Výsledky 1 až 25 z 42

Téma: Panasonic L10 - nová DSLR

Threaded View

Předcházející příspěvek Předcházející příspěvek   Další příspěvek Další příspěvek
    Senior Member
    Vliv
    315

Standardní Re: Panasonic L10 - nová DSLR

Citace Původně odeslal no-X Zobrazit příspěvek
    Je na desky, takže matnice má stejný formát, jako samotné desky, ale má i hledáček tvořený dvěma čočkami (do "L") a kovovou fólií (v úhlu 45° mezi nimi), která by měla fungovat jako zrcadlo

//ed.: tak jsem koukal na ebay a neoriginály zas tak drahý nejsou:

1-2x včetně pošty za 900Kč
    1-2,5x včetně pošty za 1000Kč
    Pár podobných hledáčků z ebaye mi minulý rok prošlo rukama - tři se zvětšením 1-2x a jeden se zvětšením 1,25-2,5x. Podle fotek z uvedených odkazů bych řekl, že jsem měl stejný 1-2x, variantu 1-2,5x neznám, ale zase je označena nápisem Seagull, vůči kterému bych byl raději opatrný, i když mám podezření, že to všechno leze z jednoho zdroje. Moje dojmy a zkušenosti (vše na Olympusu E-300):

1. Koncovka na redukce k foťáku měla u všech hledáčků stejný rozměr, lišila se jen materiálem (plast/kov). Pokud vím, existují redukce k většině (všem? ) foťákům, bohužel občas nějaká redukce v dodávce chybí, takže pokud není uvedena přímo v popisu aukce, raději se zeptat. Všechny redukce jsou z plastu, ale jejich kvalita se dost liší, některé padnou přesně na hledáček i na foťák, jiné jdou u foťáku či u hledáčku ztuha, další se někde viklají, ale v zásadě všechny nakonec člověk dostane tam, kam patří (zkoušeno na více foťácích)...

2. Kupoval jsem vždy u stejného prodejce. Hledáčky se postupně měnily opticky i zpracováním, ale základní tvar a většina prvků se shodovala. Jeden z hledáčků 1-2x byl označen značkou Seagull (u přepínače zvětšení měl arabské 1-2x), ostatní byly bez nápisu, min. jedna varianta 1-2x měla u přepínače římská čísla I-IIx a tato varianta byla ve všem bezkonkurenčně nejlepší.

3. Všechny hledáčky lze otáčet do 4 poloh po devadesáti stupních, ve všech polohách je obraz správně orientovaný. Hledáčky se liší tuhostí v kloubu otáčení (nelze nijak upravit) - u Seagullu 1-2x se hledáček mnohdy otočil po jemném zavadění okem (možná problém konkrétního kusu), ostatní hledáčky byly tuhé dostatečně a v nastavené poloze držely.

4. Všechny hledáčky měly optickou korekci.

5. Nejpodstatnější rozdíly jsou v optických vlastnostech a kvalitě. Nejhorší byl Seagull 1-2x a hledáček 1,25-2,5, nejlepší byl jeden z neoznačených hledáčku se zvětšením I-IIx, který mám dodnes. Podrobnosti k optické kvalitě:

a) Světelnost hledáčku - nejhorší u Seagullu, který ubíral opravdu dost světla, u ostatních 1-2x byl obraz mnohem jasnější.
    b) Deformace obrazu při zvětšení - strany obrazu prohnuté dovnitř, obraz má tvar ze všech stran zmáčknutého obdélníku (nejhorší byl v tomhle 1,25-2,5x, u u kterého byla deformace opravdu nepřijatelná, hledáčky 1-2x vykazovaly jen mírné zkreslení)
    c) Při přepnutí mezi zvětšením 1x a 2x (příp. 1,25 a 2,5x) bylo u některých hled. nezbytné podstatně přeostřit vestavěnou dioptrickou korekci (takže použitelné bylo v podstatě vždy jen jedno zvětšení) - nejhorší v tomhle byl Seagull, pak 1,25-2,5x, u jedné varianty 1-2x to bylo v podstatě bez nutnosti přeostření...
    d) Seagull 1-2x osekává zorné pole v hledáčku, vezme si kus levé části obrazu (zbylé dva 1-2x zobrazují celý obraz včetně dalších informací z hledáčku, u varianty 1,25-2,5x už si na tohle nepamatuju).
    e) Do hledáčku je třeba koukat zpříma, při jakémkoli odchýlení od osy se obraz postupně od okrajů rozostřuje a postupně ztrácí (tím trpěly všechny 1-2x, nejhorší z nich byl Seagull I-IIx, varianta 1,25-2,5x na tom byla stejně mizerně jako Seagull). U těch nejhorších hledáčků stačí opravdu jen mírná výchylka, někdy je opravu těžké trefit správný úhel pohledu...

6. Vzhledem k velmi nevyrovnané kvalitě zpracování nelze říct, do jaké míry jsou uvedené rozdíly způsobené nedokonalostí výroby a do jaké míry jsou vlastností výrobku.

Zkoušel jsem také odklápěcí očnicovou lupu Nikon DG-2, ale u Oly E-300 jsem v ní viděl jen velmi malou střední část obrazu, pro mě skoro nepoužitelné...

BTW. pokud má někdo zájem, nejlepší hledáček 1-2x stále mám a můžu ho na chvíli půjčit. Po pořízení E-3 s výklopným displejem ho aktuálně nepotřebuju....
    Naposledy upravil Kankal; 27.01.2008 v 10:35.

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Pravidla přispívání