Zdravim,
potreboval bych pomoci/poradit, jak nejlip "pospojovat" 3 podlazi v jednom dome. Nastinim situaci.
Jedna se o rodinej dum. Pripojeni k netu bude po WiFi - antena umistena na strese (1.podlazi - je to jen oznaceni, ne ze je strecha v 1.podlazi) - LAN kabel z te WiFiny bude pichnutej do serveru, kde jsou 2x 1Gb sitovky. Server bude umisten v 1.podlazi (puda).
Ve 2.podlazi (prizemi) je 1 pocitac, kterej ma aktualne 11Mb WiFi sitovku v PCI slotu.
Ve 3.podlazi (sklep) je dalsi pocitac, kterej ma aktualne pouze integrovanou 1Gb sitovku.
Dale mam k dispozici 1x 54Mb WiFi PCI kartu se SoftAP fci, 1x100Mb sitovku PCI, 1x10Mb HUBa 1x 11Mb WiFi AP 3Com.
Jak jste jiz asi pochopili, potrebuju "roztahat" net "ze shora az dolu" bez nutnosti nakupovat co nejvic sitovejch prvku a hlavne tahat zbytecny kabely.
Zkousel jsem dat ten 3Com AP do 2.sitovky na serveru, ale ma asi dost slabej vykon, jelikoz uz ve 2.podlazi (prizemi) je signal dost slabej...o sklepe ani nemluve....stejne tak, pokud dam do serveru tu WiFi sitovku jako SoftAP...tak se z 2.podlazi nepripojim. Teoreticky jsem schopen udelat "bypass" a to ten,ze bych mohl natahnout kabel z pudy venekm do sklepa, kde asi do 100Mb/1Gb switche - budu asi muset koupit...napichnout to stary AP 3Com a a nej se uz poctiac v 2.podlazi pripoji. Jenze ten kabel je opravdu az uplne ta krajni moznost - kazi vzhled zvenku + skripnout do okna ho nechci,takze bych musel vrtat zed.
Asi nejlepsi by byl nejakej NOVEJ AP, kterej by mel takovej vykon, aby sel "chytit" i ve sklepe,ale v tehle branzi se moc neorientuju.....takze timto prosim o radu/navrh jak to zrealizovat.
Jeste doplnim,ze to neni zadnej starej tlustostenej barakale realtivne novej RD z roku 1989. Vzdalenost "vzdusnou" carou od mista serveru pres podlazi ke "sklepnimu" PC je cca 14 metru.
EDIT: Jeste doplnim,ze chci ten server mit jako file server + firewall pro ty 2 pocitace.
Diky vsem za info![]()