pre cagefree:
Pamate ti podla CPU-Z bezia na uplne normalnych hodnotach.
Moja rada:
1. Nechaj vsetko na defaulte a otestuj stabilitu, CPU orthosom a tie pamate kludne tym memtestom, aj ked ja som pamate este netestoval... Neviem aky mas chladic, ale mal by byt dobre nasadeny a samozrejme teplovodiva pasta pod nim. Ked ti to na defaulte pada, tak nieco mozes reklamovat.
2. Stiahni si coretemp a TAT (thermal analysis tool) pripadne aj speedfan a real temp. Tymito programami budes sledovat teplotu pocesora. Spustis vsetky a ak zobrazuju priblizne rovnake hodnoty tak potom staci aj 1, napriklad coretemp. Dolezita je teplota pri zatazi obidvoch jadier, teda pri behu orthosa. Zataz mozes sledovat v taskmanageri, ci mas zatazene obidve jadra priblizne na 100%.
3. CPU-Z uz poznas. Tvoj procesor podporuje technologiu EIST, teda ak nie je zatazeny, tak znizuje nasobic a napatie jadra (dufam vies co je nasobic, FSB a napatie), preto ti CPU-Z na obrazku ukazuhe 2GHz a nasobic 6. Maximalny nasobic tohto CPU je 7, teda nie je velmi vhodny na pretaktovanie. Na dosiahnutie 2,8GHz uz budes potrebovat FSB 400MHz. Toto by este mala zakladna deska a pamate v pohode davat. Ale napriklad nad 3GHz uz moze byt problem.
4. Frekvencia pamati je nezavysla od FSB v takom zmysle, ze sa nastavuje v nejakom pomere k FSB (fsb/mem - ... 3/4, 5/6, 1/1). Najmensia frekvencia pre pamate ti vyjde ked tam mas 1/1. Tuto hodnotu priamo v biose nevidis, ale ked nastavujes frekvenciu pamate, tak to proste das na najmenisu hodnotu, co pri FSB 400 bude 800MHz.
5. Kedze 2,8GHz pre core CPU nemoze byt vela tak najprv to skusime rozbehnut na default napati so zapnutym EIST-om. 400MHz FSB by mala deska zvladat a aj pamate... A teraz tie hodnoty, co mby si mal nastavit v biose (pre Asus P5K):
-------------------------------
AI Overclocking: Manual
FSB Frequency: 400
PCIE Frequency: 100
DRAM Frequency: 800
CPU Voltage Damper: Enabled
--------------------------------
Teraz to ulozis, reboot, orthos + coretemp + cpu-z (na sledovanie napatie, ci ti doska neundervoltuje priliz).
Ak ti to bude padat, tak este nastav biose toto:
-------------------------------
AI Overclocking: Manual
FSB Frequency: 400
PCIE Frequency: 100
DRAM Frequency: 800
DRAM Timing: na 5-5-5-15
CPU Voltage: kludne daj 1.4V (mal by stacit aj na frekvencie nad 3GHz)
CPU Voltage Damper: Enabled (toto ti zmierni Vdrop, velmi uzitocna funkcia)
CPU PLL Voltage: 1.7V (tusim max. tam mas 1,7, co by malo stacit este aj na FSB nad 400 - toto trosku pomoze pri zvysovani FSB)
DRAM Voltage: 2.0V (mal by stacit s rezervou pre tie pamate co mas na 800MHz, 5-5-5-15 casovanie, ak chces 4-4-4-12 casovanie, tak kludne daj 2,1V)
V Cpu configuration nastav:
CPU Ratio Control: Manual a hodnota 7
C1E Support: Disabled (setriaca funcia, niekedy pomoze ak ho vypnes... ak budes mat stabilny system tak mozes skusit zapnut)
Intel Speed Step Technology: Disabled (plati to iste co pre C1E)
--------------------------------
A teraz test...
Ak to bude OK, tak mozes zvysovat FSB... Ine hodnoty v BIOSe nastavovat nemusis (mozno este: FSB Termination voltage, Northbridge voltage - z vlastnej skusenosti, co som ja taktoval, tak do cca 430-450 FSB nepomoze zvysovanie).
6. Pre tvoju zakladnu dosku uz su aj novsie BIOS-y, ale pochybujem ze sa nejak vyznamne zlepsi pretaktovanie ked das novy. Skusit to mozes, ale niekedy je potom problem vratit povodnu verziu.

Odpověď s citací