Tak jsem se včera trochu zamyslel, zasnil nad budoucností pevných disků. Dnes ráno jsem ucítil, že asi možná až tak moc nesním. http://www.zive.cz/default.aspx?server=1&article=139495
Tak mě, tak včera napadlo, že není problém udělat ten raid přímo v tom jednom disku. Což už je jen krůček od toho, abychom disky zapojovali přímo do PCI a nebo jako paměti RAM přímo na desku. Tím by odpala dlouhá komunikace přes kabel a tím by mohlo dojít i ke zvýšení výkonu...
[OT]
Jelikož už jsem ležel v posteli, snil jsem dál... Protože jsme v dobách itegrace všeho na jedno místo, pravděpodobně by bylo krásné integrovat RAM i HDD přímo na jeden křemík přímo k procesoru. Co by to přineslo. Užasně rýchlý počítač, který by vypadal spíše jako jeden obrovský chladič, který musí uchladit jeden velký "procesor". K procesoru nepovede žádný kabel protože vše se bude přenášet vzduchem. Wireless klávesnice, myš, monitor... Co se napájení týče i to se snad dá už přenášet vzduchem, jen ty ztráty jsou obrovské.
Tato vize má však jednu nevýhodu. SPOLEHLIVOST. Při představě, že se podělá jeden tranzistor v procesoru a já přijdu o svá data, je děsivá.
Ovšem když už máme pevný disk na křemíku proč ho alespoň nevyužít pro operační systém, že? Ten už tak důležitý není a může se kdykoliv nahrát do procesoru znovu. Protože však počítače chtějí být velmi "userFriendly" dá se předpokládat že procesor už zakoupíme s operačním systémem, který bude ušit přímo na míru. (Může te si tipnout od které společnosti bude). Samozřejmě by se mohla zvednout vlna odporu, že je to diskriminace konkurenčního prostředí a tak se budou vyrábět i procery bez tohoto systému a však za stejnou cenu.
Dá se i předpokládat, že tento úžasný operační systém v rámci maximální bezpečnosti vás upozorní, že Váš hardware už je za zenitem a že může v brzké době dojít k poruše. Z tohoto důvodu se OS zablokuje až na zálohovací fce a přinutí vás koupit si nový HW s novým systémem.
Pak už jsem slasně usnul, protože jsem věděl, že se o mě v budoucnu postarají, a tudíž se nemám čeho bát.
[/OT]