Kedze tych problemov mam viac a nenasiel som kategoriu do ktorej by som to vlozil, tak pisem sem, lebo eden problem sa tyka aj freebsd.
Mam modem/router Asus AM 602. Do modemu privediem linku ADSL.
Dalej mam PC s dvoma sietovkamy (Compaq Intel P III 1 GHz, Ram 512MB, HDD 10GB)
S Asusu idem dalej ethernetovym priamym kablom do PC na sietovku, ktora je na doske a s druhej PCI sietovky
vediem priamy kabel do switchu. So switchu je napojenych 5 PC.
Na tom PC s 2 sietovkamy mam nainstalovany pfSense (samozrejme neni nastaveny podla mojich poziadaviek, ale bezi v
zakladnom nastaveni).
A teraz prvi z niekolkych mojich problemov:
Chcel som otestovat, ako sa to bude chovat pri vypadku energie a vytiahol som kabel zo sasuvky s ktorej je napajany
Asus AM 602, Switch a aj PC s pfsense. Bol som nemilo prekvapeny, ked som znova kabel do zasuvky vlozil. PC sa nezapol
musel som to urobit rucne a pri nabehovani pfsense sa konfigurator zastavil na konfiguracii WAN rozhrania asi na 1-2
min. potom potvrdil "done" a isel dalej. Samozerjme DHCP mu nepridelil IP a nefungoval spravne. Skusal som to na
viac krat, bohuzial stale ostal viset na WAN konfiguracii a opat nedostal IP. Kedze nemal pridelenu WAN adresu, tak som
sa s PC ktore je pripojene za switchom nemohol dostat na web rozhranie asusu a na Asuse som musel urobit velky restart,
tak sa Asus dostal na defaultne nastavenie a znova som spustil PC s pfsense. Potom sa to uz na wan rozhr. nezastavilo
a islo to pekne dalej a uz aj WAN dostal IP adresu a vyzeralo to byt vsetko v poriadku (aj bolo).
Len znova som musel konfigurovat asus, pretoze ulozeny konfig mi to nechcelo zobrat (hmmmm... neviem preco).
Takze co z toho vypliva. Po vypadku energie, som v prdely.
1. Musim na Asuse urobit tovarensky restart a potom ho znova nakonfigurovat
2. Musim PC na ktorom je pfSense zapnut rucne a 2x odkliknut F1 (pise tam par riadkov v eng. jazyku odpisem to a hodim sem)
Ak sa dostanem s tychto dvoch problemov tak mam aspon na 50% vyhrate.
Treti problem je, ze nejak sa mi nedari nic v tom pfsense nakonfigurovat. Jedine co sa mi podarilo spravit je, ze
som otvoril jeden pre mna dolezity port a to je asi vsetko. Chcel som este cez rules spravit jednu vec, ale nula bodov.
Vyzera velmi pekne ten pfSense, ale keby sa tam dalo jednoduchsie pracovat, potrebujem nastavit pravidlo, aby
sa na NET dostali vsetky PC v lan sieti, okrem jedneho (nedari sa), potrebujem nastavit shaping, (nedari sa).....
Ak by niekto vedel aspon na niektory moj problem odpovedat, tak budem len ra, alebo mi moze napisat na icq 263572936