 3 sekundy v Spi. Z mé zkušenosti platí, že dobré kousky křemíku hodně topí a na nějaké brutální OC nepomůže freezer ani Ninja o nic víc, než ten box. Nechci tím říct, že by lepší vzduchový chladič byl nějaká přebytečná fetiš, ale zároveň si nemyslím, že by to ospravdelnilo investice ve výši třetiny ceny procesoru, pro získání o 10% vyšší frekvence, která ovšem nemusí přinést 10% výkonu navíc tam, kde by to daný uživatel mohl docenit, což si myslím, že je případ právě Maula a Racheho.
Já osobně používám léta vodní chlazení, ale jeho přínos už dnes je daleko menší, než před lety. Už je to spíš pouze můj osobní postoj k chlazení xPU, než o nějakém zdímání výkonu.

2 Wong: Přesně vím, o čem mluvíš. Můj momentální mazlík na media a internet (C430, NF650i,2GB ram) jede momentálně asi na třech GHz při default napětí, ale je to taky spíš už jen ze zvyku. Když už do toho biosu vlezu pozapínat/povypínat/odladit vše potřebné, tak mi to nedá a trochu mu přišoupnu. Kdybych to neudělal, musel bych se asi poohlédout po jiném fóru, protože tohle už by mi nemělo co dát a ani zpětná reflexe by asi nebyla moc ideální.