k vasi diskuzi o DES

vytazek ....

Zeptáme se za vás: Davida Kropáče, marketingového a PR manažera GIGABYTE - odpovědi

1. otázka od: Danny
Rád bych se zeptal ohledně vašeho zaměření na úsporu energie a ochranu životního prostředí, na Váš nejnovější software Dynamic Energy Saver (DES). Nedávno jsem si koupil Vaší novinku základní desku právě s DES, ale ani v manuálu ani nikde na netu jsem nezjistil jak to funguje ve spojení s overclockem.Po nainstalování DES, to po mně chtělo resetovat všechny frekvence, tak jsem to radši odinstaloval. Udělal jsem dobře? Děkuju za odpověď

PS.: u dnešních procesorů (jednoduchý oc) přijít o 1GHZ frekvence kvůli pár Wattům by nebyl zrovna dobrý nápad.

Doplňující komentář: WinXP SP2, základní deska: EP35C-DSR (ver.2.1), procesor: E6600 2,4Ghz @ 3,4Ghz, GK: 8800 GTS 512MB, 2GB RAM 800Mhz

David Kropáč: Dynamic Energy Saver (dále jen DES) je technologie, která nalezne využití především v domácích počítačích, státní sféře a podnicích, kde je schopna podstatně redukovat náklady za elektrickou energii. DES je jak softwarové, tak i hardwarové řešení schopné flexibilně využívat napájecí fáze procesoru. Při střihu videa, hraní náročnějších her, prostě tam kde je procesor vytížený je efektivita spotřeby velmi dobrá. V tomto případě je v podstatě jedno jestli je deska dvou, nebo čtyř, šesti, osmi, případně dvanácti fázová a umí, či neumí flexibilně zapojovat napájecí fáze (z hlediska efektivity napájení). Ovšem v případě, že počítač většinu času pracuje v kancelářských aplikacích, na internetu, či jde o datový, příp. jiný server, kde je procesor většinu času minimálně zatížen se u DES napájecí fáze zapojují flexibilně podle momentální potřeby. Nedochází tak ke ztrátě zbytkové energie a efektivita napájení je o mnoho vyšší.

DES je možno používat pouze bez přetaktování. Pokud nastavíte v BIOSu jiné hodnoty a zvýšíte si takt procesoru, budete po najetí systému upozorněni utilitou DES, že si máte nastavit zpět výchozí hodnoty, jinak nebudete moci využívat technologii dynamic energy saver. Tedy k otázce, ano udělat jste dobře.