Dovolím si trošku opakování a menší shrnutí. Podle výše uvedných návodů jsem si postavil zdroj proudu podle přiloženýho schématu. Je to naprosto primitivní zapojení i pro začátečníka jako já, můžete si to sdrátovat i bez plošňáku a součástky pořídíte asi za půlku piva
Zapojení je optimální hlavně pro výkonové LED (350/700mA), kde si potřebnou hodnotu odporu spočítáte vzorečkem R = 1,25 / I
Stabilizátor LM317 topí prakticky jen pokud musí hodně snižovat napětí, např. klasický Luxeon při 350mA má napětí kolem 3,5V. Při napájení obvodu 5-6V bude stabilizátor prakticky studený a obejdete se bez chladiče.
Velkou výhodou je sériové řazení LED, které nepotřebují další součástky (žádné srážecí odpory) a je možné beze změn v zapojení přepínat počet připojených LED.
Vstupní napětí by mělo být cca o 2V vyšší než potřebné. To si lehce spočítáte vynásobením asi 3,5V x počet LED (proud je samozřejmě konstantní).
Díky stabilizaci navíc světlo nebliká i při kolísání napětí z levného adaptéru (v GM se dají koupit už od 70,-)
Jen pro úplnost dodám, že uvedený LM317 má maximální proud 1,5A a 37V na výstupu (to dává přibližně 10x výkonových LED)
Sice nic novýho to není, ale snad to někomu pomůže. Já si takto udělal intim-světlo k PC, které jede skoro zadarmo a přepínačem si vybírám bílou/zelenou podle atmosféry![]()