Citace Původně odeslal jan555 Zobrazit příspěvek
Odpověď je ne, je to otázkou konkrétních panelů.
A čím je tedy ona „perleťovost“ způsobena? Povrchovou úpravou panelu? Jakou? Dá se podle něčeho při výběru LCD na dálku (typicky v online obchodě) odhadnout, jestli bude trpět tímhle „perleťovým efektem“?

[Zatím jsem o tom na webu nenašel jiné informace než od zklamaných uživatelů, kteří si právě pořídili nové LCD a těšili se na tu změnu oproti morálně zastaralému předchoímu LCD nebo CRT, a namísto toho zjišťují, že bílá na tom jejich vysněném panelu není bílá, ale „perleťová“ (angl. nejčastěji „grainy“) a že je tahá za oči, takže vážně uvažují o tom, že nově zakoupený model vrátí.

Sám jsem jedním takovým uživatelm, dívám se teď na 20" HP LP2065 a barené odlesky na jakékoliv souvislé jednobarevné (a světlé) ploše mi trvale odvádějí pozornost od obsahu právě zobrazovaného okna.

Zatím se zdá, že tahle vlastnost některých panelů vadí jenom některým uživatelům a nedá se přesně určit kterým, ale zcela jistě taková nezanedbatelná skupina existuje. Trochu mě zaráží, že v recenzích LCD, kterých jsem za poslední dobu přečetl pár desítek, se o tomhle jevu v podstatě nepíše, takže má potom člověk dojem, jakoby nic takového ani neexistovalo.]

To bylo jenom na vysvětlenou, opravdu by mě zajímaly odpovědi na otázky položené úplně na začátku. Pokud k tomu někdo má relevantní informace, budu za ně vděčný.