Výsledky 1 až 20 z 20

Téma: Poraďte prosím foťák

Hybrid View

Předcházející příspěvek Předcházející příspěvek   Další příspěvek Další příspěvek
    Senior Member Avatar uživatele Peca-on-line
    Věk
    39
    Vliv
    316

Standardní Re: Poraďte prosím foťák

Vyšší rozlišení bych za mínus rozhodně nepovažoval, pokud ho nechceš využít tak je vždy možnost nastavit focení s nižším.
    Děkovat mi kromě karmy můžete také v BTC: 1JVRVYsWRYFb9AajzoHRVnmqjgpBjYmykr

Kritérium, které vůbec neřešíš a imho bys měl jsou ohniska, aneb fotí-li tvoje manželka to, co každá druhá, je nanejvýš vhodný co nejširší krátký konec - vřele doporučuji dát si jako omezující kritérium výběru 28 mm eq.

A u ženských je dobré se podívat na příslušenství - některé firmy mají kvalitní a moc hezká kožená pouzdra ve spoustě barev, některé ne. Může to být důležitější kritérium, než by se zdálo.

Ad Olympus - mají obecně nejvěrnější barvy (což neznamená nutně pro každého "nejlepší"), předchozí generace (FE-170, 180, 200) měly ale problémy s kvalitou optiky, nevím, jak jsou na tom aktuální.

Ad Sony - pokud není řeč o nejlevnějších, tak velmi kvalitní kompakty, doporučuji se zaměřit a vybírat z T řady, která je obecně výborná ve všem, resp. je to opravdu dobrý mix (ekvivalenty např. od Samsungu lze pořídit za míň, už kolem cca 4K, ale nejsou tak dobré)

Ad Panasonic - ty malé, kovové, vyšší modely jsou velmi dobré. Dobrá expozice, stabilizace, kvalitní wide objektivy, kvalitní build. Aberace problém není - Panasonic s ní měl u své optiky obecně problémy, ale srovnal se s nimi pomocí algoritmů ve Venus engine.

Ad šum - kompakty šumí všechny, pokud je šum kritériem, pak obecně doporučuji kompakt s co nejlepší stabilizací a ISO nastavit natvrdo na nejnižší. Jinak si můžeš vybrat, jestli to bude šumět hodně a bude tam něco vidět, nebo minimálně a bude to akvarel. Nemáš ve výběru Fuji, u kterého jsou na tom některé modely se šumem o něco líp než konkurence, ale optika nebývá nic moc.

Já ženě koupil loni Panasonic FX01 a je s ním stále velmi spokojená.

Citace Původně odeslal Peca-on-line Zobrazit příspěvek
    Vyšší rozlišení bych za mínus rozhodně nepovažoval, pokud ho nechceš využít tak je vždy možnost nastavit focení s nižším.
    Nižší než nativní rozlišení znamená u spousty foťáků zhoršenou kvalitu.
    [PC] i7-3770K @4.5 GHz w/Noctua NH-D14 SE2011 | 32 GB Patriot G2 | Asus P8Z77-V Deluxe | Crucial M4 256 GB | 2x WD20EZRX RAID1 | BD-RE LG GBW-H20L | Sapphire HD7750 Ultimate | Enermax Revolution87+ 550W | Antec Solo II | Asus Xonar Phoebus + AKG K271 MkII | NEC PA231W + SVII + Spyder3EE
    [Photo] Nikon D700 + MB-D10 | AF-S 16-35/4G VR | AF-S 24-120/4G VR | AF-S 50/1.4G | AF-S 60/2.8G | AF-S 85/1.8G | AF-S 70-200/2.8G VRII | TC-17E II | SB-900 | Transcend cards | Heliopan + Formatt filters | Gitzo support | Kata + Tamrac bags
    You're guaranteed to miss 100% of the shots you don't take. (Wayne Gretzky)

Ano ano pravda, nejkratší ohnisko jsem opravdu u kompaktu neřešil (bo jsem tak nějak předpokládal, že tam žádné fatální rozdíly nebudou). Taky po letmém prohlédnutí výše uvedených kousků jsem zjistil, že většina má ohnisko 37 - 38mm ekv., pouze Panasoniky mají "jen" 35mm ekv. - což je asi v této cenové kategorii nejlepší. Pochybuju, že bych do 5k sehnal kompakt s 28mm ekv. (jestli ano, poraďte někdo a budu happy).
    No Fuji se do výběru jaksi nedostala (protože design neodpovídá představám - já vim, divné kritérium, ale pro manželku podstatné).

Příslušenství beru jako bonus, který nákup daného modelu už snad neovlivní - teda snad . Buď tam něco bude, nebo nebude....

No vidiš, tak to jsem o těch Olíkách ani nevěděl. Ale barvy mají opravdu poměrně věrné (nebo alespoň mým očím lahodící - FE-210).

No obávám se, že já bych se svým fin. limitem na nákup kompaktu bavil u Sony o těch nejlevnějších a to opravdu myslím není krok správným směrem.

2Peca-on-line:
    No vyšší rozlišení za nevýhodu považuju, protože většina těchto kompaktů má CCD o velikosti 1/2,5" a u těch se obecně bere, že maximální "zkousnutelné" rozlišení je 4 - 6 Mpix - pak už jsou jednotlivé pixelu příliš nahňácané na sebe a vzniká zbytečně moc dig. šum. Tím, když si snížím rozlišení, tak jednotlivé pixely od sebe fyzicky neoddálím (pouze některé nevyužiju - a protože se při nižším rozlišení dá využít větší ZOOM, tak počítám, že to budou ty krajní... - čímž se vlastně jakoby zvětšuje cropfaktor čipu...., ale nahňácanost zůstává.

No a dokonce jak píše jan555 může dojít i ke zhoršení kvality. Což tedy sám nevím, ale asi to tak může být. Prostě rád bych kompakt tak do těch max. 6Mpix, což už je v této době téměř nemožné sehnat.
    FOTO:Canon EOS 40D; 17-40/F4 L; 70-200/F4 L; Tokina 11-16/F2.8; 420EX; Olympus C-765UZ; Canon IXUS 70; stativ Manfrotto 055XPROB+498RC4
    PC1:Intel i5-2500K@4500MHz|Noctua NH-D14|Asus SABERTOOTH P67|Kingston HyperX Genesis Grey 8GB (2x4GB) DDR3 1600|MSI Radeon HD7850 OC|HDD Seagate 7200.12 - 1TB|Samsung F1 640GB|Hitachi 500GB|DVD-RW Samsung SH-S203P|Thermaltake Dream Tower Soprano|Corsair HX750|DELL U2412M|Genius SW-5.1 Home Theater|Win7x64 Ult.|Razer Copperhead Tempest Blue (fw 6.17i) + Razer RV-1001 eXactMat|Microsoft Natural Ergonomic Keyboard 4000 CZ|
    PC2:
    C2D E7600|Scythe Katana|Gigabyte G41MT-D3V|RAM 4GB DDR3|HDD Samsung SP2004C 200 GB|integ. graf. Intel GMA X4500|integ. zvuk. Realtek ALC889|Fortron FSP350-60THN-P 350W|LCD LG L2000CP-SF (S-IPS)|Win7x64 Ult.
    PC3: NTB IBM T60
    Win7x64 Ult.
    Další: NETGEAR ReadyNas Duo v2;NETGEAR WNR3500LC;HTC Desire HD CM7.1;Panasonic NV-GS140

Senior Member mince
    Věk
    45
    Vliv
    298

Naposledy upravil Arg; 08.11.2007 v 09:46.
    Koupim Atari Jaguar Joypad, Atari Lynx II a Atari Falcon + prislusenstvi... plati stale!

já jsem asi před 4 měsíci kupoval:

Samsung D70 (ekvivalent pro S730)
    pár základních vlastností:
    - 7Mpx
    - 3x optický zoom
    - 2,5" LCD 253.000 bodů (!)
    - 640x480/30fps video se zvukem
    - ISO až 1000
    - podpora SDHC
    - napájení dvěma AA
    - EDIT: zapoměl jsem napsat to hlavní: má CCD prvek velikosti 1/1,6", v této třídě bývají spíše zvykem horší šmejdy 1/2,5" !!

Celkem obsáhlá nastavení(na kompakt), ale také možnost plné automatiky, má i redukci červených očí atd. Na 2GB karty dostane v max. kvalitě 533 fotek resp. 28 minut videa, pokud bys tam dědovi šoupnul 4GB SDHC, tak to už bude více než nadstandardní. Jinak z karty sám o sobě kopíruje zhruba 3,5MB/s, je to klasicky USB Mass Storage, žádný mizerný PTP.

Má konektor pro napájení a AV kabel (ten kablík stojí kolem 180Kč). To LCD je hodně slušné, ale mohu srovnávat pouze s prehistorickým 2Mpx Fuji, nicméně obvykle máš v této cenové kategorii třeba jen 115.000bodové.

Jinak já jsem s ním plně spokojen, zaatím mě nevypekl, fotí krásně, nechával jsem i vyvolávat (9x13) a paráda. Mě tehdy stál (akce v Protonu) 2990Kč včetně tripodu, dnes stojí koukám kolem 2800Kč.

2Arg:
    Abych řekl pravdu, tak i když tu W55 hodnotí v tý recenzi poměrně kladně, trošku se Soňáků bojim - poté co jsem viděl z nějakého takového přístroje (model bohužel nevim) ty rozsypaná korálky... Škoda že tam neni (nebo jsem jí neviděl) nějaká noční fotka.
    Ale díky za tip. Neříkám, že ho nezvážím...

2Bob van Sikorski:
    No tak tento Samsung určitě nemá u manželky šanci. Nesplňuje (pro ní) dvě nejzákladnější kritéria - design (je příliš tlustý, málo hranatý a vypadá plastově) a hlavně je na tužkový baterky, což prej hodně nechce.
    Sice je super, že má větší čip - ten by stál za hřích u kompaktu a ta cena je taky hodně slušná. Ale toto je bohužel příliš humpolácké zařízení do kabelky. I tak díky.
    FOTO:Canon EOS 40D; 17-40/F4 L; 70-200/F4 L; Tokina 11-16/F2.8; 420EX; Olympus C-765UZ; Canon IXUS 70; stativ Manfrotto 055XPROB+498RC4
    PC1:Intel i5-2500K@4500MHz|Noctua NH-D14|Asus SABERTOOTH P67|Kingston HyperX Genesis Grey 8GB (2x4GB) DDR3 1600|MSI Radeon HD7850 OC|HDD Seagate 7200.12 - 1TB|Samsung F1 640GB|Hitachi 500GB|DVD-RW Samsung SH-S203P|Thermaltake Dream Tower Soprano|Corsair HX750|DELL U2412M|Genius SW-5.1 Home Theater|Win7x64 Ult.|Razer Copperhead Tempest Blue (fw 6.17i) + Razer RV-1001 eXactMat|Microsoft Natural Ergonomic Keyboard 4000 CZ|
    PC2:
    C2D E7600|Scythe Katana|Gigabyte G41MT-D3V|RAM 4GB DDR3|HDD Samsung SP2004C 200 GB|integ. graf. Intel GMA X4500|integ. zvuk. Realtek ALC889|Fortron FSP350-60THN-P 350W|LCD LG L2000CP-SF (S-IPS)|Win7x64 Ult.
    PC3: NTB IBM T60
    Win7x64 Ult.
    Další: NETGEAR ReadyNas Duo v2;NETGEAR WNR3500LC;HTC Desire HD CM7.1;Panasonic NV-GS140

Senior Member mince
    Věk
    45
    Vliv
    298

Ahoj, abych rekl pravdu ja, nocni snimky sem z nej nevidel, ale ted sem 2 prodaval a majitele sou nad miru spokojeni. Fotky byly na kompakt velice pekne a nejvice se mi zamlouva konstrukce a design. Co me vadi u sonaku sou ty jejich baterky.
    Koupim Atari Jaguar Joypad, Atari Lynx II a Atari Falcon + prislusenstvi... plati stale!

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Pravidla přispívání