Výsledky 1 až 20 z 20

Téma: Poraďte prosím foťák

Hybrid View

Předcházející příspěvek Předcházející příspěvek   Další příspěvek Další příspěvek

Standardní Re: Poraďte prosím foťák

Ad spikusův děda - proč vytvářet profil, vždyť si spikus snad umí říct. Každý děda je jiný, stejně jako každý jiný člověk. Dost možná nebude ISO nikdy přepínat, dost možná fotil na analogu a je zvyklý na jiný šum než ti, kteří z něj udělali nejdůležitější vlastnost digi foťáků, třeba nefotil nikdy, třeba ho zajímá zrovna šum, co víme ...

Ad optika F30 - to mě nepřesvědčíš, rozmazané rohy, špatný přenos kontrastu a šílená aberace, měl jsem v ruce dva kusy (a v některých testech to na to konto schytala taky fest). A TIPA? S TIPA/EISA/atd. doporučuji příliš neoperovat, je to komedie a ne něco, co by říkalo, že je něco nejlepší .
    [PC] i7-3770K @4.5 GHz w/Noctua NH-D14 SE2011 | 32 GB Patriot G2 | Asus P8Z77-V Deluxe | Crucial M4 256 GB | 2x WD20EZRX RAID1 | BD-RE LG GBW-H20L | Sapphire HD7750 Ultimate | Enermax Revolution87+ 550W | Antec Solo II | Asus Xonar Phoebus + AKG K271 MkII | NEC PA231W + SVII + Spyder3EE
    [Photo] Nikon D700 + MB-D10 | AF-S 16-35/4G VR | AF-S 24-120/4G VR | AF-S 50/1.4G | AF-S 60/2.8G | AF-S 85/1.8G | AF-S 70-200/2.8G VRII | TC-17E II | SB-900 | Transcend cards | Heliopan + Formatt filters | Gitzo support | Kata + Tamrac bags
    You're guaranteed to miss 100% of the shots you don't take. (Wayne Gretzky)

Citace Původně odeslal jan555 Zobrazit příspěvek
    Ad spikusův děda - proč vytvářet profil, vždyť si spikus snad umí říct. Každý děda je jiný, stejně jako každý jiný člověk. Dost možná nebude ISO nikdy přepínat, dost možná fotil na analogu a je zvyklý na jiný šum než ti, kteří z něj udělali nejdůležitější vlastnost digi foťáků, třeba nefotil nikdy, třeba ho zajímá zrovna šum, co víme ...

Ad optika F30 - to mě nepřesvědčíš, rozmazané rohy, špatný přenos kontrastu a šílená aberace, měl jsem v ruce dva kusy (a v některých testech to na to konto schytala taky fest). A TIPA? S TIPA/EISA/atd. doporučuji příliš neoperovat, je to komedie a ne něco, co by říkalo, že je něco nejlepší .
    Jasne ja nikomu nic nenutim nech dedovi vybere co chce , to je jeho vec ad aberacia v tom mas pravdu pozeral som nejake sample foto a robi to aj ta f40d
    HOME AMD Phenom X6 1055T@3.7 GHz 264 fsb , NOCTUA NH-U12F, GIGABYTE GA MX790 UD3P rev 1.0, THERMALRIGHT HR-05 SLI , silent modded OCZ 600W, 2*2048 1066+2* 1024 MB ADATA VITESTA EXTREME 5-5-5-15 MHz in Dual Chanel, GAINWARD RADEON 4850 HD 700/1100, HITACHI DESKSTAR T7K500 320 GB, WD AAKS 500 GB, SAM@SUNG HD103UJ 1 TB, SAM@SUNG HD103SJ 1 TB , NEC ND 4550A 1.X7, AUDIGY 1, 20" LCD LG L 2000 C
    ------------------------------------------------
    WORK HP nc 6720s 1.6 merom, 120 gb HDD, 3 GB RAM

Zdravim, potřeboval bych poradit s výběrem kompaktu pro manželku do kabelky.
    Požadavky:
    - malé, kompaktní rozměry
    - líbivý design (tzn. malý, hranatý, úzký a nejlépe kovový)
    - pochopitelně co nejhezčí fotky
    - cena tak max. do 5, max. do 6 tis (čím méně, tím pochopitelně lépe)

Co se bude fotit:
    - dcera (v interiéru, v exteriéru)

Mám několik favoritů a nechám si i rád poradit něco jiného.
    Jinak měl jsem v ruce Benq C640 (co je to za výtvarníka, to jsem neviděl - oranžová je žlutá a šum byl při ISO 200 horší, než při ISO 800 na mém EOSu 350D). Pak jsem viděl ještě nějaký 7Mpix Sony a ten dělal noční fotky s takovým šumem, že to bylo jak rozsypané červené korálky. Měl jsme v ruce taky Olympus FE-210, kterej měl teda podání barev daleko realističtější než C640, ale taky dost šuměl a hlavně neměl možnost ručního nastavení ISO - což by manželce ani moc nevadilo).

Olympus FE-230

+ cena
    + zvyk na zn. Olympus (i když ovládání u řady FE je zcela jiné než u C-765)
    + kovový, úzký a hranatý design (což je manželkou požadováno)
    - nemožnost nastavení ISO
    - moc Mpix
    ------------------------------------------
    Olympus [mju:] 760

+ zvyk na zn. Olympus
    + kovový, úzký a hranatý design
    + stabilizátor obrazu
    + o chloupek větší senzor
    - cena
    - moc Mpix

Canon PowerShot A460

+ zn. Canon (snad záruka slušné kvality snímků)
    + CENA
    + Mpix v rozumném rozmezí pro 1/2,5" CCD snímač
    - design a rozměry
    - použití tužkových baterií

Canon Digital IXUS 70

+ zn. Canon
    + prý slušná kvalita fotek u IXUSů
    + kovový, úzký a hranatý design
    + jinak nevím
    - cena
    - moc Mpix
    - jinak nevím
    Panasonic Lumix DMC-FX12EG-S

+ stabilizace obrazu
    + jinak nevím
    - cena
    - moc Mpix
    - design (je širší)
    - slyšel jsem, že kapesní Panasoniky mají tendenci k chrom. aberaci?
    - jinak nevím

Panasonic Lumix DMC-FX10EG-S

+ stabilizace obrazu
    + cena
    + méně Mpix
    - design (je širší)
    - slyšel jsem, že kapesní Panasoniky mají tendenci k chrom. aberaci?
    - jinak nevím

Víc už mě nenapadá. Prosím doplňte info u konkrétních modelů jaké jsou. Popř. navrhněte jiné kousky v této cenové hladině. Nenavrhnujte mi prosím kompatky značek Benq, HP, Casio, Sony a radši ani Kodak apod....

Díky za pomoc s výběrem...
    FOTO:Canon EOS 40D; 17-40/F4 L; 70-200/F4 L; Tokina 11-16/F2.8; 420EX; Olympus C-765UZ; Canon IXUS 70; stativ Manfrotto 055XPROB+498RC4
    PC1:Intel i5-2500K@4500MHz|Noctua NH-D14|Asus SABERTOOTH P67|Kingston HyperX Genesis Grey 8GB (2x4GB) DDR3 1600|MSI Radeon HD7850 OC|HDD Seagate 7200.12 - 1TB|Samsung F1 640GB|Hitachi 500GB|DVD-RW Samsung SH-S203P|Thermaltake Dream Tower Soprano|Corsair HX750|DELL U2412M|Genius SW-5.1 Home Theater|Win7x64 Ult.|Razer Copperhead Tempest Blue (fw 6.17i) + Razer RV-1001 eXactMat|Microsoft Natural Ergonomic Keyboard 4000 CZ|
    PC2:
    C2D E7600|Scythe Katana|Gigabyte G41MT-D3V|RAM 4GB DDR3|HDD Samsung SP2004C 200 GB|integ. graf. Intel GMA X4500|integ. zvuk. Realtek ALC889|Fortron FSP350-60THN-P 350W|LCD LG L2000CP-SF (S-IPS)|Win7x64 Ult.
    PC3: NTB IBM T60
    Win7x64 Ult.
    Další: NETGEAR ReadyNas Duo v2;NETGEAR WNR3500LC;HTC Desire HD CM7.1;Panasonic NV-GS140

Senior Member Avatar uživatele Peca-on-line
    Věk
    39
    Vliv
    319

Vyšší rozlišení bych za mínus rozhodně nepovažoval, pokud ho nechceš využít tak je vždy možnost nastavit focení s nižším.
    Děkovat mi kromě karmy můžete také v BTC: 1JVRVYsWRYFb9AajzoHRVnmqjgpBjYmykr

Kritérium, které vůbec neřešíš a imho bys měl jsou ohniska, aneb fotí-li tvoje manželka to, co každá druhá, je nanejvýš vhodný co nejširší krátký konec - vřele doporučuji dát si jako omezující kritérium výběru 28 mm eq.

A u ženských je dobré se podívat na příslušenství - některé firmy mají kvalitní a moc hezká kožená pouzdra ve spoustě barev, některé ne. Může to být důležitější kritérium, než by se zdálo.

Ad Olympus - mají obecně nejvěrnější barvy (což neznamená nutně pro každého "nejlepší"), předchozí generace (FE-170, 180, 200) měly ale problémy s kvalitou optiky, nevím, jak jsou na tom aktuální.

Ad Sony - pokud není řeč o nejlevnějších, tak velmi kvalitní kompakty, doporučuji se zaměřit a vybírat z T řady, která je obecně výborná ve všem, resp. je to opravdu dobrý mix (ekvivalenty např. od Samsungu lze pořídit za míň, už kolem cca 4K, ale nejsou tak dobré)

Ad Panasonic - ty malé, kovové, vyšší modely jsou velmi dobré. Dobrá expozice, stabilizace, kvalitní wide objektivy, kvalitní build. Aberace problém není - Panasonic s ní měl u své optiky obecně problémy, ale srovnal se s nimi pomocí algoritmů ve Venus engine.

Ad šum - kompakty šumí všechny, pokud je šum kritériem, pak obecně doporučuji kompakt s co nejlepší stabilizací a ISO nastavit natvrdo na nejnižší. Jinak si můžeš vybrat, jestli to bude šumět hodně a bude tam něco vidět, nebo minimálně a bude to akvarel. Nemáš ve výběru Fuji, u kterého jsou na tom některé modely se šumem o něco líp než konkurence, ale optika nebývá nic moc.

Já ženě koupil loni Panasonic FX01 a je s ním stále velmi spokojená.

Citace Původně odeslal Peca-on-line Zobrazit příspěvek
    Vyšší rozlišení bych za mínus rozhodně nepovažoval, pokud ho nechceš využít tak je vždy možnost nastavit focení s nižším.
    Nižší než nativní rozlišení znamená u spousty foťáků zhoršenou kvalitu.
    [PC] i7-3770K @4.5 GHz w/Noctua NH-D14 SE2011 | 32 GB Patriot G2 | Asus P8Z77-V Deluxe | Crucial M4 256 GB | 2x WD20EZRX RAID1 | BD-RE LG GBW-H20L | Sapphire HD7750 Ultimate | Enermax Revolution87+ 550W | Antec Solo II | Asus Xonar Phoebus + AKG K271 MkII | NEC PA231W + SVII + Spyder3EE
    [Photo] Nikon D700 + MB-D10 | AF-S 16-35/4G VR | AF-S 24-120/4G VR | AF-S 50/1.4G | AF-S 60/2.8G | AF-S 85/1.8G | AF-S 70-200/2.8G VRII | TC-17E II | SB-900 | Transcend cards | Heliopan + Formatt filters | Gitzo support | Kata + Tamrac bags
    You're guaranteed to miss 100% of the shots you don't take. (Wayne Gretzky)

Ano ano pravda, nejkratší ohnisko jsem opravdu u kompaktu neřešil (bo jsem tak nějak předpokládal, že tam žádné fatální rozdíly nebudou). Taky po letmém prohlédnutí výše uvedených kousků jsem zjistil, že většina má ohnisko 37 - 38mm ekv., pouze Panasoniky mají "jen" 35mm ekv. - což je asi v této cenové kategorii nejlepší. Pochybuju, že bych do 5k sehnal kompakt s 28mm ekv. (jestli ano, poraďte někdo a budu happy).
    No Fuji se do výběru jaksi nedostala (protože design neodpovídá představám - já vim, divné kritérium, ale pro manželku podstatné).

Příslušenství beru jako bonus, který nákup daného modelu už snad neovlivní - teda snad . Buď tam něco bude, nebo nebude....

No vidiš, tak to jsem o těch Olíkách ani nevěděl. Ale barvy mají opravdu poměrně věrné (nebo alespoň mým očím lahodící - FE-210).

No obávám se, že já bych se svým fin. limitem na nákup kompaktu bavil u Sony o těch nejlevnějších a to opravdu myslím není krok správným směrem.

2Peca-on-line:
    No vyšší rozlišení za nevýhodu považuju, protože většina těchto kompaktů má CCD o velikosti 1/2,5" a u těch se obecně bere, že maximální "zkousnutelné" rozlišení je 4 - 6 Mpix - pak už jsou jednotlivé pixelu příliš nahňácané na sebe a vzniká zbytečně moc dig. šum. Tím, když si snížím rozlišení, tak jednotlivé pixely od sebe fyzicky neoddálím (pouze některé nevyužiju - a protože se při nižším rozlišení dá využít větší ZOOM, tak počítám, že to budou ty krajní... - čímž se vlastně jakoby zvětšuje cropfaktor čipu...., ale nahňácanost zůstává.

No a dokonce jak píše jan555 může dojít i ke zhoršení kvality. Což tedy sám nevím, ale asi to tak může být. Prostě rád bych kompakt tak do těch max. 6Mpix, což už je v této době téměř nemožné sehnat.
    FOTO:Canon EOS 40D; 17-40/F4 L; 70-200/F4 L; Tokina 11-16/F2.8; 420EX; Olympus C-765UZ; Canon IXUS 70; stativ Manfrotto 055XPROB+498RC4
    PC1:Intel i5-2500K@4500MHz|Noctua NH-D14|Asus SABERTOOTH P67|Kingston HyperX Genesis Grey 8GB (2x4GB) DDR3 1600|MSI Radeon HD7850 OC|HDD Seagate 7200.12 - 1TB|Samsung F1 640GB|Hitachi 500GB|DVD-RW Samsung SH-S203P|Thermaltake Dream Tower Soprano|Corsair HX750|DELL U2412M|Genius SW-5.1 Home Theater|Win7x64 Ult.|Razer Copperhead Tempest Blue (fw 6.17i) + Razer RV-1001 eXactMat|Microsoft Natural Ergonomic Keyboard 4000 CZ|
    PC2:
    C2D E7600|Scythe Katana|Gigabyte G41MT-D3V|RAM 4GB DDR3|HDD Samsung SP2004C 200 GB|integ. graf. Intel GMA X4500|integ. zvuk. Realtek ALC889|Fortron FSP350-60THN-P 350W|LCD LG L2000CP-SF (S-IPS)|Win7x64 Ult.
    PC3: NTB IBM T60
    Win7x64 Ult.
    Další: NETGEAR ReadyNas Duo v2;NETGEAR WNR3500LC;HTC Desire HD CM7.1;Panasonic NV-GS140

Senior Member mince
    Věk
    45
    Vliv
    301

Naposledy upravil Arg; 08.11.2007 v 10:46.
    Koupim Atari Jaguar Joypad, Atari Lynx II a Atari Falcon + prislusenstvi... plati stale!

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Pravidla přispívání