Ano ano pravda, nejkratší ohnisko jsem opravdu u kompaktu neřešil (bo jsem tak nějak předpokládal, že tam žádné fatální rozdíly nebudou). Taky po letmém prohlédnutí výše uvedených kousků jsem zjistil, že většina má ohnisko 37 - 38mm ekv., pouze Panasoniky mají "jen" 35mm ekv. - což je asi v této cenové kategorii nejlepší. Pochybuju, že bych do 5k sehnal kompakt s 28mm ekv. (jestli ano, poraďte někdo a budu happy).
No Fuji se do výběru jaksi nedostala (protože design neodpovídá představám - já vim, divné kritérium, ale pro manželku podstatné).

Příslušenství beru jako bonus, který nákup daného modelu už snad neovlivní - teda snad . Buď tam něco bude, nebo nebude....

No vidiš, tak to jsem o těch Olíkách ani nevěděl. Ale barvy mají opravdu poměrně věrné (nebo alespoň mým očím lahodící - FE-210).

No obávám se, že já bych se svým fin. limitem na nákup kompaktu bavil u Sony o těch nejlevnějších a to opravdu myslím není krok správným směrem.

2Peca-on-line:
No vyšší rozlišení za nevýhodu považuju, protože většina těchto kompaktů má CCD o velikosti 1/2,5" a u těch se obecně bere, že maximální "zkousnutelné" rozlišení je 4 - 6 Mpix - pak už jsou jednotlivé pixelu příliš nahňácané na sebe a vzniká zbytečně moc dig. šum. Tím, když si snížím rozlišení, tak jednotlivé pixely od sebe fyzicky neoddálím (pouze některé nevyužiju - a protože se při nižším rozlišení dá využít větší ZOOM, tak počítám, že to budou ty krajní... - čímž se vlastně jakoby zvětšuje cropfaktor čipu...., ale nahňácanost zůstává.

No a dokonce jak píše jan555 může dojít i ke zhoršení kvality. Což tedy sám nevím, ale asi to tak může být. Prostě rád bych kompakt tak do těch max. 6Mpix, což už je v této době téměř nemožné sehnat.