Citace Původně odeslal berraneck Zobrazit příspěvek
Není fyzicky malá, a není to pouze na Nikonech, podle článku by to mělo být na všech moderních foťácích, je úplně stejně velká(btw. zvětšení a pokrytí hledáčku se udává většinou s 50mm objektivem zaostřeným na nekonečno, čili to spíše souvisí s ohniskem a zaostřením; v hledáčku nevidím to, co bude na snímku, ale co je na matnici, a to je rozdíl, i když nepatrný), spíš jde o rozdíl ve výrobní technologii matnice, což znamená jak je vyroben povrch-o to u matnice jde.
A jak může souviset výrobní technologie matnice s tím, od jaké úrovně přivření clony je v ní vidět odpovídající efekt? Subjektivně nijak - vždyť touhle logikou by to znamenalo, že ty "nové" matnice světlo dopadající pod určitými úhly (tak jak dovolují pouze supersvětelná skla) odrážejí, což mi připadá jako sci-fi, už z důvodů dřív popsaných - i méně světelné sklo může mít stejný úhel lomu světla ... Já tomuhle fakt nerozumím a pokud jsi vypátral vysvětlení, tak za něj budu jen rád.

Stejně tak Rockwell neříká, že na 5D s Ee-S matnicí se v tomhle cokoliv změní a osobně si myslím, že nezmění - úkol té matnice je usnadnit manuální ostření (stejně jako např. matnic Haoda nebo Katzeye). Stejně tak i z tohohle je zřejmé, že to není obecně aplikovatelné a že se to liší - u Nikonu píše o tom, že účinek DOF preview není patrný do f/2.8, u Canonu do f/2.5.

Divím se, že někdo ze zdejších majitelů Canonu ještě (např. na 50/1.8 ) tohle nevyzkoušel a nezareportoval.

Jen poslední - k Rockwellovi vždycky přistupuju způsobem "na každém šprochu MOŽNÁ pravdy trochu". Je potřeba mít na paměti, že ten člověk je (neobjektivní a často zábavný) blázen. Zažil jsem už nesčetně jeho omylů a považuji ho za zábavné čtení, ale určitě ne hodnověrný zdroj čehokoliv, píše se o tomhle "fenoménu" nějak detailně a technicky někde jinde?