Tak mi to nedalo a šel jsem hloub, otestoval několik zdrojů a došel k závěru.
Uváděné odkazy nejsou reklama, používám je, neboť je znám a jsou tam parametry.
Zdroje byly zatíženy umělou zátěží a to takto: 3,3V - 39W , 5V - 60W , 12V - 72W .
Fortron ATX-350PNR 350W
pasivní PFC, tento zdroj jsem měl doma, s výše uvedeným účiníkem 62 byl asi nějaký divný kousek, a nebo zdroj nebyl dostatečně zatížen, aby stoupla jeho účinnost...(jestli to teda má souvislost, zátěž ve formě výše uvedené sestavy s X1950GT). Další 3ks stejného zdroje vykazovaly účiník 86 a odběr 161W.
Fortron FSP350-60GLN 350W
aktivní PFC, účiník 92-95, odběr 145W
Fortron FSP400-60GLN 400W
aktivní PFC, účiník 89-92, odběr 141W
Fortron FSP400-60THN P 400W
pasivní PFC, účiník 92, odběr 166W
KME 350W
pasivní PFC, účiník 55, odběr 110W
Hodnoty stále jemně kolísaly, nejsou tedy úplně přesné.
Vyplývá z toho, že zobrazená spotřeba je tím přesnější, čím je účiník blíže 100. Dále bych si dovolil tvrdit, že tedy můj starý zdroj, když pominu nedořešený fakt s odběrem v klidu, je velmi kvalitní, mnou udaná spotřeba 210W se blíží realite a sestavu s X1950GT by i s 13A na 12V větvi měl utáhnout bez problémů(90W rezerva).
To, že je wattáž zátěže výše než příkon zdroje je dáno tím, že měřák by to přesně změřil, pokud by účiník byl roven 100 , potom by příkon byl výše. Avšak jak říkám, prohrabávat sešity, abych se to znovu naučil počítat, to se mi teď vážně nechce, takže je to má domněnka.
Jako nevýhodu 1. uvedeného zdroje(Fortron ATX-350PNR 350W) v tomto přehledu bych bral fakt, že pokud je zdroj zapnut na vypínači a připojí se napájecí kabel, ve zdroji lupne, jakoby se vypoukla plechovka. Zvuk je mi nepříjemný a zkoušel jsem 3 kusy tohoto typu, dělají to všechny, žádný další testovaný zdroj se takto neprojevuje.
Tedy jak psal vendiik, reálnou spotřebu tím nezměřím(a čím teda...), ale pro porovnání to stačí.

Odpověď s citací