Původně odeslal
WereWiking
Zvladnu to jako stredne pokrocily Windows user a linuxova lama? Nevim nevim, jak by u me dopadla instalace Linu bez GUI

IMHO zvládne, první linux mi nainstaloval kamarád (RedHat) a naučil mě příkaz shutdown 
o iptables jsem si přečetl ale oproti ostatním linux lamám sem měl velkou výhodu v tom, že o sítích vím dost a věděl jsem co po tom firewallu chtít jen nevěděl jak to napsat.
Stáhni si liveDVD SuSE 10.x a při instalaci si vyber textový režim a v nabídce software si vyber minimální systém v textovém režimu. Pro připojení pak stačí putty. Já si ještě přidávám z balíčků mc (pro editaci a kopírování souborů, bo sem pořád ještě linux lama) a další. Abych to dělal stejně, tak jsem si napsal vlastní návod i pro ostatní lamy.
Kód:
Start instalace
· nastartovat z DVD
· v startovním menu stisknout F3 – options instalace a vybrat si F3 – TEXT mode
· spustit instalaci
Nastavení pro instalaci
· English (US) – [Next]
· Yes (souhlas s licencí) – [Next]
· Region: Europe, Time Zone: Czech Republic, Hardware Clock: Local time – [Next]
· Desktop selection: Other – [Select], Alternate desktops: Text mode – [OK], – [Next]
· Partitioning: Create Custom – [Next], Custom partitioning – [Next], Delete – [Yes], Create – Primary – [OK], File system: Swap, Size – End: +2G – [OK], Create – Primary – [OK]– [OK] – [Finish]
· Software:
o Filter – RPM Groups – Productivity/File utilities – přidat: mc
o Filter – RPM Groups – Productivity/Multimedia – přidat: mkisofs
o Filter – RPM Groups – Productivity/Networking – přidat: bind, dhcp-server, lynx, ppp, pptp, tcpdump, wget, whois, xinetd
o Filter – RPM Groups – Development – přidat: gcc, lzo, perl-NetSSLeay
o Filter – RPM Groups – Hardware – přidat: smartmontools
o (Instalace by měla mít 567.7MB)
· [Accept] – [OK] – [Accept]
· Confirm Instalation: [Install]
Nastavení po 1. restartu
· Password for System Administrator: zadat heslo pro uživatele root – [Next]
· Network Configuration: Firewall: disable, Network Cards: nastavit pevné ip adresy, routing, name server – [Next]
· Test internet connection: No, skip this test – [Next]
· User authentucation: local – [Next]
· New Local User: – [Next] – [Yes]
· Release notes: – [Next]
· Hardware configuration: – [Next]
· Instalation completed: – [Finish]
Nastavení po dokončení instalace
· spustit bind: /etc/init.d/named start
· zkopírovat a nainstalovat rpm balíčky z PC E:\Linux\SuSE 10.0 (pscp *.rpm root@ipadresa:/tmp)
· spustit yast a provést on-line aktualizaci, restartovat
· po restartu spustit bind: /etc/init.d/named start
· upravit /etc/modprobe.conf nahradit ipv6 na off
· upravit /etc/named.conf nahradit listen-on-v6 z any na none
· upravit /etc/ssh/sshd_config upravit X11Forwarding z yes na no a doplnit text:
Protocol 2
LoginGraceTime 1m
MaxAuthTries 2
· upravit /etc/postfix/main.cf upravit inet_protocols z all na ipv4 a upravit net_interfaces z 127.0.0.1 ::1 na 127.0.0.1
· v YaST – System – System Services spustit služby: named – [Enable], ntp – [Enable] a openvpn – [Enable] – [Finish]
(na disku jsou tyto balíčky stažené z internetu:
compat-libstdc++-5.0.7-6.i586.rpm
openvpn-2.0.2-2.i586.rpm
xntp-4.2.0a-46.i586.rpm