Tak na Radeona by měly být k dispozici binární ovladače, jen se musí potvrdit licenční ujednání, tudíž je instalace dost zjednodušená. A AverTV uznávám může být trošku oříšek, nicméně i mě se jej povedlo rozchodit (nejsem žádný guru...), chce to jen trošku odlišný postup - kouknul jsem na kartu, zjistil jsem, že na ní je čip saa7134, trošku pogooglil, zjistil jsem, že stačí načís do jádra pár modulů a bylo to . Je to jen jinak řešené, prostě nehledáš celé zařízení ale jen jeho stěžejní části, zjistíš pak že toho linux podporuje opravdu hodně...
Nicméně souhlasím, že je to spíše pro šťouraly Ale zase se nestane to, že třeba výrobce napsal ovladače pro W98 a pak už na to kašlal, tak scanner prostě nerozchodíš...

Pokud to však dotyčnému někdo připraví, tak myslím, že běžný uživatel toho může poškodit mnohem méně než ve windows.

(Sám také nepatřím do žádného tábora, používám jak Linux tak Windows, podle toho, co potřebuji dělat, pro běžnou práci je mi lépe v Linuxu, ale je mi to celkem fuk...)