Ano, z možností mi nabízených je to ta zdaleka nejschůdnější... Takže kromě toho, že ze sebe udělám blbce na FÚ (ale řekl bych, že v prvním roce podnikání nebudu asi první ani poslední) z hlediska toho, zda se tato změna dá realizovat, je to OK, jo?
Bordel v účtu - já mám spíš bordel v tom co se jak daní. Částka bude stejná, jen v jiným paragrafu... A FÚ si tím přilepší, defacto mu budu muset doplatit ještě cca 1 000 na daních plus penále, které za ten necelý rok činí cca 18 % dlužné částky. Čili bych se dostal na schůdných
1 180 Kč.
V podstatě je situace následující:
- v srpnu 06 jsem si přivydělal na smlouvu o dílo (částka +/- 30k Kč)
- koncem listopadu jsem si založil živnost na činnost, kterou jsem dělal předtím na tu SoD
- do konce roku jsem na živnosťák ale nic nefakturoval
- v dobré víře jsem (blbec) dal SoD do paragrafu 7
- ujišťován ze všech stran že "ze SoD se platí jen daně a ne pojištění" jsem spal klidně
- teď mě začala uhánět ZP a ČSSZ ohledně odevzdání "přehledu" za rok 2006 (mylně jsem se domníval, že když jsem na živnosťák neinkasoval nic, nemusím nic předkládat)
- vzhledem k tomu, že kdybych to nechal v "sedmičce", tak musím platit z dané částky ještě SP a ZP + penále, ačkoliv v tom srpnu šlo o mimořádný výdělěk (tedy paragraf 10), je pro mě myslím "upozornění na sebe" stále to nejlevnější, jak jsem to propočítal
... snad budou shovívaví a pochopí, že jsem to neudělal schválně, teď už budu samozřejmě chytřejší, ale v prvním roce jsem prostě nasekal pár chyb a chci se z nich dostat s co nejmenšími problémy...
Mimochodem co jsem tak pročítal, tak ta SoD skuečně je zařazená blbě, já ve své situaci jsem jí měl dát do desítky, čímž jsem defacto stát obral na daních, neboť v sedmičce jsem si tam na radu úřednice z FÚ dal na danou částku 40% paušálních nákladů...
Sorry jestli píšu zmateně, nespím kvůli tomu a těším se na pondělí, až už se konečně dozvím aspoň nějaký "ortel"...