"Announced 26-Sep-06"
Hm.... obavam se ze tohohle se dockas tak pristi rok![]()
"Announced 26-Sep-06"
Hm.... obavam se ze tohohle se dockas tak pristi rok![]()
Viděl bych to na konec jara... pokud se teda Sigma nerozhodla, že předělají vše od základu znovu. Uvidíme
Beru to spíš jako zajímavost, pokud Sigma něco neudělá s objektivem, nebude to nic pro mě. Retro styl je fajn, foveon je fajn, rozměry jsou fajn, věřím, že kvalitou výstupu převálcujou všechny kompakty (včetně R1) a majoritu konzumních zrcadlovek, ale univerzálnost a feature-set jsou trochu jinde, než moje představy o optimálním přístroji...
senzory pro DF - DSLR | senzory pro DF - kompakty a EVF | senzory pro DF - mosaic masky | senzory pro DF - full-color masky | filtry pro DF #1 / #2 | tisk DF na inkoustech od Canonu | M42 skla pro DSLR | Thoriové sklo a M42 objektivy
Neděkujte, nenadávejte, pokud se vám něco líbí nebo nelíbí, používejte prosím reputaci (tj. ikonka s vahami pod avatarem)
Zajímalo by mne, kam Sigma tímto pokusem míří. Je to velice podobné Ricohu GR1, Nikonu 35Ti apod., čili záležitost pro fajnšmekry a bohaté blázny, kteří si potrpí na značku. Na druhou stranu, Sigma mi zdaleka nepřipadá jako fajnšmekrovská značka. Koncepce je to zajímavá, to beze všeho, ale kdo si koupí drahý (a ono to levné nebude) kompakt s velice omezenými možnostmi? Trh s takovýmito aparáty je velice malý, a pokud se Sigma nespojí s nějakým velkým jménem (jako sony-zeiss, panasonic-leica..), nejspíše neprorazí. Hádanka: Kolik velkých jmen na trhu luxusních aparátů zbývá?![]()
IBM
Lenovo
Kriglnakafe
berraneck: Sigma má foveon. Ricoh ne. Četl jsem desítky stránek zkušeností uživatelů, testů, srovnávacích obrázků a už se nedivím, proč je z foveonu tolik lidí nadšených a nedá na Sigmu dopustit. Problém vidím skutečně jen v objektivu - možná to souvisí s velikostí čipu a konstrukcí zásuvného objektivu, ale pokud už nemá podporovat zoom, tak by mohl být pevný - na velikosti by to foťáku příliš nepřidalo a světelnost by imho mohla být lepší.
senzory pro DF - DSLR | senzory pro DF - kompakty a EVF | senzory pro DF - mosaic masky | senzory pro DF - full-color masky | filtry pro DF #1 / #2 | tisk DF na inkoustech od Canonu | M42 skla pro DSLR | Thoriové sklo a M42 objektivy
Neděkujte, nenadávejte, pokud se vám něco líbí nebo nelíbí, používejte prosím reputaci (tj. ikonka s vahami pod avatarem)
Foveon X3 je super, to nepopírám, ale u foťáku přeci nerozhoduje jen čip. Nikde jsem nečetl nadšení ze zpracování těl Sigma či jakoukoliv pozitivní zmínku ohledně čehokoliv jiného než čipuNavíc, testy jsou jedna věc, fotky druhá-z kdejakého dnešního kompaktu se dá udělat hezká fotka většího formátu(řekněme A4, možná i A3), takže nevidím výhodu většího čipu. Snad jen nízký šum je výhoda, ale s objektivem 28/4 to na nějaké extra focení ve tmě stejně není, takže i tato přednost se vytrácí. Existují podobné hračky na kinofilm s objektivy f2,8 (jako třeba ten Ricoh), takže by snad něco světelnějšího jít zkonstruovat mělo. Nechci předbíhat čas, ale nemyslím, že by Sigma tímto udělala díru do světa, spíše uspokojí malou poptávku po něčem silně specifickém, a rozhodně to nebude prodejní trhák. Já osobně sám šilhám po kommpaktu s velkým čipem, ale Sigma se ideálu stále pouze jen přibližuje, a ne že se do něj trefuje.
IBM
Lenovo
Kriglnakafe
Nerad bych tady začal rozebírat pozitiva a negativa foveonu, na to je thread vedle, ale ve stručnosti: jsou uživatelé, kterým nejde o tištěné fotky, jsou uživatelé, kteří chtějí tisknout na větší formáty, a pak se jim stane to, co Chaneymu (druhý obrázek) a jsou uživatelé, kterým jde o barvy a ti foveon oceňují kvůli tomu, že má specifické barvy velmi blízké kvalitnímu kinofilmu. Prostě každý má svůj žebříček hodnot jinde a je logické, že co může vyhovovat jednomu člověku, nemusí sedět druhému...
Ale ono to smysl má, samozřejmě není cílem oslovit nějaký velký díl trhu. Když pominu, že rangefindery obecně jsou dost dobré a fajn se s nimi pracuje, tak tohle by mohl být ideální foťák na street, candid a spol. - malý, lehký a s dobrým výstupem. Má to ale jedno velké ale - pokud má být tohle splněno (o čemž mám osobně vážné pochybnosti, protože Sigma má problémy jak v tělech, tak ve sklech a tohle je technologicky dost drsný oříšek pro kohokoliv a jak asi může kreslit takovéhle mini sklíčko s rozptylnými elementy pro danou velikost kruhu a s potřebnými úhly dopadu ... btw: vzhledem k fyzickým parametrům mi připadá ta světelnost neuvěřitelně dobrá a i jinak nechápu, jak to chtějí vykouzlit ...), bude stát ten foťáček hromadu peněz. A pak už jsou jen dvě varianty - Sigma ho drsně zadotuje jako ukázku svých možností a prodá jich pár tisíc, nebo nezadotuje a zůstane to totální raritou pro pár desítek lidí, kteří tohle opravdu uživí. Ať tak či tak, držím jim palce, ať to dotáhnou - moc rád bych něco takového měl někdy v kapse ... (ale jsem zatím skeptik, je to už hodně stará písnička)
[PC] i7-3770K @4.5 GHz w/Noctua NH-D14 SE2011 | 32 GB Patriot G2 | Asus P8Z77-V Deluxe | Crucial M4 256 GB | 2x WD20EZRX RAID1 | BD-RE LG GBW-H20L | Sapphire HD7750 Ultimate | Enermax Revolution87+ 550W | Antec Solo II | Asus Xonar Phoebus + AKG K271 MkII | NEC PA231W + SVII + Spyder3EE
[Photo] Nikon D700 + MB-D10 | AF-S 16-35/4G VR | AF-S 24-120/4G VR | AF-S 50/1.4G | AF-S 60/2.8G | AF-S 85/1.8G | AF-S 70-200/2.8G VRII | TC-17E II | SB-900 | Transcend cards | Heliopan + Formatt filters | Gitzo support | Kata + Tamrac bags
You're guaranteed to miss 100% of the shots you don't take. (Wayne Gretzky)
Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)